Fırsatçılar işi abarttı

Fırsatçılar işi abarttı cukurovagazetesi.com
Sami ŞAHİN

Suriye’deki savaştan kaçarak Mersin’e sığınanlar sonrasında nüfusu artan Mersin’de durumu fırsat bilenler kira fiyatlarını artırmış, Mersinliler sıkıntı yaşamıştı. Bunun yanında Mersinli esnaf da kayıt dışı noktasında şikayette bulunur olmuştu. Şimdilerde ise yine savaştan kaçan Rus ve Ukraynalıların da daha çok Mersin’i tercih etmeleriyle, mevcut sorunlar daha da arttı. Yine fırsatçılar emlak konusuyla ilgili Mersinlileri yok sayarak, fiyat artırırken, artık satış tabelalarını dahi Rusça yazmaya başladı.


Mersin’de son yıllarda alınan göçler şehrin eski halini özletir duruma geldi. Savaştan kaçan, Suriyeliler, Ruslar, Ukraynalılar derken şehir kapasitesinin çok daha üstünde göç almaya başladı.

Resmi kaynaklara göre 500 bin- 600 bin, gayri resmi kaynaklara göre bir milyon insanın Mersin’e göç ettiği söyleniyor. Alınan göçün ardından arz talep dengelerinin bozulduğunu söyleyen uzmanlar, her ilin bir kapasitesinin olduğunu ve Mersin ilinin bu kapasitenin çok üzerinde yaşam alanı sunmak zorunda kaldığını söylüyor.

BOĞSAK, TİSAN, TAŞUCU KÜÇÜK RUSYA OLDU

Mersin’in cennetten bir köşe olan koyları da artık Türk vatandaşlardan çok Ruslara hizmet etmeye başladı. Boğsak, Tisan, Taşucu koyları Mersin Merkez’e yaklaşık 100 km olmasından kaynaklı ulaşım zorluğundan daha az tercih edilirdi. Rus göçünden sonra buralara talep attı, gitmek istemeyen vatandaşlar yer bulamaz hale geldi. Otellerde yer bulup tatile giden vatandaşlar ise orayı ‘ Küçük Rusya’ olarak tanımlamaya başladı.  Bahsedilen yerleşim yerlerinde Rus nüfusun fazlalaşmasından kanyaklı tabelalar artık Rusça yazılmaya başladı.

Mersine Rus çıkarması... Tabelalar bile Rusçaya döndü

RUSLARA ÖZEL BİNALAR

Rus ve Ukrayna göçmen yoğunluğuna maruz kalan Mersin’de, Ruslara özel binalar yapılıyor. Türkiye genelinde artan enflasyondan kaynaklı satışları duran konutları Rus ve Ukraynalı vatandaşlar satın almaya başladı. Bundan kaynaklı Mersin’in bazı ilçelerinde Ruslara özel binalar yapılmaya başlandı. Buna tepki olarak sosyal medya üzerinden paylaşım yapan Kemal Canpolat şu ifadeleri kullandı:

“Mersin’de Suriyeli çocuklar servis bekliyor. Diğer yandan müteahhitler Ruslara peşkeş çekiyor binaları. İstibdat döneminden tek farkı o zaman düşman silahla savaşıyordu. Ama şu an içeriye davet ediliyor hiç bir direniş olmadan”

Resim