Interfresh Eurasia Fuarı yarın 42 ülkeye kapılarını açıyor

Interfresh Eurasia Fuarı yarın 42 ülkeye kapılarını açıyor cukurovagazetesi.com

Interfresh Eurasia Yaş Sebze, Meyve, Depolama, Ambalaj, Lojistik ve Tarım Teknolojileri Fuarı, yarın ziyaretçilere kapılarını açacak. Antalya Anfaş Expo Center’da gerçekleşecek fuar, 22 Ekim’e kadar sürecek. Bu yıl 3’ncüsü gerçekleşen fuar, 42 ülkeden yerli ve yabancı toplamda 10 binin üzerinde sektörel ziyaretçiyi ağırlayacak.


Haber- Mehmet Çetin

Pandemi nedeniyle bir süre ara verilen Interfresh Eurasia Yaş Sebze, Meyve, Depolama, Ambalaj, Lojistik ve Tarım Teknolojileri Fuarı'nın bu yıl 3'ncüsü gerçekleşiyor. 20-22 Ekim 2022 tarihlerinde gerçekleşen fuarın kapıları yarın ziyaretçilerine açılıyor. Pandemiden sonraki ilk büyük buluşmayı gerçekleştireceklerini vurgulayan ANTEXPO Fuarcılık Hizmetleri A.Ş.'nin Genel Müdürü Murat Özer, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Özer, fuarın hem Mersin'in hem de Türkiye'nin vitrini niteliğinde olacağını söyledi.

 

FUAR; HOLLANDA, ALMANYA VE RUSYA'YA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Interfresh Eurasia Fuarı, 2 yıllık pandemi sürecinin ardından yeniden başlıyor. Konsepti yaş sebze meyve sektörü ve tüm paydaşları olan fuar; ihracatçıyı ve üreticiyi bir araya getirecek. Fuar bu yıl, Hollanda ve Almanya'dan 100'ün üzerinde firmaya ev sahipliği yapacak. Fuar bu yıl büyük toptancıların yanı sıra Hollanda, Almanya ve Rusya’dan market zincirlere de ev sahipliği yapacak.

 

SATIN ALMA HEYETLERİ İÇİN YOĞUN BİR ÇALIŞMA YAPILDI

Yurt içinden ve yurt dışından gelecek sektör duayeni konuşmacılar, satın alma heyetleri ve İkili İş Görüşmeleri (B2B) için çalışmalarını tamamlayan ANTEXPO, 42 farklı ülkeden 10 binin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçiyi Anfaş Antalya’da ağırlayacak. Interfresh Eurasia yerli ve yabancı özel sektör katılımcıların yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarını, akademisyenleri, sektör duayenlerini, ulusal ve uluslararası satın alıcılar ile karar vericileri tek bir çatı altında toplayacak.

 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM INTERFRESH GLOBAL ZİRVESİ'NDE

Fuar organizasyonları kapsamında bu yıl SOMTAD ile TARSİM'den ve 5 üniversiteden akademisyenlerin katılımıyla Interfresh Global Zirvesi'nde İklim Değişikliğini gündeme alınacak. Fuar bu sene üretici çiftçileri de ağırlayarak farklı bir konsepte ev sahipliği yapacak. Daha geniş bir kitleye hitap edecek olan Interfresh Eurasia'nın sosyal sorumluluk projesi olan ve geleceği ilgilendiren İklim Değişikliği ve Sürdürebilir Tarımı da Interfesh Eurasia Fuarı ile eş zamanlı düzenlenen Interfresh Global Zirvesi’nde gündeme alınacak. Çok sayıda akademisyen, kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör duayenleri bu kapsamda ağırlayacak.

