Mutlu zeytin üreticileri teklif edilen alım fiyatlarına tepkili

Mutlu zeytin üreticileri teklif edilen alım fiyatlarına tepkili cukurovagazetesi.com

Mersin’de zeytin hasadı başladı. Mutlu zeytin üreticileri ise tüccarlar tarafından kendilerine sunulan alım fiyatından dert yandı. Tüccarlar, Mut’ta zeytinin kilogramı için taban fiyat olarak üreticiye 4 TL teklifini sundu. Üretici ise Marmara Bölgesi’nde tavan fiyat olarak 30 TL’nin konuşulduğunu belirterek, alım fiyatı için 10-20 TL arasını teklif etti.


Haber- Barış Köksal 

Sınırlı Sorumlu Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gülsüm Kevser Mut gazetemize açıklamalarda bulunarak, Mut'taki zeytin üreticilerinin alım fiyatı noktasında yaşadıkları sıkıntıyı anlattı. Mut'ta zeytin hasadı başladı. Hasat dönemiyle birlikte tüccarlar tarafından üreticiye alım fiyatları için teklifler sunuldu. Marmara Bölgesi'nde taban fiyat olarak 30 TL'lerin konuşulduğu zeytin hasadı döneminde, Mut'taki üreticiye taban fiyat olarak 4 TL teklif edildi. Bir bardak çayın 5 TL olduğu bir dönemde bir kilo zeytini 4 TL'den satmak istemediklerini belirten Mutlu zeytin üreticileri, sunulan alım fiyatlarına tepki gösterdi. 

 

"1 KİLOGRAM YAĞLIK ZEYTİNİN 1 BARDAK ÇAYDAN UCUZ OLMASI KABUL EDİLEMEZ"

Mersinli zeytin üreticisi hasada başlayarak, hasat döneminin yaklaşık 1,5 ay devam edeceğine dikkat çekti. Zeytin hasadının başlamasıyla birlikte gözler Mersin'in Mut, Silifke ve Erdemli ilçelerine çevrildi. Üreticinin yüzde 70'inin zeytin üretimi yaptığı Mut'ta bu yıl en büyük dert yüksek üretim maliyetleri ve düşük alım fiyatları oldu. S. S. Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından konuyla ilgili bir basın açıklaması da yapıldı. Basın açıklamasında Mut'taki zeytin üreticisinin sahipsiz kaldığı vurgulanarak, "'Zeytin erken toplanıyor' deniliyor. Türkiye’de hiçbir bölgede yeşil gemlik toplanmazken Mut’ta toplanır. O zaman bu zeytinin turfanda fiyatından gitmesi gerek; kayısıda olduğu gibi. Fakat fiyat en dipten başlıyor. 'Yağ verimi düşük' deniliyor. Evet, bu yağın verimi düşük ancak özelliği yüksek. Erken hasat, soğuk sıkım, polifenol seviyesi yüksek, asidi düşük bir yağ. Dünya piyasalarında çok yüksek fiyatlara satılan bir yağ. Dolayısıyla erken toplanan ürün, aksine yüksek fiyattan başlaması gerek. Üreticinin elektrik, su, işçilik, gübre, ilaç, ambalaj malzemesi gibi maliyetleri zirveye çıkmışken, 1 kilogram yağlık zeytinin 1 bardak çaydan ucuz olması kabul edilemez. Elektriğe zam, kömüre zam, yakıta zam, doğalgaza zam, kiralara zam, şekere zam, ekmeğe zam, okul kıyafetlerine, kaynak kitaplara zam. Her şeyin geçen yıla göre yüzde 300'e yakın oranda zamlandığı şartlarda; zeytin fiyatları neden yerlerde geziyor" ifadeleri yer aldı.

