Kivi hastalıkları tartışıldı

Kivi hastalıkları tartışıldı cukurovagazetesi.com

Mersin Ziraat Odası, kivi kök hastalığına çözüm odaklı konuşmaların yapıldığı, bir çalıştay düzenledi. Sempozyumda konuşan Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, “Maalesef değişik kök hastalıkları çıkmış durumda. Dal kurumasından gelen bir hastalık, dalda kalıcı hasar bırakacak kadar mühim. Bu hastalıkları araştırdığımızda köklerin anekdotlarından çıktığını görebiliyoruz” dedi.


Haber – Vecdi Yenigül

Mersin Ziraat Odası, Nevşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz, Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şener Kurt, Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Okan Özkaya’nın konuşmacı olarak katıldığı ‘Kivi Yetişirciliğinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ konulu çalıştay düzenledi. Kivinin tarihçesinden, yetişme koşulları ve sulanma şekillerine kadar birçok konunun konuşulduğu çalıştaya, Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Toroslar İlçe Tarım Müdürü Mustafa Kemal İlcay, kivi üreticileri ve çok sayıda basın mensuplarının katıldı. Çalıştayda konuşan Toroslar İlçe Tarım Müdürü Mustafa Kemal İlcay, “Maalesef değişik kök hastalıkları çıkmış durumda. Dal kurumasından gelen bir hastalığın dalda kalıcı hasar bırakacak kadar mühim. Bu hastalıkları araştırdığımızda köklerin anekdotlarından çıktığını görebiliyoruz. Maalesef bu karşı ruhsatlı bir ilacımız yok. Şu anda kullandığımız bazı ilaçların da geçici olarak hocaların tavsiyesiyle kullanılmaktadır. Ben inanıyorum ki; hocalarımızın teklifleri ilgili bakanlık tarafından çok büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“KİVİ YETİŞTİRİCİLERİMİZİN HER ZAMAN YANINDAYIZ”

Ziraat Odası’nın yapmış olduğu çalışmalara değinerek, çiftçilerin her zaman yanında olduklarını söyleyen Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ise, “Geçtiğimiz yaz, birkaç kez yaptığımız çalışmalar sonucunda kivi üreticiliğinde, kivi yetiştiriciliğinde yaşamış olduğumuz sıkıntılarla alakalı olarak bir takım çalışmalar yaptık ve neticesinde de bugün çok kıymetli hocalar üretimde yaşanan sıkıntıları bizlere aktararak alınması gereken önlemleri çiftçilerimize aktarsınlar diye bu çalışmayı yapmaktayız. Ziraat Odası olarak biz görevimizi yapıyoruz, bunu yapmak zorundayız. Sizlerden gelen bütün talepleri 12 ay boyunca değerlendireceğimizi, değerlendirmemiz gerektiğini hepinizin bilmesini isterim. Burası çiftçilerimizin evidir, burası çiftçilerindir. Oda başkanları olarak bizler gelip geçiciyiz ama sizler bu odaya bağlı çiftçiler olarak hayatınızı devam ettireceksiniz daima. Her zaman bu oda, bu kurum sizlere hizmetler sunmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.