 

"ÖNEMLİ OLAN BİRLİK OLMAK, TÜRKİYE OLARAK BİRLİK OLMAK VE BUNU HEP BİRLİKTE BÜYÜTMEK"

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan ANTEXPO Fuarcılık Hizmetleri A.Ş.'nin Genel Müdürü Murat Özer, organizasyonla ilgili şu açıklamalarda bulundu; "Pandemiden sonraki ilk büyük buluşma. Sektörün buna ihtiyacı var. Amacımız Türkiye'yi içinde bulunduğu coğrafyada bir platform haline getirmek. İspanya 5-6 yılda bu noktaya geldi. Neden Türkiye de buralara gelmesin? Bu; bugün Antalya olur, yarın Mersin olur, öbür gün İzmir olur. Yaş meyve sebzenin nerede üretildiği belli. Lojistik olayını çözdüğümüzde de bunu yarın öbür gün Mersin'e de getirebiliriz. İzmir'e de götürebiliriz. İstanbul'a da götürebiliriz. Önemli olan birlik olmak, Türkiye olarak birlik olmak ve bunu hep birlikte büyütmek."

 

"TÜRKİYE'NİN VE MERSİN'İN VİTRİNİ OLACAK"

Mersin'in yaş meyve ve sebze ihracatındaki yüzde 46'lık payından da söz eden Özer, "Bu çok büyük bir rakam ve fuarın tarihinden dolayı bütün turunçgil sezonunun başlangıcı olmuş oluyor. Arkasından da nar geliyor. Dolayısıyla orası Türkiye'nin ve Mersin'in vitrini olacak. Yurtdışına açılacak vitrini olacak ve bunu siz kendi ülkenizde yapıyorsunuz. Yurtdışındaki maliyetlerin 10'da 1'ine Türkiye'de katılabileceğiniz, yurtdışındaki alıcılarla buluşacağınız bir platform. Artık yaz meyvelerinin sonuna geliyoruz. Yaz meyveleri şu şekilde; soğuk havadan gelen yaz meyvelerinin de bir kısmını vitrine çıkartabilirler Interfresh'te. Ama tarih olarak aslında narı, üzümü; üzümün bir kısmını yakalıyor, turunçgile ise çok iyi oturan bir tarih. Aslında şöyle düşünün; Türkiye dört mevsim üretimde. O durumda da her 3 ayda bir fuar yapmanız gerekir. Çok da reel olmaz ama şu olabilir; bu işi biraz büyüttükten sonra bir bunun Mart-Nisan versiyonunu, bir Ekim-Kasım versiyonu yaparsınız. Yani yılda 2 kere, 6 ayda bir sezonluk bir şeyler yapılabilir. Ama şu anda hedefimiz var olanı büyütmek" ifadelerine yer verdi.

 

"GEÇTİĞİMİZ 2 SENE EVVELİN ÜSTÜNDEYİZ"

Fuardan beklentilerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Özer, "Bir evvelki versiyonun yüzde 10'unun üstüne çıksak; gerek ziyaretçi gerek katılımcı olarak; bu bizim için pandemiden sonra başarıdır diye düşünüyoruz. Geçtiğimiz 2 sene evvelin üstündeyiz. Gerek katılımcı gerek yurtdışı ziyaretçisi olarak. Yine uluslararası büyük bir havayolu taşıma şirketi kargo şirketi CEO'su da fuara gelmek istiyor. Bu şirketin de buraya gelmesi belki lojistik anlamında ihracatçıya destek olacaktır. Daha rekabetçi fiyatlarla buluşabilme ihtimali var. Bu da ihracatçıya destek olacaktır diye düşünüyorum. Şu anda lojistik çok önemli. Lojistikte ciddi sıkıntılar var. Maliyet ciddi anlamda yukarıda. Rekabet her zaman iyidir, fiyatları aşağı çeker. Bu şirket de dünyanın büyük aktörlerinden bir tanesi. Fuarı ziyaret edeceğini bize bildirdi. Bu demek ki biz doğru şeyler yapıyoruz ki bu insanlar bizi arayıp buluyorlar" diye konuştu.

