MTSO 19. Grup Meslek Komitesi seçimlerine ’Lacivert’ listeyle girecek olan Meclis Üyesi Adayı ve Mersin Nakliyeciler Dernek Başkanı Mehmet Bozkurt, sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı. 19. Grup Meslek Komitesi Meclis Üyesi Adayı Ufuk Maya ve Komite Adayı Kemal Yüksel’i eleştiren Bozkurt, "14 yıldır oradalar. 14 yıldır oradalar da sektörle ilgili hiçbir şey yok. Yaptıkları bir şeyi söylesinler, gerçekten şapka çıkartacağım " dedi.
Haber-Mehmet Çetin
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası komite seçimleri 5 Kasım Cumartesi günü Yenişehir Fuar Alanı'nda gerçekleşecek. MTSO seçimleri öncesi rakiplerini eleştirilen Mersin Nakliyeciler Dernek Başkanı Mehmet Bozkurt, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. 'Lacivert' listeyle 19 No'lu Yurtiçi Eşya ve Yük Taşımacılığı Meslek Komitesi Meclis Üyesi Adaylığı için seçime girecek olan Bozkurt, sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme getirdi. Bozkurt, Meclis Üyesi Adayı Ufuk Maya ile Komite Adayı Kemal Yüksel'e 'şu ana kadar ne yaptınız' diye sordu.
"MTSO BAŞKAN ADAYI AMA DAHA NAKLİYECİLER SİTESİ'NE GİRMEDİ"
Lojistik sektörünün Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın bel kemiği olduğunu vurgulayan Bozkurt, sektörün önemli sorunları olduğunu ancak 14 yıldır çözülmediğini vurguladı. Ufuk Maya'nın 14 yıldır MTSO'da sektörü temsil ettiğini, Kemal Yüksel'in de MTSO'da Meclis Üyeliği yaptığını vurgulayan Bozkurt, "Şu an seçim yok mu? Niye Mersin Nakliyeciler Sitesi'ne gelmiyor? Daha Mersin Nakliyeciler Sitesi'ne girmedi, MTSO Başkan Adayı. Hiç girmedi. Hep Kemal Yüksel'i gönderiyor. Başkan adayı olduğun halde sektörünün Nakliyeciler Sitesi'ne niye gitmedin, niye gidemiyorsun? Buyursun gelsin" dedi.
"O KADAR BASİT SIKINTILAR VAR Kİ"
Sektörlerinden 379 kişinin oy kullanacağını vurgulayan Bozkurt, Ufuk Maya ve Kemal Yüksel'e sektör içerisinde süregelen sıkıntılar yaşadıklarını ve kendileriyle beraber yol yürümediğini vurguladı. Sektörde yaşanan bir sorun üzerinden örnek veren Bozkurt, "Onlar 14 yıldır oradalar da sadece ve sadece kendilerini düşünüyorlar. Sektörle ilgili kesinlikle hiçbir şey yok. Yaptıkları bir şeyi söylesinler, gerçekten şapka çıkartacağım. O kadar basit sıkıntılar var ki. Örneğin, Liman içerisinde MIP hasarlı konteynırı arabanın üstüne koyuyor, bu genellikle gece oluyor. Şoför göremiyor. Kapıya geldiğinde bakıyorlar ki hasarlı, 'git bunu Kahramanlı depoya indir' diyorlar. Kahramanlı depo 30 kilometre. 'Bunu mecburen bedavaya götüreceksin' diyor. 'Götürmezsen konteynırı vermem' diyor. Bu birinci sorun. İkinci sorun, Liman'a araç saat 9'da giriyor, saat 11'i 1 dakika geçe 500 TL ardiye kesiyorlar" diye konuştu.
"ŞU İKİ SORUNU BİLE HALLEDEMİYORLARDI"
Bu sorunla ilgili Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir toplantı yaptıklarını belirten Bozkurt, "MIP ve acentelerin tüm yetkilileri geldi. Kendilerine beyan ettim. 'Sizin bir broşürünüz var, bunu söz olarak yayınlamışsınız. Araç limana girer, 1 saat 45 dakikada çıkar. Hiçbir şekilde bundan uzun sürmez. Eğer bunun arkasındaysanız' dedim, 'arkasındayız' dediler. 'O zaman bundan sonra limana girecek bütün araçlar 1 saat 45 dakikada çıkmazsa ben de size 500 TL ardiye keseceğim' dedim. İkincisi, 'hasarlı konteynırı hiçbir şekilde limandan çıkartmam' dedim. 'Arabayı kapının önüne çekerim, ya indirirsiniz ya da Liman kilitlenir' dedim. Bizden 2 gün süre istediler. 2 gün sonra tekrar bir toplantı yapıldı. MIP geldi, ikisini de çözdü. Hem ardiyeyi kaldırdı hem hasarlı konteynır limanda yüklendiği zaman tekrar indirilecek. Şu iki sorun, bence sorun bile değil. Ama bunu bile halledemiyorlardı" ifadelerine yer verdi.
