MTSO Sanat Galerisi’nde pandemiden sonra ilk sergi yapıldı

MTSO Sanat Galerisi’nde pandemiden sonra ilk sergi yapıldı cukurovagazetesi.com

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) pandemiden sonra ilk kez sanat galerisini sanatseverlerle buluşturdu. Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Orçun Çadırcı’nın ‘Karşılaşmalar’ adlı resim sergisi birçok ressam ve öğrencilere konuk oldu.


Haber – Barış Köksal

Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Orçun Çadırcı’nın, lisans ve yüksek lisans öğrencileriyle birlikte hazırladığı atölye sergisi 'karşılaşmalar', MTSO Sanat Galerisi’nde açıldı. Pandemi nedeniyle sergilerine ara veren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Sanat Galerisi,  pandemiden sonra ilk sergisini sanatseverlerle buluşturmuş oldu. Öğrencilerin yapmış olduğu farklı alanlardaki çalışmaların sergilendiği etkinlikte renkli görüntüler ortaya çıktı. Etkinlikten sorumlu Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Orçun Çadırcı, öğrencilerinin özgün olarak yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, “Karşılaşmalar Sergisi, genç sanatçıların eğitimleri sürecinde üzerine eğildikleri meselelerin sanatsal çıktılarından oluşur, bu çıktılar arasında uzlaşımsal uygulama tekniklerinden deneysel paralellik arz eden üretimleri, elbette her sınıfın düzeyine göre tespit edilen sorunsalların çözümsel karşılıkları olmaya adaydır” dedi.

ÇADIRCI: “SANAT GALERİSİ ÖĞRENCİLERİMİN EĞİTİMLERİNİN YILSONU ÇIKTISI”

Serginin asıl amacının; öğrencilerin yaptığı çalışmalarla yüzleşmesi ve onları okuldan sonraki hayata hazırlamak olduğunu söyleyen Çadırcı, “Sergide, genç sanatçıların algılama ve yorumlama yetisi ölçüsünce irdelediği sorunlar, tercih edilen veya öğrenilen sanatsal ifade türleri sentezlenerek görsel dile indirgeniyor. Burada elde ettiği verilerle bir tahlil çabasına girişen birey, artık sadece bir sanatçı değil, kendisini kazan bir arkeologdur aynı zamanda. Bu çalışma benim okulda sürdürdüğüm lisan ve yüksek lisans öğrencilerimin eğitimlerinin yılsonu çıktısı olarak planladığımız bir sergi. Genel konseptimiz lisansta oto portre üzerinden yapılan çalışmalardır. Çocukların kendilerini nesneleştirmesi; model almaktan ziyade, kendi fiziki varlıklarını bir nesneymiş gibi bakarak onu analiz etmesini sağlamaktır. Adeta bir arkeoloğun kendini kazması gibi bir durum çünkü içsel yolculuğunu gerçekleştirmemiş ya da bununla ilgili farkındalığı ortaya çıkmamış sanatçı adayları genelde hobi de kalıyor. Ressam camiasının kültürel noktası sayabileceğimiz sanat tarihindeki büyük ustaların neden kendilerini resmetmiş araştırma yaparak, kendi yorumlarını da katarak kendi resimlerini yapmalarını amaçladık. Öğrenciler hem kendisiyle hem kültürel geleneğimizle hem sokaktaki hayatla hem de okuldaki hayatla karşılaşmasını ve yüzleşmesini sağlamaktır. Sergilenen resimler satışa çıkmıştır. Öğrencilere küçük bir burs niteliğinde mütevazi fiyatlar koymaya çalıştık ki belki öğrencilere maddi anlamda destek sağlamak isteyen sanatseverler yapılan çalışmaları almak ister” ifadelerini kullandı.

TARTANCI: “ÇALIŞMAMDA ŞEHRİ SANATÇININ GÖZÜNDEN RÖNTGENLEMEK İSTEDİM”

Sergide diğer resim öğrencilerinden farklı olarak ele alınmış üç boyutlu bir resim çalışması dikkatleri üzerine topladı. Resmi çizen Mersin Üniversite Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Öğrencisi Esra Tartancı, yaptığı çalışma hakkında değerlendirmelerde bulunarak, “Eğitimimin kısa bir dönemini Çankırı’da devam etmem gerekiyordu. Bir süre orada yaşadım ve oranın anısına bir çalışma yapmak istedim. Çalışmam da bunu anlatıyor. Bir sanatçı gittiği şehirde önce orayı tanımak ister. Tarihi dokusu, ne yapabilirim, hem tarihi hem de şuan ki halini ‘görüntüler’ bilinen üç boyutlu resimleri yanşatma tekniğidir. Şehirlerin eski dokusunu hem de son halini yansıtan bir çalışmadır. Yani bir şehri tanıtma sanatçının gözünden röntgenlemek de diyebiliriz. Burası nasıl bir şehir tarihi ne onu vurgulamak amacıyla yapılmış bir çalışma” olduğunu belirtti.