2. Çevreyolu ile Dikenli Yol kesişiminde altgeçit çalışması son hız sürüyor

2. Çevreyolu ile Dikenli Yol kesişiminde altgeçit çalışması son hız sürüyor cukurovagazetesi.com

Mersin’de vatandaşlar tarafından ’Dikenli Yol’ olarak bilinen 18. Cadde’nin 2. Çevreyolu ile kesiştiği noktada Mersin Büyükşehir Belediyesi altgeçit çalışmalarına başladı. 10 gündür devam eden çalışmaların yüzde 15’lik kısmı tamamlandı. Projenin 75 günde büyük oranda bitirilmesi planlanıyor.


Haber-Erol Kamalak

 

2021 yılında Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 2. Çevreyolu'na kazandırılan Sevgi Katlı Kavşağı'nın yapımının tamamlanmasıyla birlikte, 18. Cadde ile Hüseyin Okan Merzeci Bulvarı kesişimindeki dönel kavşak kaldırılmıştı. Mersinliler, 'Dikenli Yol' olarak da bilinen 18. Cadde'nin kuzey-güney geçişinde sıkıntılar yaşamıştı. Mersin Büyükşehir Belediyesi, sorunu çözüme kavuşturarak bölgede altgeçit çalışmalarına başladı. Ekipler, çalışmaların 10'uncu gününde işin yüzde 15'ini tamamladı.

 

2. ÇEVREYOLU'NA SON 2 YILDA 2 KATLI KAVŞAK YAPILDI

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2. Çevreyolu'nda transit geçişi sağlamak amacıyla 2021 yılında Sevgi Katlı Kavşağı ve 2022 yılında Göçmen Katlı Kavşağı'nın yapımını tamamladı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer; Sevgi Katlı Kavşağı'nı 87 günde, Göçmen Katlı Kavşağı'nı ise 85 günde tamamladıklarını belirterek, işi rekor sürede bitirdiklerini vurguladı. Seçer, bulvarın doğu-batı istikametinde transit geçişi sağlayacak çalışmalara imza attıklarına dikkat çekti. 

 

VATANDAŞLAR DİKENLİ YOL'DAKİ SORUNU GÜNDEME GETİRDİ

2021 yılının Şubat ayında tamamlanıp hizmete açılan Sevgi Katlı Kavşağı'nın doğusunda bulunan dönel kavşağın kaldırılmasıyla birlikte Mersinliler yeni bir sorunla karşı karşıya kaldı. Kamuoyunda 'Dikenli Yol' olarak bilinen 18. Cadde'nin 2. Çevreyolu kesişimindeki dönel kavşağın kaldırılıp yerine refüj yapılmasıyla birlikte caddenin kuzey-güney aksı kesildi. Kuzeye gitmek isteyen vatandaşlar Demokrasi Katlı Kavşağı'ndan, güneye gitmek isteyen vatandaşlar ise Sevgi Katlı Kavşağı'ndan U dönüşü yapmak zorunda kaldı. Vatandaşlar, sorunu gündeme getirerek çözüm talebinde bulundu.

 

SEÇER, VATANDAŞIN SORUNA ÇÖZÜM GETİRDİ

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, vatandaşların yaşadıkları sorunu çözüme kavuşturacak çalışmayı 2022 yılının Nisan ayında açıkladı. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Ayı Birinci Birleşim Toplantısı'nda hayata geçirdikleri katlı kavşak çalışmalarına dair bilgiler paylaşan Seçer, son olarak Göçmen Katlı Kavşağı'nı tamamladıklarını söyledi. Seçer, 2. Çevreyolu üzerinde gerçekleştirecekleri sıradaki çalışmanın araçlar için bir altgeçit çalışması olacağına dikkat çekerek, "Dikenli Yol olarak tabir ettiğimiz bölgede kuzey-güney aksı için bir tünel yapacağız. Haziran ayında deplase çalışmalarını yetiştirebilirsek, 2 ay sonra başlayıp kısa sürede de bitireceğiz. Bu hem Sevgi Katlı Kavşağı'nın yükünü alacak hem Demokrasi Katlı Kavşağı'nın yükünü alacak. Çünkü araçlar oradan gidip dönmek zorunda kalıyordu, U dönüşü yapıyordu. Bu da çok iyi bir rahatlama sağlayacak" diye konuştu.

