Kumkuat küçük ama vitamini kendisinden büyük

Kumkuat küçük ama vitamini kendisinden büyük cukurovagazetesi.com

Kumkuat narenciye meyvesi, sıcaklıkların devam etmesinden dolayı üründe kademeli hasat olması gerekirken Mersin’de bir anda yetişti. Normalde kasım, aralık, ocak ayında hasat süresi olan bu ürün bu yıl ocak ayına sarkmayacağı gözlemleniyor.


Haber - Barış KÖKSAL

Süs bitkisi olarak hediye şeklinde verilen turunçgillerin en ufak türü olan kumkuat (kamkat) meyvesinin üretimi her geçen gün artıyor. Özellikle Mersin bölgesinde narenciyenin yoğun yetişmesiyle birlikte, narenciye üreticileri kumkuat ürününü de yetişiyor. Bu aylarda hasadı başlayan ürün kademeli yetişmesi gerekirken erken biteceği gözüküyor.

Mersin’de kumkuat üreten üreticiyi ziyaret eden Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, üreticiye satışlarında nasıl faydalı olabilecekleri konusunda ziyaret ettiğini ifade ederek, “Kumkuat bahçesinin içerisindeyiz. Burada 4 dönüm alanda yaklaşık her yıl 1 tonun üzerinde ürün üretilmekte. Bizde üreticimize destek olmaya geldik. Bu ürünün pazarlamasında, satışında nasıl faydalı olabiliriz diye geldik. Çünkü birazcık sıkıntı yaşanıyor. İlimizde ve birçok ilde daha çok süs bitkisi olarak tanımlanıyor. Süs bitkisi olarak insanlar birbirine hediye ediyor. Ama gerçekte süs bitkisi değil. Tabi ki güzel bir bitki, aynı zamanda şifa kaynağı olan bir ürün. Mersin Türkiye’de narenciyede birinci olan bir kent. Bu konuda da gene birinciyiz” ifadelerini kullandı.

 

“DIŞ PAZARDA DA İÇ PAZARDA DA İNŞALLAH YERİNİ BULACAKTIR”

 Üretici Yasin Çiner ise ürün hakkında değerlendirmelerde bulunarak, “Kumkuat birçok derde şifa olduğu söylenmekte. Şifa kaynağı olan bu ürün grip salgınında gayet başarılı olduğu söylenmekte. Şeker hastalarına aynı zamanda şifa dağıtmakta söyleniliyor. Bununla alakalı kas ağrısında, diş ağrılarında, saç dökülmelerinde bu faydaları gözlenmiş. Narenciyenin en küçüğü olan bu ürün kabuğu ile tüketilmektedir. Kabukla tüketildiği takdirde gayet şifasını araştırdık. Bolca da bir şifa kaynağına da şahit olduk. İnsanların da bunu tanımasını bilmesini istiyoruz. Dış pazarda da iç pazarda da inşallah yerini bulacaktır” şeklinde konuştu.

 

KUMKUATIN FAYDALARI

Çiner, gazetemize ürünün şifası ile ilgili şu ifadelere yer verdi: “Bunlardan bol miktarda c vitamini deposu olduğu için bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. İçeriğinde bulunan antioksidan özelliği, bizi hastalıklardan korumaya yardımcı oluyor. Sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasına destek olmaktadır. İdrar söktürücüdür. Sinir sistemimizi güçlendirmede destek oluyor. Baş ağrısı ve uykusuzluk gibi sorunları ortadan kaldırıyor. Yüksek kolesterolü düşürerek kolesterol dengesi sağlamaya yardımcı olmaktadır. Tansiyon düşürücüdür. Şeker hastalarının şekerini düşürür. Sağlık dostu olan bu meyve içinde bol miktarda kalsiyum bulunduğundan, diş ve kemik sağlığı gelişiminde destek sağlamaktadır. Antiseptik özellikleri olduğundan dolayı mikropların ölmesini sağlıyor. Ayrıca zehirli böcek ısırmalarında iyileşmenize destek oluyor. Sağlığa faydası olduğu gibi ayrıca cilt sağlığını korumaya da yardımcı oluyor. Cildinize parlaklık ve güzellik verir. Kamkat, besinlerden demir emilimine yardımcı olmaktadır. Özellikle kadınları ilgilendiren bu konuda kilo vermeye yardım eder. Hayal ettiğiniz bedene kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz”