Düşük Faizli Konut Kredisi, ev fiyatlarını uçurdu

Düşük Faizli Konut Kredisi, ev fiyatlarını uçurdu cukurovagazetesi.com

Ocak ayının ilk günlerinde müjde olarak duyurulan ‘Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim Kampanyası’ kapsamında orta gelirleri vatandaşların ev sahibi olması için kredi faiz oranlarının 0,69 çekileceğinin duyurulmasının ardından ev fiyatları uçuşa geçti. Kampanyanın duyurulduğu 4 ocak tarihinde yaklaşık olarak 1 buçuk milyon lira değerinde olan bir konut, aynı gün güncellenerek 1 milyon 720 bin TL’ye çıkartıldı. Vatandaşlar ise sosyal medyadan duruma tepki göstererek kampanyanın müteahhitlere yaradığından yakındı.


Haber- Fırat Tatlı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebatin’nin 4 Ocak Çarşamba günü kamuoyuna duyurduğu kampanya ile orta gelirli vatandaşların düşük faizli kredi ile ev sahibi olmasının yolu açılmıştı. Artan konut fiyatlarından kaynaklı yurttaşlar için ev almak oldukça güç bir hale gelmişken hükümet kanadından gelen hamle ile orta gelirli vatandaşlara yüzde 0,69 faiz ve 15 yıl vade ile ev sahibi olma imkanı sağlayacak ‘Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim Kampanyası’nın’ duyurusu yapılmıştı.

Konut fiyatlarında Mersin başı çekiyor

Türkiye’de konut fiyat artışında başı çeken illerden biri olan Mersin, Ekim ayı TÜİK verilerine göre konut fiyatları en çok arttığı iller arasında yer alıyor. Mersin’de konut fiyatlarındaki yıllık değer artışı yüzde 230 ile verilere yansırken ortalama konut fiyatları 1 milyon 600 bin lira olarak kayıtlara geçmişti.

Mersin 2.Bölgede yer aldı

Tüm ülkede yüksek olan fiyatlardan kaynaklı ev almakta zorluk çeken vatandaşlar için yapılan kampanyanın detaylarını ise 4 Ocak tarihinde Bakan Nebati şöyle açıklamıştı, “ ‘Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim Kampanyası’ programımız kapsamında İstanbul 1. bölge; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, diğer tüm illerimiz de 3. bölge olarak belirlenmiştir. Programımız çerçevesinde bankalarımız ve katılım finans kurumlarımız tarafından sağlanacak finansman tutarları, 1. bölge olan İstanbul’da en çok 5 milyon lira, 2. bölgedeki illerimizde en çok 3 milyon lira, 3. bölgedeki illerimiz için ise en çok 2 milyon liradır” ifadelerini kullanmıştı. 16 Ocak tarihinde başvuruları başlayacak olan ‘Yeni Evim Projesi’, yeni konutlar için geçerli olacak.

Konut müjdesi müteahhitlere yaradı

Orta gelirli vatandaşlara yönelik yapılan yeni konut kredisinin duyurulmasının ardından fırsatçılarda zaman kaybetmeden harekete geçti. İktidarın vatandaşa yönelik yaptığı her konut kampanyasında fırsatçılara gün doğarken, ‘Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim Kampanyası’nın’ ilan edilmesinden hemen sonrada aynı durum yaşandı. Özellikle sosyal medya üzerinden duruma tepki gösteren vatandaşlar kampanyanın müteahhitlere yaradığından yakıntı. Bazı konutların kampanyanın duyurulduğu 4 Ocak tarihinde, 1 milyon 520 bin TL olan fiyatı aynı gün güncellenerek 1 milyon 900 bin TL’ye çıkarıldı. Başka bir ilanda ise 1 milyon 720 bin TL olan konut fiyatı yine konut kampanyasının duyurulduğu aynı gün güncellendi ve fiyatı 2 milyon 200 bin TL’ye çıkarıldı.

Olan vatandaşa oldu

Orta gelirli vatandaşların ev sahibi olabilmesi için yapılacak kampanyada olan yine yurttaşlara oldu. Düşük faizli krediyi, fırsat bilen kişiler konut fiyatlarına yüzde20-30 bandı zam yaptı. Kampanyanın duyurulmasının hemen ardından konut fiyatlarına gelen zamlardan sonra vatandaşlar denetim mekanizmasının olmamasında ve fırsatçılığın önüne geçilmemesinden dolayı durumdan şikayetçi oldular. Son durumda ise fiyatlardan dolayı yüksek kar elde edecek olan müteahhitler durumdan memnun olurken vatandaşlar ise ev sahibi olmak için hayal kurmaya devam edecek.