Soğuk hava, geçimi sokaktan olan esnafları kötü etkiliyor

Soğuk hava, geçimi sokaktan olan esnafları kötü etkiliyor cukurovagazetesi.com

Soğuk hava dalgası son günlerde Türkiye’nin kış aylarının zorlu günlerini yaşamasına neden oluyor. Olumsuz hava şartlarından en çok etkilenen kişilerin başında da sokaktaki seyyar satıcılar gelmekte. Havanın yağmurlu olduğu günlerde kesinlikle ekmek parası elde edemediklerini belirten seyyar satıcı Salman Çağan, “Kış aylarında sokakta geçim sağlamak adına bir satış yapamıyoruz. Geçimimizi sağlayamıyoruz. Hele ki yağmur yağdığında evimizden bile çıkamıyoruz” dedi.


Haber – Mehmet Çetin

Türkiye’de son zamanlarda etkisini gösteren soğuk hava dalgası sokak satıcılarının iş yapmasına engel olup, geçimlerinin sağlanmasında sıkıntı yaşamalarına sebebiyet vermekte. Ayakkabı boyacısı Salman Çağan, Soğuk kış günlerinde evden çıkıp, sokakta çalışamadıklarını belirtti. Çağan, sabahın erken saatlerinde boya malzemelerini sırtlayıp, kendisini Mersin sokaklarına attığını ve öğle saati olmasına rağmen hala siftah yapamadığını kaydederek, “Dediğim gibi biz 8 kişilik bir aile olarak sadece benim sokakta ayakkabı boyamamla geçinmeye çalışıyoruz. Kaldı ki zaten geçinemiyoruz. Ben bu yaşımda sokakta geçinmeye çalışıyorum ve özellikle kış aylarında da bu imkansız gibi bir şey oluyor. Örneğin bu sabah cebimde 20 liram vardı onu da bu sabah ekmek aldım ve yedik, kaldı ki 20 liralık ekmek de ancak sabah kahvaltısına yetti bize. Hal böyle olunca bu demek oluyor ki günde en az 50-60 liralık iş yapmalıyım ki sokakta ancak barınabilelim ama dediğim gibi günde bazen de ayakkabı boyamadan da gittiğim oluyor eve. Sosyal yardıma başvurdum sağ olsunlar kömür verdiler, 3 ayda bir 300 lira mı ne veriyorlar ama bu hayat pahalılığında gerçekten de zor şartlarda geçinmeye çalışıyorum” şeklinde konuştu.

“KIŞ AYLARINDA SOKAKTA GEÇİMİMİZİ SAĞLAYAMIYORUZ”

Mersin sokaklarında 50 yıldır ayakkabı boyacılığı yaptığını belirten Salman Çağan, en çok da kış aylarında zorlandıklarını söyleyerek, “Kış aylarında sokakta geçim sağlamak adına bir satış yapamıyoruz. Geçimimizi sağlayamıyoruz. Hele ki yağmur yağdığında evimizden bile çıkamıyoruz. Çünkü biz sokakta satıcılık yapıyoruz, bir yerimiz yok, kapalı alanımız yok. Benim 6 tane torunum, bir tane de oğlum var ve kilolarından dolayı askere de gidemedi. Haliyle o da iş bulup da çalışamıyor. Bütün ailenin gözü benim eve götüreceğim 3-5 kuruşta ve kaldı ki bazen eve para da götüremeyip, gittiğim oluyor. Kaldı ki zaten kimse gelip de artık ayakkabısını boyatma cüretinde bulunmuyor. Ayakkabısını boyatacağına, gider eve, çocuklarına iki ekmek alır haklı olarak. Ben 65 yaşındayım ve bu yaşımda gelip, bu soğukta bekliyorum bir umuttur diye ama o da yok. Bazen de hayırseverler geçip de 10-15 lira veriyor yoksa elektrik faturalarımı dahi ödeyemiyorum. Ben faturalarımı ödeyemiyorum bazen, birilerine hayrına yatırsın diye veriyorum yoksa elektriği de kesecekler ve bu sefer karanlıkta da kalacağız” ifadelerini kullandı.

“SOKAKTA EKMEĞİ ZOR BULUYORUZ”

Çocukluğundan beri çalışmakta olduğunu ama son bir yılda sokakta çektiği çileden ve geçim sıkıntısından dolayı sıkıntı dönemlerden geçtiğini kaydeden seyyar satıcı Senduf Öztürk ise, “Mersin sokaklarında seyyar satıcılık yapıyorum. 51 yaşındayım ama son 1 yıllık bu kısa sürede sokakta çektiğimi hiçbir yerde çekmedim. Çünkü geçimini sokağa bağlıyorsun ve sokaktan da bir geçim elde edemediğin zaman gerçekten de zor ve sıkıntılı anlar yaşanabiliyor. Sokakta, sığınacak bir yer olmadığından dolayı yazın çok sıcak oluyor diye dışarıda güneş altında satış yapamıyoruz, kışında çok soğuk olduğu kimse tezgahın başında bekleyip de bir şeyler almıyor ve hal böyle olunca da geçim sağlanamamış oluyor. Sokakta ekmeği zor buluyoruz. Şu anda 51 yaşındayım ve herhangi bir işim olmadığı için sokakta satıcılığına başladım. Yoksa benim emeklilik günlerimin tamamlanmasına 5 yıl kalmış. 5 yıllık bir iş bulsam sigortalı ne iş olursa olsun gider çalışırım sigorta günlerim dolsun diye” dedi.

“ARTIK TUTUNACAK BİR DALIM OLMADIĞI İÇİN SOKAKTA SEYYAR SATICILIĞINA BAŞLADIM”

Kış aylarında, havanın kötü olduğu günlerde ancak ellerindeki parayı tükettiklerini ve söyleyen Öztürk, “Artık tutunacak bir dalım olmadığı için sokakta seyyar satıcılığına başladım. Sokakta da ancak masrafım çıkıyor, başka bir şey yok. Ben şu anda sokakta kar amaçlı olarak bu işi yapmıyorum. Hava şartları kötü oldu mu biz sokakta satıcılık da yapamıyoruz. Örneğin geçenlerde 4-5 gün boyunca hava yağmurluydu ve bizim de kapalı bir alanımız olmadığı için de maalesef dışarı çıkıp, satış yapamadık ve ancak geçimimizi de varsa cebimizde paramız onları yiyoruz, geçimimizi öyle sağlıyoruz. Hava şartlarının kötü olduğu günlerde cebimizde varsa yiyoruz yoksa yiyemiyoruz, geçimimizi sağlayamıyoruz. Yetkililerin de seyyar satıcılara el atmaları lazım, en azından seyyar satıcılarında olumsuz hava şartlarında sığınacağı bir tahsis etmelerini isteriz” diye ekledi.