Özdemir, “Ülkemizde bakliyat üretimi yüzde 28 azaldı”

Özdemir, “Ülkemizde bakliyat üretimi yüzde 28 azaldı” cukurovagazetesi.com
Sami Şahin

Ulusal Bakliyat Konseyi Başkanı Ömer Abdullah Özdemir, son yıllarda üretimi düşen bakliyat ürünlerine dikkat çekerek uzun vadede üretimin stratejik bir plan çerçevesinde artırılması gerektiğini ifade etti.


Ulusal Bakliyat Konseyi Başkanı Ömer Abdullah Özdemir, bakliyat üretimi ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından hazırlanan 2023-2032 yılları arası tarımsal görünüm raporunun yayınlandığını ve bu rapora göre 2023-2032 yıllarını kapsayan dönemde bakliyat üretiminde yüzde 32 artışla 121 milyon tona ulaşacağını belirtti. Rapora göre tüketiminin ise yüzde 25’lik artışla kişi başı yıllık 8,6 kg seviyesine ulaşacağının tahmin edildiği vurgulandı.

“2,5 milyon ton üretim hacmine ulaşacak politikaların oluşturulmalı”

Son 30 yılda dünya genelinde bakliyat ekili alanlar yüzde 35 artığını ifade eden Özdemir, “Bakliyat üretimi ise yüzde 59 arttı. Ülkemizde ise aynı dönemde bakliyat ekili alanlar yüzde 49, bakliyat üretimi ise yüzde 28 azaldı. Türkiye bakliyatın anavatanı. Nohut ve kırmızı mercimek üretiminde dünya genelinde 4. sıradayız. Her iki ürünün de ihracatında 3. sıradayız. Ancak sektör olarak en büyük arzumuz böylesine bir üretim, tüketim, iç ve dış ticaret kültürümüz olan, sofralarımızın vazgeçilmezi ve şarkılarımızda yer alacak kadar bütünleştiğimiz bakliyatta ithal ürünler ile değil, 80’li yıllarda olduğu gibi lezzeti dünyaya yayılan yerli mahsuller ile hem iç tüketimin karşılanması hem de mevcut ihraç pazarlarının korunarak yeni pazarlara ulaşılmasıdır. Devletimizin üretim planlaması taslağı oluşturduğu bu günlerde beklentimiz, bakliyatın Kanada ve Amerika’da olduğu gibi stratejik ve özel ürün statüsünde ele alınması, bu doğrultuda 2,5 milyon ton üretim hacmine ulaşacak politikaların oluşturulmasıdır” dedi.