Havalar ısındı, rekolte yükseldi, fiyat düştü

Havalar ısındı, rekolte yükseldi, fiyat düştü cukurovagazetesi.com

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılardan en çok etkilenenlerin başında sebze ve meyve geliyor. Kış aylarında domatesin kilosunun 25 lira, biberin kilosunun ise 50 liraya dayandığı sebze meyve fiyatlarında, havaların ısınmasıyla birlikte düşüşler yaşanmaya başladı. Kış aylarına nazaran an itibariyle domatesin kilosu 10 liraya kadar gerilemiş durumda.


Özel Haber – Mehmet Çetin

Son zamanlarda akaryakıt, gübre ve diğer girdilere gelen peş peşe zamlar karşısında çiftçi üretemiyorken, üretilen de pahalı olduğu için satılamıyor durumdaydı. Kışın domatesin kilosunun bile 5 liradan 23 liraya kadar çıktığı sebze ve meyve pazarlarında artık halk boş poşetlerle dönmekteyken, havaların ısınmasıyla birlikte tezgahların ateşi az da olsa dinmiş durumda. Kış aylarına nazaran ürünleri daha çabuk olgunlaştığını, tezgahlarda daha sık yer bulduğunu söyleyen sebzeci esnafı Ali Kara, halkın artık istediği fiyata sebze bulabileceğini kaydetti. Sebze meyve alışverişine çıkan vatandaş Tarık Tutan ise, fiyatların düşmeye başladığını ama kendilerinin tam olarak istenildiği bir düşüşün sağlanmadığını belirterek, “Kışın üretilmesi güç olan meyvelerin fiyatı çok yükseldi. Ancak dediğim gibi; yazın başlamasıyla beraber tarla ürünleri çıktıkça illaki fiyatlarda bir gevşeme olacak. Beklentimiz o yönde. Havaların ısınmasıyla bir düşüş trendi var ama daha tam anlamıyla değil tabi. Halkın alım gücüne paralel olarak fiyatlar hala çok yüksek. Türkiye’de yaşayan halkın yüzde 80’i geçim zorluğu çekiyor. Satışlar anormal bir satış yoksa da tezgahı döndürecek kadar oluyor” sözlerine yer verdi.

“EKONOMİK SIKINTI OLABİLİR AMA KİMSE ELİ BOŞ DÖNMÜYOR”

Balık pazarı girişinde yıllardır sebze sattığını belirten esnaf Ali Kara, dünyanın içerisinden geçmiş olduğu ekonomik sıkıntıların dışında kış aylarında ürünlerin yetişemediğini ve bu yüzden de arz talep ilişkisinde olan dengesizlik yaşandığını belirterek, kış aylarında da bundan dolayı fiyatların çok uç noktalara kadar çıktığını söyledi. Sera ürünlerinin sebze fiyatlarına olan etkisini değerlendiren Kara, “Kış ayları zor ve çetindir. Mevcut olan ürünler sera dediğimiz kapalı yerlerde yetişir. Onun da maliyeti, açıkta, tarlada yetişen ürüne göre çok çok pahalıdır. Yani bugün Çukurova’da yaşıyoruz, yılın 12 ayı bir domatesi, salatalığı, biberini rahatlıkla bulabiliyorsun. Bununda kendine göre bir maliyeti vardır. Türkiye’de hayat pahalılığı vardır bu bir gerçektir. Tüm dünyada da vardır ama herkes her şeyi alabiliyor. Nasıl alabiliyor. İki maydanoz alacağı yerde bir tane alıyor. 1 kilo havuç alacağına yarım kilo alır. Yani neticede herkes istediğini alabiliyor. Pahalılık var evet bu yalan değil. Bunu hükümette biliyor, devlette biliyor, yediden yetmişe kadar herkes biliyor. Ama yapacak bir şey yok. Bugün dünyada kriz var. Pandemi dediğimiz bir kriz var, savaş dediğimiz bir kriz var. Bildiğiniz Ukrayna-Rusya savaşı var. Maalesef bizim ekonomimiz biraz kırılgandır ama hepimiz el birliği ile bu vatanı en refah seviyesine çıkaracağız” şeklinde konuştu.

“FİYATLAR YARI YARIYA DÜŞMÜŞ DURUMDA”

Sebze ve meyve fiyatlarındaki pahalılığın havaların ısınmasıyla son bulabileceğini kaydeden Kara, şu anda bile kış aylarına nazara fiyatların çok aşağılarda olduğunu belirterek, “Havalar ısındıkça seralardan çok açık alanlarda üretilecek. Sebze- meyve açık alanlarda yetişecek. Güneşin etkisiyle daha çabuk olacak daha çok olacak. Rekolte yüksek olunca fiyatlar düşecek. Fiyatlar düştükçe insanların alım gücü kolaylaşacak. Bu defa yarım alan bir kilo alacak, bir kilo alan iki kilo alacak. Havaların ısınmasıyla birlikte yavaş yavaş fiyatlar düşüyor yavaş yavaş başlıyor. Domates düne kadar 20 lira iken bugün 10 liraya düştü. Salatalık 30-40 lira aşağı değildi bugün 4 kilo 10 lira. Bazı daha düşmemiş ama havalar ısındıkça Doğunun, Güneydoğu’nun, İç Anadolu’nun birçok yeri daha karlı bölge” diye ekledi.