2023 Yılın ilk meclis toplantısı gerginliklere sahne oldu

2023 Yılın ilk meclis toplantısı gerginliklere sahne oldu cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediyesi 2023 yılı ilk birleşimi olaylı başladı. Mersin kamuoyunda bir süredir tartışılan ve Akdeniz Belediyesi’nin de olur demesi üzerine Mersin Ticaret Borsası karşısında yer alan yaklaşık 160 hektarlık belediye hizmet alanın konut+ticaret alanı olması yönündeki komisyon raporu meclis tarafından uzunca tartışıldı. Birleşimde Meclis Üyesi Mehmet Topkara’nın “Milletin malı, millete kalacak” demesi üzerine sert çıkışan Seçer, “ Sen bana ders verecek nitelikte değilsin, hadi oradan” sözleri mecliste gerginliğe neden oldu. Tartışmaların şiddetinin artması üzerine Seçer, meclis


Haber- Fırat Tatlı

Mersin Büyükşehir Belediyesi 2023 yılı olağan Meclis toplantısı 1.birleşimi Mersin Kongre ve Sergi Sarayında, Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından gündem dışı konuşmalardan sonra birimlerden gelen konular ve hemen ardından komisyonlara havale edilen konular görüşüldü. Bu konular içerisinde son madde olan ve kent kamuoyu tarafından tartışılan, Mersin Kent Merkezi Doğu Girişinde, Merisin Ticaret Borsası karşısında yer alan yaklaşık 160 hektarlık alan için 1/5 bin ölçekli ilave ve revizyon imar planı ile ilgili, İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Ulaşım Komisyonu’na havale edilen konun komisyon raporu mecliste görüşüldü. Bahsi geçen alanın ticaret + konut alanı olarak geçmesinde komisyonlardan oy birliğe ile karar çıkarken bir meclis üyesi red, bir meclis üyesi çekimser kaldı.

“GEÇEN DÖNEMDEN KALAN”

Konu ile ilgili söz alan meclis üyesi Mehmet Topakara,  bahsi geçen alanın geçen dönemde planlarının  yapıldığını ve uzun süre meşgul ettiğini ifade eden Topkara, “ Parsel bazlı yoğunlukların, özel depolama alanlarının ve ticari merkezin konuşulduğu bir alan olarak geçen dönemden bu dönem meclise sarkan bir konu. Tabi ki planlar yapılacak. Toroslar, Yenişehir, Mezitli yapılırken Akdeniz’de planları mutlaka yapılacak. Kasım 2019 yılında bu konu bu meclise geldi ve o gün burada  komisyonda ki üye arkadaşlar özellikle buna çalışması gerektiğini, buranın özel proje alanı olduğunu bununla ilgili detaylı çalışılması gerektiği noktasında bunun komisyona yada idareye iadesini istediler” şeklinde konuştu.

“38 AY SONRA KONU GELİYOR”

Topkara, ‘38 ay olmuş ve bu konu gündeme geliyor’ diyerek şöyle devam etti, “Şuan karşımızda duruyor. Bunun özel proje alanı olduğu için geçen dönemde kayyum belediye başkanımız Akdeniz Belediyesi 1/1000’liği yapma yetkisini de büyükşehre verilmişti. 1/1000’lik ve 1/5 Binlikle birlikte yapılmıştı.  1/ 5 binliği Akdeniz Belediyesi kayyum belediye başkanı kabul etmediği için buradan tekrar geri çekildi.  Şimdi 38 ay geçti. O gün bunu komisyona ya da idareye iadesini isteyen arkadaşlar üzerinde ne çalıştı. Ulaşım deniliyordu, yollar deniliyordu bunun üzerinde özel bir alan deniliyordu” ifadelerini kullandı.

TOPKARA, “NASIL TİCARET ALANI OLUR ANLAMIŞ DEĞİLİM”

Topkara, önceki planlar ile şimdi planlar arasında yeşillik alanlar ve yollar olduğunu ifade ederek, “Bu yollar niye kalktı? Böyle özel proje alanı olan bir yerde özellikle bir tane 25 metrelik bir yol dahil olmak üzere kaldırıldı. Geçmiş dönemde, gelen planlarda olmayıp da bugün eklenen, planların en üst kısmında iki tane parsel var. Onun bir tanesi şuan metro inşaatının devam ettiği halk arasında eski otogar diye tabir edilen ve karşısında da makine ikmal olarak bilinen yerin belediye hizmet alanı iken ve Burhannettin Bey döneminde buranın ticari alan olarak getirdi ve o zamanki meclis belediye hizmet alanı olarak kalmasını uygun gördü. Şimdi bakıyoruz eski plan ile yeni plan arasında eski otogar ile makine ikmal da bu plana eklenmiş özel proje alanında böyle bir yer yoktu. Bunu kim nasıl ekledi nasıl böyle bir gündem yaptı, metro yapılan inşaatın olduğu yer nasıl turizm, ticaret, konut olur veya nasıl ticaret turizm olur. Nasıl resmi kurum alanı ticaret alanı olur ben bunu anlamış değilim” dedi.