"UFUK MAYA'NIN ŞİRKETİ LİMAN'IN TAŞERON FİRMASI; LİMAN'A BİR ŞEY DİYEMEZ"
Dernek olarak yaklaşık 3-4 bin kişiyi istihdam ettiklerini vurgulayan Bozkurt, "Ufuk Maya'nın şirketi Liman'ın taşeron firması. Liman'la kötü olamaz. Liman'a hiçbir şey diyemez. Taşeron firması, ihalesini almış. Taşeronculuk yapıyor Liman'a. Acentelerin büyük bir kısmının en çok işini sahasıyla birlikte o yapıyor. Acentelerin işini yaptığı için onlarla iyi geçinmek zorunda. Bu yüzden sektörümüzü net bir şekilde temsil edeceğine inanmıyoruz. Ama ben söylerim. Ben Mersin Nakliyeciler Dernek Başkanı'yım. Bireysel gitmiyorum. Ben Dernek olarak gidiyorum. Benim yaklaşık 3-4 bin kişiye istihdam sağladığım bir Dernek var. Ben konuşurum ama bunlar hiçbir şekilde ne MIP'ye ne de acentelere ağızlarını açamıyorlar. Mesela Mehmet Bozkurt için niye gidip MIP'yle kötü olsun? Niye gidip ARKAS'la, MSC'yle, diğeriyle kötü olsun? Mehmet Bozkurt onun umurunda mı? Hedef hiçbir şekilde lojistik sektörü değil. 'Hizmet' diyorlar ya '14 senedir ne yaptınız' diyorum. Hiçbir şey."
"İLK SORUNUMUZ ACENTELERİN TEKELLEŞMESİ"
Meclis Üyesi seçildikten gündeme alacakları sorunlara ilişkin açıklamalarda bulunan Bozkurt, "Mersin Nakliyeciler Derneği olarak zaten bazı sorunları çözdük. Çözdüğümüz sorunlar da zaten tüm esnaflar tarafından biliniyor. Ama bizim sektörümüzün çok ciddi 3-4 sorunları var. Birincisi, acentelerin tekelleşmeye gitmeleri. Burada konteynır verirken, firmalara konteynırlarının olmadığını söylüyorlar. 'Konteynırı bizden alırsanız nakliyeyi, sigortasını, gümrüğünü her şeyini paket olarak veririz' diyorlar. Bu ciddi bir sorun. Sektör tekelleşmeye gidiyor. Burada, Ufuk Bey acentelere müdahale edemiyor. Edemem sebebi taşeron firmaları olması. Zaten dernek olarak ciddi şekilde üstlerine gidiyoruz. Ama Meclis Üyesi de olursak, bu sorunu tamamen ortadan kaldırmanın yollarını arayacağız. Allah'ın izniyle de bunu başaracağız" dedi.
"SORUNLARDAN BİR TANESİ 'ŞOFÖR' SIKINTISI"
Şoför eksikliği sorununa da değinen Bozkurt, "Sektörün çok ciddi şekilde şoför eksikliği var. Şu an hangi garaja giderseniz gidin, konteynır işi yapan firmalardan 30-40 tane arabası olanın en az 7-8 tanesi şoförsüzlükten yatıyor. Bununla ilgili Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'yla bir girişim yaptık. Ayhan Kızıltan'la da bunu görüştük. Ciddi bir şekilde bunun üzerinde fikir yürüttük. Milli Eğitim Bakanlığı'yla, Ulaştırma Bakanlığı'yla görüşülerek; meslek liselerinde veya ayrı bir kolda 18-20 yaşındaki gençlerimizi alıp 1-2 yıl eğiterek, bu SRC belgesini, ehliyetini, psikoteknik belgesini; hepsini oradan alıp, mezun olup, 6 ay da şoförlük eğitimi vererek piyasaya şoför yetiştirmeyi düşünüyoruz. Bu sektör, Türkiye'de çok büyük bir sektör. Yıllık yaklaşık 30-40 milyar dolar arasında ülkeye katkı sunan bir sektör. Ama zaten biz, zaten 'lojistiğin başkenti Mersin' dedik. Biz, Çalıştay'da Kılıçdaroğlu'na da bunu söylemiştik. Geçen Ahmet Davutoğlu geldiğinde de 'Lojistiğin başkenti Mersin'e hoş geldiniz' demiştik. Bizim amacımız, şoför sorununu da bu şekilde ciddi bir şekilde çözmek" diye konuştu.
