Mersin’de Karadeniz fırtınası esti

Mersin’de Karadeniz fırtınası esti cukurovagazetesi.com

Mersin Karadenizliler Kültür ve Dayanışma Derneği Mersin’de ilk defa hamsi festivali düzenledi. Düzenlenen ‘Mersin 1. Hamsi Festivali’ renkli görüntülere sahne olurken, festivalde konuşan, Mersin Karadenizliler Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı Alper Vural Özdoğan, “Bu festivalde Karadenizimizden Akdenizimize bir köprü kurarak, Akdeniz’in incisi güzide Mersinimizde güçlü bir Karadeniz esintisi yaratmak istedik. Güzel Akdeniz şehri Mersin’imizde birçok şehirden ve kültürden vatandaşlarımızla geniş bir mozaik içerisinde yaşamaktayız. Bu mozaikte bizler de Karadenizliler olarak üzeri


Haber – Mehmet Çetin

Mersinliler, Yenişehir ilçesinde bulunan etkinlik alanında düzenlenen festivalde, hamsi-ekmek lezzeti, müzik ve eğlenceyle buluştu. 9 gün sürecek festivalin ilk gününde 1 tonun üzerinde ekmek arası hamsi ikram edilirken, vatandaşlar hamsileri almak için zaman zaman izdiham oluşturdu. Yenişehir Belediyesi Etkinlik Alanı’nda düzenlenen ve 9 gün sürecek olan festivale;Seçer’in yanı sıra Mersin Valisi Ali İhsan Su, ilçe belediye başkanları, oda, dernek ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Festivalin açılışı, Karadeniz Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisi ile başladı. Festivalin ilk günün sonunda vatandaşlar yapılan konserle birlikte müziğe de doymuş oldu. Festivalde konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mersin’deki birlik, beraberlik ve kardeşliğe dikkat çekerek, “Mersin’de biz barışı, dostluğu, kardeşliği, iletişimi, birbirimizi anlamayı, birbirimizin dilinden anlamayı, birbirimizin yaşam şeklini tanımayı, sevmeyi becerebildiğimizde o kültüre saygı gösterdiğimizde o buradan bütün Türkiye’ye yayılacaktır ve Türkiye’de var olan o birlik, beraberlik, kardeşlik duygusu en üst seviyede yaşanacaktır. Böyle bir sorun yoktur ama bu konuda sorun yaratmak isteyenlerin hiçbir imkanı olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

 

YILMAZ: “KARADENİZLİ HEMŞERİLERİMİZİN MERSİN’İN KÜLTÜRÜNE, TARİHİNE ÇOK BÜYÜK HİZMETİ VAR”

Karadeniz’de can veren şehitleri anarak sözlerine başlayan Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afsın Yılmaz, “Mersin bir göç şehri. Türkiye’nin her yerinden insanlarımız Mersin’e kendi değerleriyle, kendi kültürleriyle, kendi zenginlikleriyle geldiler ve bir Mersin olgusu ortaya çıktı. Bu gruplara arasında ilk gelenlerden birisi de Karadenizliler. Karadenizli hemşerilerimizin Mersin’e, Mersin’in kültürüne, tarihine, birliğine, beraberliğine çok büyük hizmeti var ve Karadeniz yine her zaman ki gibi kahramanlar doğuruyor. Ben buradan Eren Bülbül’e, devlete canını, kanını veren, alın teri döken tüm kahramanları rahmetle, minnetle anıyorum ruhları şad olsun. Bu siyaset üstü organizasyonu gerçekleştiren yönetime canı gönülden teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

 

TARHAN: “MERSİN’İN TÜRKİYE’DEKİ BÜTÜN İLLERE ÖRNEK OLMASI GEREKİR”

Mersin’in nüfustaki karma yapısına değinen Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Mersin, gerçekten özgür, gerçekten barıştan yana olan hoşgörülü bir kent. Buraya başka kentten gelenleri de kendinin bu özelliklerine ve havasına her zaman uyduran bir kent olmuştur. Mersin’in havası Karadenizlileri de değiştirdi, onlar da artık müteahhitlikten başka sektörlere doğru gitmeye başladılar ve kazanmaya başladılar. Sadece Karadeniz’den gelenler değişmiyor; diğer illerden gelenler de değişiyor, Mersin’in özgürlük havasına onlarda katılıyorlar. Gerçekten Mersin’in adını koymak gerekirse; Mersin, adaletin, barışın, sevgi ve hoşgörünün yerleştiği bir kent ve Türkiye’deki bütün illere örnek olması gerekir. Artık Karadenizliler Mersin’de müteahhitlikle anılmıyor, hamsileriyle anılıyor bugün Mersin’de” sözlerine yer verdi.

 

SEÇER: “ATALARIMIZDAN KALAN MİRASLARI KORUMAK ADINA SÜREKLİ ÇALIŞIYORUZ”

“Bu ülke hepimizin, atalarımız, dedelerimiz ezelden beri bu topraklar için göğüs göğse, omuz omuza, el ele, gönül gönüle bu toprakları bize miras bırakmak için mücadele etti” diyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, atanın mirasına her zaman sahip çıkmak adına çalışacaklarını belirterek, “Onların kemiklerini sızlatmamamız lazım. Onların yattıkları mezarda huzursuz olmamalarını sağlamamamız lazım. Tüm başkanlarımız onun için birlikten, beraberlikten, kardeşlikten, huzurdan bahsetti. Kavgadan kimse kazanmamış. Sizin atalarınızın yattığı topraklarda, köklerinizin olduğu Karadeniz kıyılarından karşı bu tarafa baktığınız zaman gözyaşını, barut kokusunu görürsünüz. O zaman beni daha iyi anlarsınız. Şu anda oradaki savaştan kimler kazanıyor. Anneler mi yavrular mı, insanlar mı, insanlık mı? Silah tacirleri kazanıyor. Yukarıdan ellerinde iplerle bu mazlum ulusları yönetmek için bir araya gelen güçler kazanıyor. Birbirimize daha sıkı sarılacağız” ifadelerine yer verdi.

