Tarsus OSB için yeni bağlantı yolunun açılışı yapıldı

Tarsus OSB için yeni bağlantı yolunun açılışı yapıldı cukurovagazetesi.com

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi otoyol bağlantı açılışı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi.


Haber - FIRAT TATLI

Mersin’in gelişim hızına bağlı olarak ulaşım ihtiyacını karşılamak için güçlü bir ulaşım ağı tesis ettiklerini ifaden Karaismailoğlu, “Mersin 1’inci Organize Sanayi Bölgesi’ne ulaşım 12 kilometre, 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’ne de 15 kilometre kısaldı. İlgili güzergahta kesintisiz ve konforlu ulaşım tesis edildi” diyerek proje kapsamında, zamandan 39 milyon lira, akaryakıttan 33 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 72 milyon liralık tasarruf sağlanacağını belirtti.Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi otoyol bağlantısı açılış törenin ardından sanayicilerin hizmetine sunuldu. Otoyol açılışını gerçekleştirmek ve bir dizi ziyaretlerde bulunmak adına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Mersin’e geldi. Açılış töreninde Karaismaioğlu’nun dışında Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Ak Parti Milletvekilleri Zeynep Gül Yılmaz, Ali Cumhur Taşkın, Hacı Özkan, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Başkanı Sabri Tekli de törende hazır bulundu.

“EN GÖZDE ULAŞIM, ENERJİ VE TİCARET MERKEZİ”

Mersin Organize Sanayi Bölgesi Otoyol Bağlantısı açılış töreni için Mersin’e gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu konuşmasında, Mersin’in her geçen gün geliştiğini ifade ederek, “Birliğin, kardeşliğin ve hoşgörünün merkezi Mersin’in cazibesi artıyor, yeni istihdam olanaklarına ev sahipliği yapıyor ve bölgesinde yükselen bir değer olarak öne çıkıyor. İnşası süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’yle, genişletilen Mersin Uluslararası Limanı’yla, yapımları hızla devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı ve Akdeniz Sahil Yolu ile ülkemizin en gözde ulaşım, enerji ve ticaret merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor” şeklinde konuştu.

“1 TRİLYON 653 MİLYAR LİRALIK YATIRIM”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ihtiyaçların çok ötesine geçtiğini ve yapmış olduğu yatırımlara değinen Karaismailoğlu, “ Mersin’in gelişim hızına bağlı olarak ortaya çıkan ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak ve şehrimizi geleceğe hazırlamak için çok güçlü bir ulaşım ağı tesis ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki gelişmiş bir medeniyetin ve güçlü bir ülkenin en önemli göstergelerinden biri, sahip olduğu ulaşım ağı ve altyapısıdır. Bütünsel kalkınmayı önceleyen, Türkiye’nin 81 ilinin altyapı ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yatırımları hayata geçiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, ülkemizin ulaştırma ve haberleşme yatırımları için bugüne kadar 1 trilyon 653 milyar liralık yatırım gerçekleştirdik” dedi.

“YILLIK TASARRUF MİKTARI YAKLAŞIK 55 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI”

100 yıllık altyapı ihtiyacını 20 yıl gibi bir süre zarfında tamamladıklarını ifade eden Karaismailoğlu, “2002 yılında 6 bin 100 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğumuzu yaklaşık 29 bin kilometreye çıkardık. Bugün ülke çapında sahip olduğumuz toplam 29 bin km bölünmüş yol sayesinde, ülkece karayollarından elde ettiğimiz yıllık tasarruf miktarı yaklaşık 55 milyar liraya ulaştı. Her yıl karbondioksit emisyon salımını 5 milyon ton azaltarak, çevre dostu yeni nesil ulaşımı teşvik ettik, destekledik” şeklinde konuştu.

“MERSİM’DE 33 MİLYAR LİRALIK PROJE DEVAM EDİYOR”

Hedeflerinin 2053 yılına kadar otoyol uzunluğunu 8 bin 325 km’ye, bölünmüş yol uzunluğunu ise, 38 bin 60 km’ye ulaştırmak olduğunu belirten Karaismailoğlu, “Bu yatırımlardan elbette Mersin şehrimizde hak ettiği payı almakta, şehrimizin kalkınma hedefleri doğrultusunda yeni yatırımlar planlanmaktadır. 2003 yılından bu yana Mersin’in ulaşım ve iletişim altyapısı için toplamda 23 milyar lira yatırım yaptık. Şehrimizde 278 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 555 kilometreye, 271 kilometre olan BSK’lı yolu uzunluğunu ise 539 kilometreye yükselttik. Şu anda Mersin’de 33 milyar 326 milyon TL proje bedeli ile 15 ayrı karayolu projemizde devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“AKDENİZ SAHİL YOLU PROJESİNE”

