Stevia Bitkisi ve Moringa Çayı Bitkisinden ilk hasat

Stevia Bitkisi ve Moringa Çayı Bitkisinden ilk hasat cukurovagazetesi.com

Akdeniz Belediyesi ile Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişim ve Üretim Kooperatifi iş birliğinde, Akdam Mahallesi’nde bulunan araziye, 3 ay önce toplamda 4 dönüm üzerine ekimi yapılan Stevia (Şeker Otu) ve Moringa Çayı bitkilerinin ilk hasadı yapıldı. Elde edilen ve ekonomik getirisi çok yüksek olan ürünler, Mersin Üniversitesi’nin de desteğiyle kurutulup, ardından satışa sunulmak üzere kooperatife teslim edilecek.


Kooperatif üyesi kadınlarla birlikte, Stevia ve Moringa bitkilerinin hasadına katılan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak; 15 Haziran 2022 tarihinde, belediyeye ait arazide ekim yaptıklarını hatırlattı. İlk hasadı yapılan Moringa çayının tadına da bakan ve bir eczacı olarak sağlığa birçok faydası olan bitkinin çayını içmeleri için vatandaşlara tavsiyede bulundu. Gültak; “Arazimize ilk olarak Stevia bitkisi ektik. Deneme amaçlı Moringa bitkisini de ektik. Aradan geçen 3 ayda bitkilerimiz adeta ağaca dönüştü. Moringa’nın çayı ve tohumu, artı selüloz açısından da gövdesi çok değerli. Dolayısıyla her yerinden, yaprağından, tohumundan ve gövdesinden faydalanabiliyorsunuz” dedi.

 

“BU BİTKİLERİN AKDENİZ’DE KOLAYLIKLA YETİŞTİĞİNİ GÖSTERDİK”

Stevia bitkisinin (şeker otu) de aynı zamanda tatlandırıcı olarak farklı ürünlerde kullanılabildiğini kaydeden Gültak; “Kasım ayında bitkilerimizi dinlendireceğiz. Sonrasında yılda 3 kez hasat etme şansımız olacak. Yani ekonomik açıdan getirisi yüksek ürünler. Hindistan ve Pakistan menşeli bitkiler. Türkiye’de daha önce denenmiş ancak verim alınamamış. Ancak bugün burada gördük ki 3 ayda ciddi bir hasat elde ettik. Deneme alanlarında gördük ki hem Stevia hem de Moringa bitkisi, Akdeniz ikliminden, toprağımızdan, coğrafyamızdan kaynaklı kolaylıkla yetişecek” diye konuştu.

 

“TİCARİ BİR DEĞERE VE KAZANCA DÖNÜŞECEK”

Emeklerinden ötürü Akdeniz Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Akdeniz Renkli Eller Kadın Kooperatifi ve Akdam Mahalle Muhtarı Yonca Kalınlı’ya teşekkür eden Gültak; “Üniversitemizin de desteğiyle birlikte bu bitkilerimiz kurutulacak ve daha sonra sanayi ürünü olarak ticari bir değere dönüşüp satışa sunulacak. Bu ürünlerimizi yılda 3 kez hasat edeceğiz. Akdeniz Renkli Eller Kooperatifimize üye kadınlar, buradaki üretim sayesinde ciddi kazanç elde edecekler. Özellikle pandemiden sonra tarımsal üretimin önemi tüm dünyada bir kez daha arttı. Buradan hareketle biz de 13 dönümlük arazimizde üretime başladık. Kuruluşundan bugüne dek kooperatifimize her türlü desteği de veriyoruz. Farklı üretimler yapıyorlar, mahallelerimizden kadınlar da kooperatife katılarak istihdamları sağlanmış oluyor. Her gün binlerce insanın geçtiği cadde üzerinde bulunan belediyemize ait Kadın Emeği Diyarında, kooperatif üyesi kadınlara ücretsiz ofisler sunarak burada satış yapmalarını da sağlıyoruz” dedi.

 

“HER AÇIDAN FAYDALI İKİ ÜRÜNÜ ÜLKEMİZE KAZANDIRDIK”

Sözlerini; “Bugün burada elbirliği ile elde ettiğimiz başarı nedeniyle gururluyuz” diyerek sürdüren Gültak; “Üç ay önce bir şey ekiyorsunuz ve bundan hasat elde ediyorsunuz. Elde ettiğiniz hasat da sanayi açısından, ticari açıdan çok değerli. Üç ay sonra tekrar ürün alacağız. Gelecek yıl içinde de en az 3 kez hasat toplayacağız. Değerli bir iş yaptık. Bu projemizin, uygun iklim ve koşullara sahip tüm belediyelere örnek olacağını düşünüyorum. Bir yandan tarıma, diğer yandan kadınlara destek, bir yandan da sanayiye uygun olan bir ürünü Türkiye’ye kazandırmanın mutluluğunu duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

 

YILMAZ; “ÜRETİMİMİZİ ARTTIRIP DEVAM EDECEĞİZ”

Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişim ve Üretim Kooperatifi Başkanı ve İhsaniye Mahalle Muhtarı Zehra Yılmaz ise, uluslararası bir projeye müracaat ettiklerini ve kazandıklarını belirterek, 3 ay önce bölgede Stevia ve Moringa ekimi yaptıklarını ifade etti. İlk hasadı toplamanın sevinci içerisinde olduklarını kaydeden Yılmaz; “Kuruluşundan bugüne dek kooperatifimize desteklerini esirgemeyen Akdeniz Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Gültak’a çok teşekkür ediyorum. Ekim yaptığımız tarla, Akdeniz Belediyesi’ne ait. Şu an arkadaşlarımızın bir kısmı hasatta, bir kısmı da ayıklamada. Üç ay sonra yapacağımız ikinci hasadımız daha çok verimli olacak. Hiçbir kimyasal kullanmadan, tamamen doğal gübreler sayesinde üretimimizi arttırmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)