 

“MERSİN’DE HERKES BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE YAŞIYOR”

Mersin’in güzelliğine, Mersin’de hakim olan huzur ortamına dikkat çeken Seçer, “Mersin, ne kadar da güzel bir kent, huzur içersindeyiz. 2 milyona yakın nüfusumuz var, geçici koruma altındaki Suriyeli kardeşlerimiz var. İnşallah orada da savaş son bulacak, inşallah orada da huzur olacak, onlar da topraklarına gitmek istiyor. Atalarının kendilerine miras bıraktıkları topraklarda yaşamak istiyor. İnşallah Allah bizlere o günleri de gösterecek. Burada, Mersin’de herkes birlik ve beraberlik içerisinde yaşıyor. Huzurumuz çok şükür ki yerinde. İstanbul’dan, Trabzon’dan da, Amerikan’dan da, İngiltere’den de Mersin böyle görünüyor. Hepimiz onurluyuz, bütün yöneticilerimiz onurlu, gururlu. Hep böyle devam edeceğiz. Geçici sorunlar yaşabiliriz. Mutlaka olacaktır. Hareket halinde olan her şeyin bir problemi olabilir. Bizde hareket halinde bir ülkeyiz. Kalkınmak istiyoruz, büyümek istiyoruz, refahımız artsın istiyoruz. Gücümüz artsın diyoruz; bunlar olacaktır. Ama bu millet güçlü millet, bu millet necip millet, bu millet mücadeleci millet. Her şeyin üstesinden de teker teker gelecektir” dedi.

 

“MERSİN’DE DOĞMAYIP DA MERSİN’DE DOYAN VATANDAŞLARIMIZ ÇOK FAZLA”

Mersin’in nüfusuna dikkat çekerek, “Bizim nüfusumuzun yarısı bu topraklarda doğmamış” diyen Seçer, sözlerini şöyle sürdürdü; “Doğuda, Güneydoğu’da, Karadeniz’de doğmuş ama hepsi şu anda Mersin’de doğduğu yerde değil, doyduğu yerde ama herkes artık Mersinli. Biz göçlerle büyümüş bir kentiz. Herkes gelsin, biz Mersinliyiz, herkese kucak açıyoruz. Burada herkese yetecek nimet var, ekmek var; yeter ki çalışalım, yeter ki alın teri dökelim. Akdenizimiz var, en görkemli, en yakışıklı dağlarımız var. Bereketli topraklarımız var. Ticaret kentiyiz, üretim kentiyiz. Allah her şeyi vermiş. Benim için bu mevkie geldikten sonra siyasi parti, oy, ayrım, etnik yapı, mezhepsel yapı gibi şeylere bakamam. Onlar gözlerimin önündeki perde tarafından engellenir. Hepiniz bizlerin yurttaşlarısınız. Mersin’de yaşayan her yurttaşım rahat olsun. Kendini iyi hissetsin, huzur içerisinde olsun. Burada birincisini yapıyoruz bu festivalin. Karadeniz’den gelip, burada yaşayan hemşerilerimizin köklerini anma günü. Elbette ki herkesin doğduğu yer onun onurudur. Ancak bundan sonra Karadenizlilere şu talepte bulunmak istiyorum; Karadenizliler çalışkan insanlar, Türkiye’nin her tarafında, hatta dünyanın her tarafında üretir, çalışır, gelişir. Herkesi buraya davet edebilirsiniz. Akrabalarınız gelebilir. Mersin’i büyütelim. Daha gelişen bir kent haline getirelim. Yatırımcıları davet edin, Mersin’de her türlü yatırımcıya imkan var. Daha zengin kent olalım. İşsiz gencimiz kalmasın, üretmeyen insanımız kalmasın. Buradan da davet etmek istiyorum sizlerin vesilesiyle.”

 

VALİ SU: “TÜRKİYE’DEKİ KÜLTÜRLERİN TAMAMI MERSİN’DE YAŞATILIYOR”

Mersin’in karma kültürüne dikkat çeken Mersin Valisi Ali İhsan Su ise, “İlimiz tarihten günümüze bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, birçok medeniyetin kültürünü barındıran bir il. Ama aynı zamanda ülkemizin her köşesinden, her bölgesinden göç almış, her köşesinden insanlarımızı da barındıran ve bu vesileyle de ülkemizin her yerinden kültürlerin de yansıtıldığı, yaşandığı bir kentimiz o yüzden Mersin’i çok özel ve güzel bir il olarak görüyorum. Türkiye’deki kültürlerin tamamı burada yaşatılıyor. Her ilin öne çıkan sektörleri var. Ama biz Mersin olarak her sektörde öne çıktığımız gibi kültürel zenginlik açısından da en önde gelen illerden bir tanesiyiz. Ben bu vesileyle bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.