Yapımı devam eden, Akdeniz Sahil Yolu projesine değinerek tamamlandığında, ‘Akdeniz kıyılarının meşakkatli yolculuklarını tarihe gömecek’ diyen Karaismailoğlu şöyle devam etti, “Uzunluğu 228 kilometre olan projemiz bünyesinde, 37 bin 914 metre uzunluğunda 28 çift tüp tünel, 5 bin 134 metre uzunluğunda 17 çift köprü, 398 metre uzunluğunda 8 köprü ve 3 farklı seviyeli kavşak yer alıyor. Proje kapsamında, 196,5 kilometre bölünmüş yol, 398 metre uzunluğunda 8 köprü, 12 bin 853 metre uzunluğunda 15 tünel, bin 295 metre uzunluğunda 5 viyadük ve 694 metre uzunluğunda 2 farklı seviyeli kavşağı tamamladık. Çalışmalarımıza hızla ve başarıyla devam ediyoruz” dedi.

“MERSİN DOĞU AKDENİZ’İN KALBİDİR”

Mersin’in ticaret anlamında Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer aldığını belirten Karaismailoğlu, “Serbest bölgesi, büyük sanayi ve ticari kuruluşları, konteynır hacmi bakımından ülkemizin 2. en büyük limanı ile Mersin adeta Doğu Akdeniz’in kalbidir. İşte bizim inşa ettiğimiz yollar da bu kalbe kan taşıyan kılcal damarlar gibi.  Bu minvalde açılışını gerçekleştireceğimiz Mersin Organize Sanayi Bölgesi Otoyol Bağlantısı da Mersin için çok önemli bir projedir” ifadelerini kullandı.

“KESİNTİSİZ VE KONFORLU ULAŞIM”

Tamamlanan otoyol proje ile ilgili teknik detaylardan bahseden Karaismailoğlu, “Mersin-Tarsus Otoyol Ayrımı - Mersin OSB Bağlantı Kavşağı ile otoyoldan Mersin 1’inci Organize Sanayi Bölgesi’ne ulaşım 12 kilometre, 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’ne de 15 kilometre kısaldı. İlgili güzergahta kesintisiz ve konforlu ulaşım tesis edildi. Proje kapsamında inşa edilen bağlantı kavşağının ana gövde uzunluğu 1 km, kavşak kolları uzunluğu ise 3 km’dir. Projede ayrıca, toplam 431 metre uzunluğunda 3 altgeçit inşa edildi” şeklinde konuştu.

“72 MİLYON TL TASARRUF”

Tamamlanan otoyol bağlantısı sayesinde ekonomik maliyet boyutunda ciddi bir tasarruf olduğuna dikkat çeken Karaismailoğlu, “Zamandan 39 milyon lira, akaryakıttan 33 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 72 milyon lira tasarruf edilecek. Karbon salımı da 6 bin 527 ton azalacak. Proje kapsamında ayrıca, 9,5 km uzunluğundaki 2’nci kısımda yapım çalışmaları devam ediyor. 2. kısmın da tamamlanmasıyla,  Tarsus – Adana –Gaziantep Otoyolu, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgeleri ve D-400 Devlet Yolu arasında yüksek standartlı bir yol ağı tesis edilmiş olacak. Böylece günde ortalama 24 bin 230 aracın geçtiği D-400 Devlet Yolu üzerindeki trafik yükü azalacak, otoyolun daha verimli kullanılması sağlanacak” ifadelerine yer verdi.

“ÜLKEMİZE VE MİLLETİMİZE HAYIRLI OLSUN”

Son olarak, Türkiye’nin en büyük ikinci limanı olan Mersin Uluslararası Liman’ına değinen Karaismailoğlu, “ Tüm bölge ülkeleri arasındaki artan deniz ticaret hacmimizi daha da geliştirecek Mersin Uluslararası Limanı’ndaki Mersin Terminali 2’nci Fazı Genişleme Projesi de hızla sürüyor. Liman genişletme projesi ile liman kapasitesi, tamamlanıp işletmeye açılmasıyla birlikte, 500 kişilik ek istihdam imkânı doğacak. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada milletimizden aldığımız güçle ülkemizin lider olması için çalışacak, gıpta ile bakılan projeler yapmayı sürdüreceğiz. Mersin Organize Sanayi Bölgesi Otoyol Bağlantı yolunun başta Mersinliler olmak üzere tüm ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” diyerek tamamladı.

