Mersin TMMOB, “Fahiş kiralar ile ilgili desteğe hazırız”

Mersin TMMOB, “Fahiş kiralar ile ilgili desteğe hazırız” cukurovagazetesi.com

Türkiye’yi vuran deprem felaketinden sonra, depremin etkilediği 10 ilden yoğun bir göç hareketi başladı. Deprem bölgesine yakın olması sebebi ile göç edilen illerin başında olan Mersin’de artan kira fiyatları tepki çekmeye devam ediyor son olarak TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Fahiş fiyatla kiraya veren ev sahiplerine uygulanacak yaptırımlar hususunda TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak her türlü desteğe açığız” ifadeleri yer aldı.


Haber- Fırat Tatlı

7,7 ve 7,6 şiddetinde yaşanan depremler sonrasında 10 il derinden etkilendi. Büyük felakette on binlerce kişi hayatını kaybederken, depremden sağ olarak kurtulan yüz binlerce vatandaş ise farklı şehirlere göç etmeye başladı. İç göç dalgasında en çok tercih edilen illerden birisi ise Mersin oldu. Resmi olmayan verilere göre Mersin’e depremden sonra 200 binin üzerinde kişi yerleşti.

“Barınma ihtiyacı oluşmuştur”

Mersin’e yoğun bir göçün yaşandığı şu dönemde bazı fırsatçılar türeyerek kiralarda fahiş fiyatlar uygulamaya başladı. Yaşanan artışlardan dolayı başka kent dinamikleri tepkisini sürdürürken, bunlara TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu da katıldı. Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Yücesoy imzası ile yapılan açıklamada deprem felaketinden dolayı hayatlarını kaybedenler için baş sağlığı dilendikten sonra şöyle devam edildi, “Çok sayıda insanımızın hayatını kaybettiği bu yıkıcı depremlerin ardından bu bölgelerde yaşayan yüz binlerce insanımız güvenli olarak gördükleri şehirlere kalıcı veya geçici olarak göç etmektedir. Tabi ki yaşanan bu süreçle göç eden yurttaşlarımızın barınma ihtiyacı oluşmuştur. İlk etapta depremzedelerimiz otellere ve öğrenci yurtlarına konaklayabilecekleri her yere yerleştirilmektedir. Ama bu depremin yaraları hemen sarılabilecek gibi değildir ve insanlarımız uzun bir süre konaklayabilecekleri kiralık ev arayışına girmiştir” ifadeleri kullanıldı.

“Duyarlı ve vicdanlı olmaya davet ediyoruz”

Depremin ilk gününden itibaren birlik ve beraberlik duygusu içerisinde tüm halkın kenetlendiğini belirten Yücesoy, “Bu şekilde birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuzu görmek bizleri gururlandırmıştır. Fakat yurttaşlarımızın kiralık ev arayışında karşılaştığı kira fiyatlarındaki artış bu birliktelik ve dayanışmamıza gölge düşürmüştür. Ev sahibi olan yurttaşlarımızı daha duyarlı ve vicdanlı olmaya davet ediyoruz. Ev sahiplerini, güncel değerlerinin üstünde fiyatlara kiraya vermemeleri hususunu halkımıza karşı duyarlılığımız ve sorumluluğumuz gereği, bir kez daha hatırlatmak istiyoruz” denildi.

“Desteğe açığız”

Yüksek kira konusunda yaptırımların ve denetimlerin olduğunu belirten Yücesoy, “Devletin tüm kurumlarına, fahiş fiyatla kiraya veren ev sahiplerine uygulanacak yaptırımlar hususunda TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak her türlü desteğe açık olduğumuzu da belirtmek istiyoruz. Tüm yurttaşlarımızı sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Bir kez daha yaşanan depremlerden dolayı hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileriz” açıklaması yapıldı.