"MÜHÜR KONUSUNDA ÇOK CİDDİ BİR SIKINTI VAR"
'Mühür' konusunda yaşanan sıkıntıdan söz eden Bozkurt, "Ondan sonra bazı sorunlar daha var. Mesela acenteler çok ciddi hareket ediyor. Mühür konusunda çok ciddi bir sıkıntı var. Mühür dediğimiz, konteynırın mührü. Şimdi, acente; mührü, konteynırı almadan gelip ofisimden alacaksın' diyor. Şimdi Çamlıbel'deki bir firmadan örnek verelim, benim de bu firmadan bugün 50 konteynır yüklemem var. Ben 50 kere birini göndereceğim, o firmadan mührü alıp konteynırı yükleyecek. Çok enteresan bir durum. Bunu çözmeye çalışıyoruz. Bazı firmalar direniyor. Diğerleri 'çözebiliriz' dediler. MIP'yle görüşmeler yaptık, toplantılara katıldık. MIP para istiyor. Acentalar vermek istemiyor. Burada, ezilen ve ortada kalan lojistik sektörü ve nakliyeci kardeşlerimiz. Şimdi biz, 'hizmet' diyoruz. Sen bu konteynırı veriyorsan, karşılığında da 5-10 bin dolar para alıyorsan, o mühür o konteynırın yanında olacak. Sen beni zorlayarak, 'git Çamlıbel'den bu mührü al' diyemezsin. Bir hizmet sunuyorsun. Hizmeti tam anlamıyla sunman lazım. 10 bin doları alırken iyi. Mührü niye gidip ben Çarşı'dan alıyorum? Ben Çarşı'ya TIR'la nasıl geçeceğim? Personelim yok, bireysel bir şoförüm. Konteynır alacağım. Liman kapısının oraya bırakırsam Trafik gelip, ceza yazıp, arabamı götürecek. Nasıl yapacağız? Acentelerde çok keyfi uygulamalar var. Bunları da ortadan kaldıracağız" ifadelerine yer verdi.
"YAPTIKLARIMIZ, YAPACAKLARIMIZIN TEMİNATI"
Son olarak sorunların çözümü noktasında gereken çabayı göstereceklerini vurgulayan Bozkurt, "Bizi bilen bilir. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatı. Benim Liman'dan da acentelerden de hiçbir beklentim yok. Ben Mersin Nakliyeciler Dernek Başkanıyım. Benim TIR'ım da yok, konteynır da çekmiyorum. Konteynır nakliyecisi değilim, kuru yük nakliyecisiyim. Ben hiç kimseden çekinmiyorum ve bu sorunları Mersin'in gündemine getireceğim" dedi.
GEÇEN YIL, 'BÜYÜK NAKLİYECİLER BULUŞMASI' GERÇEKLEŞMİŞTİ
Bozkurt, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla 2021'in Ekim ayında gerçekleştirilen 'Büyük Nakliyeci Buluşması'na ve Nakliyeciler Sitesi'ne ilişkin de açıklamalarda bulundu. Sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen Buluşma'da konuşan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, nakliyatçıların uzun yıllar boyunca çok ilkel bir ortamda çalıştıklarını ancak Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in nakliyatçılara bekledikleri müjdeyi verdiğini belirterek, “Nakliyatçılar, daha modern, çağdaş, her türlü imkanı olan bir siteye kavuşacak. Bu lojistik anlamda bir başlangıç Mersin için” diye konuşmuştu. Şu anda Çay Mahallesi'ndeki Nakliyatçılar Sitesi'nde çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Bozkurt, Huzurkent'te yapılması planlanan Nakliyatçılar Sitesi'nden söz ederek, "Mersin Nakliyeciler Sitesi'nin yeri hakkında Vahap Bey'den çok ciddi bir söz aldık. Huzurkent'e varmadan sağda, 94 dönüm bir arazi" dedi.
BOZKURT, 'NAKLİYECİLER SİTESİ'NE İLİŞKİN AÇIKLAMALARDA BULUNDU
Mersin Nakliyeciler Sitesi'ne ilişkin gelinen süreçle ilgili bilgi veren Bozkurt, "En son geçen hafta Ticaret ve Sanayi Odası'nda Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanı Kutlu Bey, Genel Sekreter Yardımcısı Tarık Bey ve ekibi tanıtım yaptı. Projenin bittiğinin; TEDAŞ'la ilgili bir haftalık bir süreçlerinin olduğunun, ondan sonra Kasım ayında ihaleye çıkılacağının sözü verildi. Normalde 6 ay önce temel atılacaktı. Tapuda bir sıkıntı oldu. Bizden alt tarafta bir parçaları vardı, orayı Huzurkent Mezarlığı'na ayırdıkları için tapu süreci 6 ay sürmüş. Ondan dolayı böyle gecikti. Yoksa Vahap Bey'in sözü bu yılsonunda bize teslim etmekti. Süreç yeni başlayacak. 1 yıl deniliyor ama Vahap Bey talimat vermiş. '9 ayda bitirilecek' diye net bir talimatı var bu konuda" diye konuştu.