Anadolu Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ASTAM) tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen "IX. Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu" Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümlerinin iş birliği ile gerçekleştirildi.
Komisyon başkanlığını Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Erol Altınsapan’ın üstlendiği etkinliğin moderatörlüğünü Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Adem Yurtsever yaptı.
İki oturum halinde Edebiyat Fakültesi Sakine Çelik Öztürk Konferans Salonunda düzenlenen sempozyumda, kazı çalışmaları ve bulunan ögelerin çözümlemeleri hakkında bilgiler paylaşıldı.
Prof. Dr. Altınsapan: “Eskişehir, tarihi zengin ve önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehirdir”
Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Erol Altınsapan, sempozyumun açılış konuşmasında şunları söyledi: “Eskişehir; tarihi, zengin ve önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Arkeolojik faaliyetlerin aktif olarak yürütüldüğü ve bir Frig merkezi olarak karşımıza çıkan bu güzide şehirde, ASTAM kurulmuştur. Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerinde yer alan akademisyen ve çalışanların emekleriyle bugün olduğumuz noktaya ulaştık. Yüzey araştırmaları ve kazıların anlatıldığı mini bir sempozyum düzenleme fikri ise ortak bir akıldan çıkarak bugün bu noktaya geldi. Dokuzuncusunu düzenlediğimiz “Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu’na hepiniz hoş geldiniz.”
Yüzey araştırmaları ve kazı çalışmalarının anlatıldığı birçok başlık ele alındı
Sempozyum kapsamında konuşmacı olarak kürsüye davet edilen öğretim üyeleri, yürüttükleri çalışmalar ve bu doğrultuda bulunan yeni ögelerin çözümlemeleri hakkında pek çok bilgi paylaştılar. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilge Baştürk, “Urartu Silahları Üzerine Bir İnceleme” başlıklı sunumunda Urartu kılıçlarına dair geniş çaplı çalışmalarını aktardı. Side Antik Kenti’yle ilgili yüzey araştırması yürüten Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Akça bölgedeki seramik fırını hakkındaki bulgularını paylaştı. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tolga Tek ise “2022 Yılı Nümismatik Çalışmaları” başlıklı sunumlarını ve birbirinden farklı sikkelere dair çalışmalarını dinleyicilere aktardı.