 

SEÇER: "VERMEDİĞİMİZ SÖZLERİ DE YERİNE GETİRİYORUZ, BİR TANESİ BU"

Konu, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Ayı İkinci Birleşim Toplantısı'nda da Meclis Üyesi İsmail Yerlikaya tarafından gündeme getirildi. Bir önceki toplantıda altgeçit çalışmasına ilişkin konuştuğunu hatırlatan Seçer, kendisine yönelik 'Verdiğiniz sözü niye yerine getirmiyorsunuz' şeklindeki eleştirilere de yanıt vererek, "Biz vermediğimiz sözleri de yerine getiriyoruz. Bir tanesi de bu" dedi.

 

SEÇER MÜJDEYİ VERDİ: "75 GÜNDE TAMAMLAYACAĞIZ"

Seçer, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos Ayı İkinci Birleşim Toplantısı'nda ise çalışmalara başladıklarını açıklayarak, "Bir tünel geçiş projelendirmiştik. Proje uzunluğu toplam 636 metre, kapalı kesit uzunluğu 56 metre olacak. Yapılan programa göre de 75 günde tamamlayacağız. Çünkü projemizin zamanında tamamlanması için önümüzdeki ay itibari ile okulların da açılacağını düşünürsek, arkadaşlarımız 24 saat esasına dayalı olarak çalışmalarını sürdürüyorlar” diye konuştu.

 

PROJE SORUMLUSU ÜNAL: "KUZEY İSTİKAMETİNDEKİ DERİNLİĞİMİZ YAKLAŞIK 11 METRE OLACAK"

Çalışmaların ilk günlerinde projeye ilişkin bilgi veren Proje Sorumlusu Bertan Ünal, “3 gün önce başlayan çalışmalarımızda, yaklaşık olarak 35 bin metreküp kazı yapılacak. Şu anda harfiyat çalışmaları devam ediyor. Bu bölgede istinat duvarları çalışmamız da eş zamanlı olarak devam edecek. Beton dökümlerimiz de hızlı bir şekilde devam edecek. Bu proje kuzey-güney istikametinde altgeçit olacak şekilde tasarlandı. Kuzey istikametindeki derinliğimiz yaklaşık 11 metre olacak. Hüseyin Okan Merzeci istikameti kapalı kesit olarak tasarlandı” ifadelerine yer verdi.

 

SEVGİ VE DEMOKRASİ KATLI KAVŞAKLARININ YÜKÜNÜ ALACAK

Ünal, çalışmaların 10'uncu gününde ise yüzde 15 oranında bir ilerleme kaydettiklerini söyledi. Yapılan çalışmanın 2. Çevreyolu üzerindeki etkisine değinen Ünal, şunları söyledi; "Şu anda 3. Çevreyolu'ndaki çalışmalarda da proje sorumluluğunu yürütüyorum. Göçmen Katlı Kavşağı ve Sevgi Katlı Kavşağı'ndaki projelerin de şefliğini yürüttüm. Buradaki altgeçitle ilgili çalışma tasarımı Mersin Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı tarafından yürütüldü. Eskiden, 18. Cadde trafiğinin kuzey-güney geçişini sağlayacak bir kavşak sistemi vardı. Biz bu kavşağı iptal ettik.  Araçlar doğu-batı aksında transit geçişlerine devam ederken, kuzeyden güneye veya güneyden kuzeye geçişler tamamen iptal oldu. Dolayısıyla Sevgi Katlı Kavşağı ve Demokrasi Katlı Kavşağı'nın hem kuzey hem de güney yönünde trafik yükü arttı. Bu proje de söz konusu kavşakların kuzey-güney yönündeki trafik yükünü oldukça rahatlatmayı hedefleyen bir proje oldu. Bu yönde tasarlandı."