 TOPKARA, “KAFALAR DEĞİŞİNCE NE DEĞİŞTİ”

Bahsedilen bölgede dört tane belediyenin pareseli olduğunu ifade eden Topkara, “Belediye bu kadar kiracı olurken, bu şehirde yer bulamazken neden ticarete çeviriyoruz. Bunu satmayacağım kiraya vermeyeceğim ya da ticaret olsa ne olacak demekle geçiştiremeyiz. Yarın kimin nerde yönetim olacağını hangi meclis çoğunluğuyla olacağı hangi fikirlerin bu meclisi yöneteceğini bilemeyiz. ‘Kafalar değişince ne değişti’ diyenlerin tablosu burada karşımızda. Belediye hizmet alanlarını, ticari alanlara çeviriyoruz ve bunu da getiriyoruz 38 ay sonra meclisinde huzurunda karşısına geçiriyoruz. Bu konun tekrar komisyona çekilmesi komisyonda bir kez daha irdelenmesini arz ediyorum” şeklinde konuştu.

SEÇER, “RANT KONULARINDA EN SON SÖZ SÖYLEYECEK ADAMSINIZ”

Meclis üyesi Topkara’nın, “Kafalar değişince ne değişti” sözü üzerine konuşan Seçer, “ Senin grubunla beraber oturulmuş konuşulmuş. Şimdi o kadar kendinize göre bir yorum yaptınız ki hakikaten cevap verecek bir durum yok. Şimdi sizin komisyondaki grubunuz evet dediği bir şeye siz beni eleştirerek burada kamuoyu önünde, Allah aşkına makine ikmal dediğiniz ticaret, turizm yapılan yada metro inşaatının olduğu bölge işte ticaret, turizm olarak işaretlenen yer kimin malı, kimin babasının malı kamunun malından bahsediyorsunuz. Topkara, siz bize rant konularında en son söz söyleyecek adamsınız. Siz beni itam altında bırakıyorsunuz sanki bir şey varmış gibi anlayacak insanlar sen bir daha yönetime gelirsin kocaman bir bina yaparsın o senin hizmet binan olur. Bana akıl vermeyi bırakın teknik olarak usul olarak biz hatamı yapmışız onu anlatın” dedi.

“MİLLETİN MALI, MİLLETTE  KALACAK”

Seçer’in konuşmasının ardından meclis üyesi Topkara ile aralarında hararetli tartışmalar yaşandı. Konuşmasına devam eden  Seçer, “ Kafalar değişince bilmem ne, sen bırak kafayı gövdeyi sen kendi kafanı çalıştır önce” dedi. Bunun üzerine Topkara’nın, “ Benim kafam çalışıyor, milletin malı millette  kalacak” sözünü söylemesi gerilimin fitilini ateşledi.

MECLİSTE GERGİN ANLAR, OTURUMA 5 DAKİKA ARA VERİLDİ

Topkara’nın sözleri üzerine iyice sinirlenen Seçer, “Bak, bak, bak sen bana ders verecek nitelikte değilsin, hadi oradan. Sen beni böyle zan altında bırakıyorsun” diyerek sesinin tonun iyice artırması ile Topkara ve Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’da ayağa kalkıp konuya dahil oldu. Meclis üyelerinin seslerinin yükseltmesi ve Topkara’nın sandalyesinden kalkıp Vahap Seçer’e doğru yönelmesinden sonra Seçer, meclis birleşimine 5 dakika ara verdi.

TOPKARA, “KABUL ETMİYORUM”

Meclise verilen aranın ardından birleşimin ikinci oturumuna geçildi. Komisyonda olan meclis üyelerinden görüşler bildirildi. Daha sonra Topkara’nın ‘Halkın malı halkta kalacak’ sözüne değinen Seçer, bu cümle ile neyin kast edildiğini sordu, bunun üzerine konuşan Topkara, “ Bu plan daha önce çalışılan plan ile aynı değil 38 ay durdu. Yollar şuan yok. Şuan planlar da orası belediye hizmet alanı. Sizden özür bekliyorum itham felan, hadi oradanı ben kabul etmiyorum. Bunu bana söylerseniz, ben size daha ağırlarını söylerim. Bu meclise de yakışmaz, Mersin’ne de yakışmaz, sana da yakışmaz bana da yakışmaz” dedi.

SEÇER, “ HALKIN MALI 4 YILDIR HALKTA KALIYOR”

Daha sonrasında Topkara’nın ben sözlerimin arkasındayım demsinin ardından Seçer, “Ben o sözleri kabul etmiyorum. Halkın malı bizim gayretlerimizle zaten 4 yıldır halkta kalıyor, yalnız şöyle de bir şey var sanki benim buradaki konumum bu planları savunuyormuş gibi bir hava mı oluşmaya başladı. Arkadaşlar bu planları ben böyle olması doğrultusunda ısrarlarla savunmuyorum. Yapılan çalışmalar sonucunda genel teknik bilgiler doğrultusunda benimde kamu yararını gözeterek karar verip uygun gördüğüm bir çalışmadır. Bu komisyon raporu buraya gelirken sizinde bizimde gurubun kabulü ile gelmiş. Ben oraya toplu konut yapacağım. Buradan ilan ediyorum. Bana yek pare bir belediye hizmet alanı gerekli değil. Bu planı başkan savunuyor diye altın çizerek söylüyorum yanlış anlaşılıp bir yoruma neden olmak istemem buna evet de verebilir hayırda verebilir meclis üyeleri.Hayır çıkarsa tekrar görüşülür, evet olursa yürürlüğe koyarız” dedi.

RAPORU MECLİS RED ETTİ

Meclis uzun süren tartışmaların ardından Seçer oylamaya geçti. Komisyon raporunu olduğu gibi meclis oylamasına sunuldu. Mecliste rapora Millet İttifakı evet verirken Cumhur İttifakı hayır oyu verdi ve rapor oy çoklu ile red edildi.