ELVAN, “YILLARDAN BERİ SÜREN BİR IZDIRAPDAN KURTULDUĞUMUZ BİR GÜN”

Bağlantı yolunun açılmasından dolayı, Mersin’de bulunan sanayiciler, sanayi emekçileri ve lojistik faaliyetlerde bulunan şoförler için bugünün mutlu bir gün olduğunu ifade eden Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan, “Yıllardan beri süren bir ızdıraptan kurtulduğumuz bir gün. Yaklaşık 6 metre eninde daracık köy yollarından geçerek bir anlamda ulaşımı sağlanılmaya çalışılan OSB bugün artık tüneli ile üst geçidi ile ciddi bir alt yapısı ile önemli bir konuma geldi. Kısa bir süre içerisinde ikinci etapta tamamlanacak. Bu OSB geriye doğru baktığımızda 5-6 yıl önce sadece 2 OSB vardı. Aşağı yukarı 10 bin çalışan vardı. Bugün sadece Tarsus’ta 9 OSB’ye kavuşuyoruz. Bir anlamda Tarsus sadece Mersin'in değil Çukurova’nın bir üretim üstüne dönüşüyor. Sayın valimizin dediği gibi 22 bin çalışan, hedef koymuştuk neydi hedefimiz 50 bin çalışan sadece bu bölgede. Bu gidişle 50 bini de geçeceğiz ben buna inanıyorum. OSB için yer almak isteyen sanayiciler şu anda kuyrukta 400 sanayici şu anda OSB’de yer almak için bekliyorlar. Bu kadar yoğun bir talep var. Daha fazla fabrikaların yapılması ile ilgili artık Mersin’in Tarsus’un işsizlik ile ilgi bir problemi tamamen çözülecek” dedi.

PEHLİVA, “YOL VE ULAŞIM AĞI ÇOK İYİ NOKTALARA GELİYOR”

Açılışa törenine katılan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Yurdumuzun güzel ülkemizin her yerinde pek çok sayısız yatırımlar hayata geçiriyor, bu yatırımlardan Mersin’de ziyadesi ile nasipleniyor. Yatırımlar içerisinde ulaşım içerisindeki yatırımlar çok büyük bir yer tutuyor, önem arz ediyor. Şuan ilimiz genelinde ulaşım ile ilgili 30 civarında yatırım devam ediyor. Hayata geçirilen çok fazla proje olduğu gibi her geçen gün yeni etapların açılması ile yol ve ulaşım ağı çok iyi noktalara geliyor. Mersin Tarsus OSB 756 hektardan oluşuyor, 230 parselimiz var bu parsellerde 179 aktif 49 parselde inşaatlar bitmek üzere. İl genelinde fiilen 10 OSB’ye ulaşmış durumdayız, Mersin Tarsus OSB’miz en eski OSB’miz ve şuan burada 22 bin çalışanımız var. Yeni fabrikaların açılması ile birlikte bu 30 bin bandına doğru yükselecek. Bu yol devamının tamamlanması ile birlikte çok daha konforlu hızlı erişimi sanayicilerimize, sanayinde çalışan vatandaşlara sağlanmış olacak. Gerçekten önemli bir hizmet ihtiyacı giderilmiş olacak” ifadelerini kullandı.

“GÜVENLİ KONFORLU YOLLAR YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Mersin’in serbest bölge, liman, sanayi bölgeleri ile ülkenin önemli bir üretim ve ticaret merkezi arasında yer aldığını ifade ederek, “Şehrin stratejik önemi hayata geçirilen karayolu yatırımı ile güçlendirilmiş Mersin’in otoyol üzerinden İstanbul, Ankara ve Güneydoğu’ya bölünmüş yollar ile Anadolu’nun pek çok noktasına hızlı ve güvenli ulaşım sağlanarak sürdürülebilirlik desteklenmiştir. Bugün Mersin OSB bölgelerinin ana karayolu aksanlarına bağlayacak projemizin birinci kesimini hizmete sunmaktayız. Sanayi tesislerin yolunu açmaktan, trafiği rahatlatmaktan, limanlara konforlu erişim sağlamaktan kıtalar arası erişim sağlamaktan pek çok farklı amaca hizmet eden yolları ülkemize kazandırmaya devam ediyoruz. Şehirlerimizin ve vatandaşların talepleri doğrultusunda insanlara ve çevreye duyarlı güvenli konforlu yollar yapmaya devam ediyoruz. Yolumuzun bölgemize ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

“230 FABRİKANIN TEK İSTEĞİYDİ”

Mersin Organize Sanayi Bölgesi Otoyol Bağlantısı açılış töreninde konuşan Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Başkanı Sabri Tekli, “Mevcut 230 fabrikamızın tek isteğiydi. Bunun burada gerçekleştirilmesinden duyduğum mutluluk anlatılamayacak derecede yüksek. Bu bizim sanayicilerimizin bayram günü diyebilirim. Ne mutlu Organize Sanayi Bölgesinin üreticilerine, çalışanlarına böyle güzide bir tesis hayata geçti. Ben bu çalışmalarda emeği geçen özellikle Bakan, Lütfi Elvan’a sonsuz teşekkür ediyorum en büyük destekçimizdi. Valimize, karayolu çalışanlarına, müteahhit firma çalışanlarına teşekkür ediyorum, yönetin kurulunun bana vermiş olduğu destekle çıktığımız bu yolda OSB’nin böyle güzel bir eseri sizlerin sayesinde kazandırmanın mutluluğunu yaşıyorum” ifadelerini kullandı.