’SUDAN UCUZ’ SÖZÜ MAZİ OLDU

’SUDAN UCUZ’ SÖZÜ MAZİ OLDU cukurovagazetesi.com

Damacana suda, son bir yıl içerisinde yaşanan anormal fiyat artışları nedeniyle vatandaşlar hazır sudan vazgeçmeye başladı. Geçen sene Mersin’de 16 lira civarında olan 19 litrelik damacana su fiyatı gelen zamlarla 35 lirayı geçti. Yeni fiyatlar ile beraber damacanadaki fiyat artışı yüzde 218’leri bulurken, su fiyatları ile baş edemeyen vatandaş ise çözümü su arıtma cihazı alarak, şebeke suyunu arıtmakta buluyor.


Haber- FIRAT TATLI

Yıllık bazda, yüzde yüzleri bulan enflasyon nedeniyle zamlar iğneden ipliğine her kalemi etkilemişti. Birçok temel tüketim malzemesine, gıdaya, giyime ve barınmaya gelen zamlar artık vatandaşların içtiği suya kadar indi. 2022 yılında Mersin’de 16 lira civarında satılan damacana sular, akaryakıt fiyatları ve hammadde fiyatlarının yükselmesinden kaynaklı yüzde 200’lerin üzerinde bir atış ile 35 liraya satılmakta.

NAKLİYE GİDERLERİ

Damacana su fiyatlarında yaşanan artışları değerlendiren ve özel bir firmada su dağıtımı yapan Ramazan Bürü ise, “Suyun maliyeti firmaya en kötü ihtimalle 20 lira. Bir de üstüne firmalara suyun nakliyesini yapan araçlarda fiyatları çok yükselttiler. Bunun gibi nedenlerden dolayı zaten fiyatlar çok etkileniyor. Mesela mazot fiyatları mahvetti piyasayı. Asıl olay nakliyedir. Nakliyeci 3-4 bin liralardan aşağı getirmiyor” diyerek fiyat artışının başında nakliye ücretleri olduğunu belirtti.  

19 LİTRE DAMACANA SU 35 LİRA

Yaklaşık 20 yıldır aynı işi yaptığını belirten Bürü, yeni yılda yeni su fiyatlarını ise şöyle aktardı, “19 litrelik suyun damacanası şu anda 35 lira, geçen sene bu zamanlarda 16 lira civarında fiyatı değişiyordu.  Fiyat artışının örneklerinden biri olarak, şu anda boş damacana bile 80 lira, daha öncesinde bu da 20 liraydı. Fiyatlar yüksek ama insanlar da çok bir şey yapamıyor, çünkü bunu almak zorunda. Ama baktığınızda her şeye zam geldi”

VATANDAŞ ARITMA SUYA GEÇTİ

Damacana sulara olan talepleri ve günde kaç tane damacana su dağıttığı ile ilgili sorumuza ise Bürü, “Ben günde 100 taneye yakın su dağıtıyorum. Şu anda insanlar yine de alıyor damacana suyu ama çoğu kişi arıtma suya geçmiş durumda. Arıtma dediğimiz ise şu, yine çeşme suyu kullanılıyor, arıtma makinesi alınıyor ve su arıtılıyor” ifadelerini kullandı.

4 KİŞİLİK AİLENİN AYLIK SU İHTİYACI 8 DAMACANA 

Damacana su kullanımında kimlerin tercih ettiğine ise Bürü, “Bizim çoğunlukla müşterilerimiz bankalar, şirketler, aileler ve iş yerleri. 19 litrelik damacana su ailelerin içmelerine bağlı olarak, yemeğe de kullanırsa 2 günde 1 kez almak durumunda kalır. 4 kişilik bir aile haftada iki tane alır o da ayda 8 tane damacana su eder. Onun da fiyatı aylık 280 lira yapar” şeklinde konuştu.