Mersin/Toroslar 19 Mayıs Ortaokulu ‘DIGitalCULTURalHeritagE!-DIGCULTURE!’ adlı Erasmus+ Okullar Arası Değişim Ortaklıkları Projesi 3. Hareketliliği Mersin’de gerçekleştirildi.
19 Mayıs Ortaokulu’nun Polonya koordinatörlüğünde Belçika, Portekiz, K. Makedonya ve Hırvatistan’ın da içinde yer aldığı uluslararası bir proje olan 2020 yılı Erasmus+KA229Okullar Arası Değişim Ortaklıkları kapsamında yer alan ‘DIGitalCULTURalHeritagE!-DIGCULTURE!’ projesi ile hibe almaya hak kazanmıştır. Yine aynı isimle bu proje, eTwinning projesi olarak da yürütülmeye başlanmıştır. T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı çatısı altında yer alan projede öğrencilerin çeşitli, eğitim sistemlerinden yeni şeyler öğrenme konusunda ilham verme amacı olan bu proje, öğrencileri sadece yaşam becerileri ile donatmak değil, karşılıklı saygı ve farklı kültürlerden insanlarla çalışma becerisine de teşvik etmesi öngörülmektedir. Okulun Proje Koordinatörü ve İngilizce Öğretmeni Saynur Özkan, öğrenciyi merkeze alan bu proje ile dijital ve dil becerilerindeki gelişmenin yanı sıra kültürel değerler, vatandaşlık, özel eğitim öğrencileri, insan hakları ve katılımcılar arasında saygı ve iş birliği konularında da etkinlikler yürüteceklerini belirtmiştir. 2021-2022 eğitim öğretim yılında projenin3. hareketliliğini yurt dışından 28 katılımcı ile 23-27 Mayıs 2022 tarihleri arasında Mersin’de gerçekleşmiştir.5 ülkeden 11 öğrenciyi öğrencilerimiz evlerinde ağırlamıştır.
ÇEŞİTLİ MERKEZLERDE ZİYARETLERDE BULUNULUP, TANITIMLAR YAPILIYOR
Okulun Proje Koordinatörü ve İngilizce Öğretmeni Saynur Özkan, “Hareketliliğin ana teması ‘Geleneksel eski evler, müzeler, kiliseler, kaleler, camiler!’ olup bu kapsamda Tarsus ve şehir merkezindeki konuya ilişkin yerlere ziyaretlerde bulunulmuş ve tanıtımlar yapılmıştır. Somut kültürel öğelerin yanı sıra soyut öğelere de vurgular yapılmıştır. Bu kapsamda Nevşehir/Kapadokya gezisi düzenlenerek halı, çanak çömlek, onyx taşı ve Türk Gecesi gibi soyut kültürel öğelere dikkat çekilmiştir. Okul içinde ise farklı disiplinlerden dersler birlikte işlenmiş (Matematik, Fen Bilimleri, Bilişim Teknolojileri)ve soyut kültürel öğelere vurgu yapmak için atölye çalışması da düzenlenmiştir. Hacivat Karagöz oyunları da sergilenmiştir. Ayrıca proje ortakları Yahya Akel Fen Lisesi ziyaretinde bulunulmuş derslere katılım sağlanmış ve Yöresel Türkülerden oluşan mini bir konser verilmiştir. Dahası Modern Erişim Okullarında da ders içi etkinliklere katılım sağlanmış ve dans gösterilerini izleme fırsatı elde etmişlerdir” şeklinde konuştu.