 

ÜNAL: "BU ÇALIŞMA ŞEHİRDE İLK DEFA DENENEN BİR YÖNTEM"

Mersin'in özellikle doğu-batı aksında gelişen bir şehir olduğuna dikkat çeken Ünal, "Doğu-batı yönünde transit geçişler sağlanıyor. Ancak şehrin kuzey-güney aksındaki geçişleri de rahatlatmak gerekiyor. Bu çalışma da şehirde ilk defa denenen bir yöntem aslında. Kuzey-güney geçişinde altgeçit olarak tasarlanmış başka bir proje yok. Tulumba Kavşağı var ancak o katlı kavşak dediğimiz bir modelleme sistemi. Bu ise daha farklı bir metotla yapıldı, altgeçit projesi. Bir bakıma aç-kapa dediğimiz metotla yapılan bir yöntem. Kuzey-güney geçişlerinde ilk defa bu metodu deneyeceğiz. Projeye yaklaşık 10 gün önce başladık. 75 gün içerisinde projenin büyük bir bölümünü tamamlamayı hedefledik. Şu anda kuzey yönündeki hafriyat çalışmalarına yoğunlaştık. Betonarme çalışmalarımız ve istinat duvarı işlerimiz de devam ediyor" ifadelerine yer verdi.

 

"ŞU ANA KADAR İŞLERİ YÜZDE 15 ORANINDA TAMAMLADIK"

Çalışma bölgesinde kurumların da eş zamanlı olarak altyapı işlerini yürüttüklerine dikkat çeken Ünal, "Bu projeyle; şehrin doğalgaz, içmesuyu ve kanalizasyon hattı gibi ciddi şebekelerinin tamamen altından geçeceğiz. Bu da bizim derin bir kazı yapmamıza neden oluyor. Burada yaklaşık 11 metreye yakın bir kazımız var. Altgeçit için düşündüğümüzde ciddi bir rakam. Bizi zaman yönünden birazcık yoracağını öngörsek de 75 gün gibi kısa bir süre içerisinde projenin büyük bir bölümünü bitirmeyi hedefliyoruz. Şu ana kadar işleri yüzde 15 oranında tamamladık. Günde bin metreküpe yakın kaya kırıyoruz.  Bu bizi oldukça yoruyor ama hafriyat konusunda tecrübeliyiz" dedi.

 

ÜNAL: "KAPALI KESİTTE 56 METRELİK BİR MESAFEMİZ VAR"

Projenin eğim ve uzunluğuna ilişkin bilgiler de paylaşan Ünal, şunları söyledi; Kapalı olarak yapacağımız kesitin uzunluğu yaklaşık 56 metre. Yani sadece kapalı kesitte 56 metrelik bir mesafemiz var. Aslında düz bir topografya. Arazi yapısı ise oldukça uzun bir mesafe. Fakat derin bir kazı yapmamız gerekiyor. Bunun en büyük nedeni altyapıların altından geçecek olmamız. Burada bir nevi galeri ve tünel gibi bir yapı yapacağız. Eğime gelirsek; kuzeyde yaklaşık yüzde 9'lara varan bir yol eğimi olacak. Güneyde bu daha az olacak. Yani güneyde yüzde 4,5-5'ler yakın bir eğimimiz var. Dolayısıyla güneydeki rampa uzunluğu daha kısa oluyor. Eğimin fazla olmasından kaynaklı kuzeydeki istinat yapımız ise daha fazla. Hem sol eksende hem sağ eksende 35'er tane istinat duvarımız var. Dolayısıyla 70 adet istinat duvarımız var. Bu projede güneyde toplamda 56-57, toplamda ise 115 civarı istinat duvarımız olacak."