Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP), Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ve Karayolları Genel Müdürlüğü iş birliğinde yapılan 500 Milyon TL bütçelik Kapılar Projesi tören ile hayata geçirildi. Temel atma töreni ile hayata geçirilen proje ile birlikte Mersin halkının günlük yaşamını etkilemeye başlayan liman etrafındaki yoğun trafik problemine çözüm olacak.
Haber- Vecdi Yenigül
Hayata geçirilen Kapılar Projesi’nin lansman ve temel atma töreni, proje ortaklarıyla birlikte bir otelde gerçekleşti. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın katılımıyla yapılan lasmanda, ilk olarak proje hakkında yapılan sunum ile detaylı bilgi verildi. İlk etabının 10 ay içinde tamamlanması planlanan Kapılar Projesi ile özellikle liman çevresinde kamyon, tır gibi ağır vasıtalardan dolayı oluşan trafik azalacak. Temel atma töreninde konuyla ilgili konuşmasını gerçekleştiren Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Mersin limanı 3 bin kişi istihdam etmekle birlikte dolaylı olarak da 25 bin kişilik istihdama da hitap ediyor. Liman konumu itibariyle ticaretin kesişme noktasında. Uluslar arası ticaretin kesişme noktasında. Ülkemizin de yüzde 50 hinterlandına hitap eden bir konumu var. Özellikle de yurt içindeki ticaret trafiği de sunumlarda belirtildiği üzere tır trafiğiyle, tır ulaşımı ile sağlanıyor” şeklinde konuştu.
VALİ PEHLİVAN: “YOĞUN TIR TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLECEK”
Projenin tamamlanmasıyla beraber tır trafiğinin de azalacağını kaydeden Vali Pehlivan, "Çalışma 3 etap halinde, toplamda da 18 aylık süre ön görülüyor. Ama biz kendileriyle de konuştuk, kısa sürede tamamlanırsa şehrimizin o kadar faydasına olacak. Bununla ilgilide önlemlerini alacaklarını ve mümkün olduğunca hızlı bir şekilde bu projeyi tamamlayacaklarını ifade ettiler. Yollar yapılacak, köprüler yapılacak, kavşaklar yapılacak, dere geçişi ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilecek. Yine tren yollarındaki geçişler sağlanacak. Bununla birlikte yeni kapılar açılacak hem de kapıların modernizasyonu da sağlanacak. Yük araç ve benzeri kontroller teknik ve teknolojik imkanlar kullanılarak yerine getirilecek. Zamandan tasarruf edilmesi ön görülüyor. Liman içerisinde akışkanlığın ahengin daha etkin daha efektif bir şekilde yapılmasıyla da bir takım maliyet avantajların sağlanmasında ön görülüyor” ifadelerini kullandı.
VAN DAELE: “VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ”
Temel atma töreni lasmanında konuşmasını gerçekleştiren MIP Genel Müdürü Johan Van Daele de, “Mersin Uluslararası Limanı (MIP) olarak; Türkiye’nin dünyaya açılan ana ticaret kapısıyız. Erişilebilir ulaşım olanaklarımız geniş hinterlandımız ve yetişmiş insan kaynağımız ile dünya üzerinde 190 ülkeye ulaşıyoruz. 2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük kapasitesi ile ülke ithalat ve ihracatının önemli bir kısmına katkı sağlıyoruz. Bu kıymetli topraklarda faaliyet gösterdiğimiz ilk günden beri; Mersin ve Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamayı, Mersin’in sorunlarına çözüm üretmeyi önceliklerimizden görüyoruz. Yol haritamızı bu değerli amaçlar doğrultusunda şekillendiriyor, limanla birlikte bölgemizin ve hatta ülkemizin de büyümesi için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“10 GİRİŞLİ MODERN BİR LİMAN KAPISI OLUŞTURACAĞIZ”
Mersin’in ticarette büyümesiyle birlikte artan nüfus ve şehirleşmenin trafik sorununu beraberinde getirdiğini belirten Van Daele, “Kapılar Projesi ile özellikle liman çevresinde kamyon, tır gibi ağır vasıtalardan dolayı oluşan trafiği azaltacağız. 132. Cadde’den açılacak yeni bir bağlantı ile 3 şeritten limana giriş yapılmasını sağlayacağız. Proje kapsamında inşa edilecek demiryolu üst geçidi sayesinde, tırlar üst geçidin altından geçerek trafikte rahatça ilerleyebilecek. Proje sayesinde limanın giriş ve çıkış kapılarını yeniden düzenleyerek; 10 girişli modern bir liman kapısı oluşturacağız ve otomasyon sistemleri dahil 2024 yılının ilk çeyreğinde tam kapasiteli olarak hizmet vermeye başlayabileceğiz” şeklinde konuştu.
“KAPILAR PROJESİ İÇİN 500 MİLYON TL BÜTÇE AYIRDIK”
Liman kapısında yaşanan sıkışıklığa son vereceklerini aktaran Van Daele, “Kapı sistemindeki bu iyileştirme ile kargo elleçleme sürecini hızlandıracak, hizmet kalitesini artıracak ve lojistik zincirini daha az maliyetli hale getireceğiz. Verimli araç yönetimiyle çevresel sürdürülebilirlik için önemli adımlar atacağız. Projenin otomasyon sistemlerini içeren bu kısmı 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamen tamamlanmış olacak. Gerek Mersin halkına ve paydaşlarımıza gerekse ülkemize büyük katkıları olacağına inandığımız Kapılar Projesi için 500 milyon TL bütçe ayırdık. Projenin hayata geçmesinde kritik bir işlevi olan 6 şeritli köprünün inşası için ihtiyaç duyulan bin 680 metrekare arsanın tahsisini gerçekleştirdik” dedi.