 

"MUT'UN EKONOMİSİNE CAN VEREN EN ÖNEMLİ SEKTÖRLERDEN BİR TANESİ ZEYTİNCİLİK"

S. S. Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gülsüm Kevser Mut, gazetemize yaptığı açıklamada, " Bizim yaklaşık 11 ay ürünümüz var. Erikten başlayıp zeytine kadar giden bir sürecimiz var. Zeytin de ilçemizin geçim kaynağının büyük bir kısmını kapsıyor. Üreticinin zeytinden elde edeceği gelirden beklentisi çok büyük. İklimimizden dolayı zeytinimiz genelde ilaçlanmıyor ve ilaçsız bir üretimimiz var. Yaklaşık 20 tane zeytin fabrikamız var Mut'ta. Mut'un ekonomisine can veren en önemli sektörlerden bir tanesi zeytincilik. Mut'ta hasat zamanı başladığında dışarıdan firmalar geliyor. Türkiye'nin her tarafına gidiyor ama genellikle Ege Bölgesi'ne Mut'tan zeytin gidiyor. Bu zeytinde numaralar var. Bunlar satışa veya zeytinyağı sektörüne hammadde olarak gidiyor" diye konuştu.

 

"TABAN FİYAT, ÜRETİCİNİN MALİYETLERİNİ KARŞILAMAYACAK KADAR DÜŞÜK BAŞLADI"

Taban fiyatın bu yıl beklentinin altında olduğunu vurgulayan Mut, "Üreticinin zeytin maliyetleri arttı. Elektrikle su çekilen yerlerde elektrik maliyetinden kaynaklı artan giderler oldu. İşçilik masrafları da arttı. Zeytinde taban fiyat, üreticinin maliyetlerini karşılamayacak kadar düşük başladı. 4 liradan başladı mesela. Bizim beklentimiz en düşük kalibre zeytinin fiyatının 10 lira olması. 10 lirayla 20 lira arası bir beklentimiz var bizim. Marmara Bölgesi'nde en yüksek zeytinde 30 liraya kadar alım yapılacağı konuşuluyor. Fakat Mut'ta biz şu anda en yüksekte 15-16 TL civarında satış yapabiliyoruz. Arada büyük uçurum var. Biz fiyatların Marmara Bölgesi ile dengelenmesini istiyoruz. Çünkü zeytini bizden ucuza alıp Marmara Bölgesi'ne götürüyorlar, orada daha pahalıya satıyor tüccarlar" dedi.

 

"ÜRETİCİ OLARAK BİZ DE FİYATLARIN BELİRLENMESİNDE MUHATAP OLMAK İSTİYORUZ"

Tüccarlara sundukları teklife de değinen Mut, "Bizim, zeytin taban fiyatının 10 liraya çıkarılması konusunda bir basın açıklamamız da oldu. Basın açıklamamız üretici lehine sonuç vermezse, daha farklı yollara gitmeyi düşünüyoruz. Üreticilerle toplanıp, daha kalabalık bir basın açıklaması yapmayı planlıyoruz. Firmalarla görüşmek istiyoruz. Üretici olarak biz de fiyatların belirlenmesinde muhatap olmak istiyoruz. Tarafların karşılıklı uzlaşısıyla bu fiyatın belirlenmesini istiyoruz. Üretici, STK'lar ve tüccarların bir araya gelip bir taban fiyat mekanizması oluşturmasını istiyoruz. Bu yüzden bir basın açıklaması yaptık ve bu yönde çalışmalarımız var" ifadelerine yer verdi.

 

"TÜCCARLARIN ALIM FİYATLARINI ARTIRMASINI İSTİYORUZ"

Zeytinin tüketiciye ulaştığı andaki fiyatına dikkat çeken Mut, "Bir ürünün bir süreci vardır. Üretici, sanayici ve market süreci. Tüketici şu anda zeytinin kilosu 60-80 TL arasında alabiliyor. Bu aradaki makasta üreticinin payının Mut'ta daha fazla olmasını istiyoruz biz. Tüccarların alım fiyatlarını artırmasını istiyoruz" dedi.