 

"TÜRKİYE, YAŞ MEYVE SEBZESİNİN EN BÜYÜK HACMİNİ YAPAN BÖLGE"

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz ise gazetemize yaptığı açıklamada, "AKİB olarak biz fuarı destekliyoruz. Çünkü Türkiye yaş sebze meyve ihracatının yüzde 46'sını AKİB gerçekleştiriyor. Dolayısıyla üretim ve ihracat noktasında bölgemiz, Türkiye yaş meyve sebzesinin en büyük hacmini yapan bölge. Bu fuarda bunu bölgesel olarak düşünmemiz gerekiyor; Antalya'da olması çok önemli değil. Sonuçta Türk meyve-sebzesi algısının yaratılacağı bir fuar olacak. Biz de AKİB olarak bu fuara tam destek vereceğiz. Katılacağız, yurtdışındaki alıcılarımızı da fuara davet edeceğiz. Zincir marketlerden ciddi talep olduğunu biliyoruz. Çünkü ülkemizde yaş meyve-sebze üretimi ihracatı da artıyor. Bunu pazarlama noktasında da bu fuarın çok ciddi katkısı olacağını düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.

 

FUARIN 2 AĞUSTOS'TA TANITIM TOPLANTISI YAPILMIŞTI

Öte yandan 2 Ağustos 2022'de Mersin'deki bir otelde gerçekleşen tanıtım toplantısında, fuarın amacına ilişkin önemli açıklamalar yer aldı. ANTEXPO Fuarcılık Hizmetleri A.Ş.'nin Genel Müdürü Murat Özer, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada önemli noktalara değinerek, "Türkiye'nin tek ve aslında ilk yaş meyve sebze fuarı. Bölgedeki 2.2 milyar insana 4 saat içinde direkt ulaşabildiğimiz bir fuar. Hindistan'ı da içine aldığımızda; Türki Cumhuriyetleri ve Rusya'yı içine aldığımızda; aslında lokasyon olarak, platform olarak yeri mükemmel. Eski İpek Yolu'nun üstünde olan bir yerde yaşıyoruz. Türki Cumhuriyetleri'ni, Rusya'yı ve Hindistan'ı Schengen vizelerini almakta ne kadar zorlanan ülkeler olarak düşündüğümüzde, bu insanlar Avrupa'daki muadil fuarlara gitmekte çok zorlanıyorlar. Neticede bir Schengen vizesi almak zorundalar. Bazıları alabilecek nitelikte olmasına rağmen almak istemiyorlar. Bazıları dinsel sebeplerden dolayı; işte Müslüman olan ülkeler Avrupa'ya gittiğinde yemek sıkıntısı çektiklerinden dolayı bunlara gitmek istemiyorlar. Bir kısmı direkt uçak olmadığı için birkaç aktarmayla gitmek zorunda olduğu için buraya gitmek istemiyorlar" ifadelerine yer vermişti.

 

TOPLANTIDA, FUARA TAM DESTEK VERİLMİŞTİ

Özer, Türkiye olarak Doğu, Batı ve Kuzey'in kesişim noktasında olduklarını belirterek; "Çok iyi bir platform sağlayabilecek durumdayız. 3'ncü senesindeyiz. Çok iyi bir yere gidiyorduk. Tabiri caizse bir pandemi tokadı yedik. Ama tekrar başladık. Bu sene hiç olmadığı bir şekilde 4 tane birlik, eş zamanlı bizi desteklemeye karar verdi. Burada da başta ben Ferhat Gürüz Başkan'a tekrar teşekkür ediyorum. Yüzde 45'in ihracatını yapan bir bölge olarak, bunun 'evet, biz bu işi destekliyoruz. Ben vizyon olarak buna inanıyorum' demesi bizi daha da cesaretlendirdi. Tabii ki biz doğru iş yapıyoruz. 'Bunu yapmaya devam edelim' dedik" şeklinde konuşmuştu.