Adalet ve Kalkınma Partisi Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü neticesiyle yayımlamış olduğu mesajda, “Atatürk’ün vefatından sonra yaklaşık 60 yıl boyunca kadınlarımızın parlamentodaki temsil oranı hiçbir zaman yüzde 4’ü aşmamıştır. Ülkemize, milletimize ve kadınlarımızın Kurtuluş Savaşı’nda verdiği şanlı mücadeleye asla yakışmayan bu tablo, AK Parti’nin iktidara gelmesi ile değiştirilmiştir” dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü neticesiyle yayımlamış olduğu mesajda, “5 Aralık 1934'te Anayasa ve Seçim kanununda yapılan değişiklikler ile kadınların ilk defa oy kullanmasının ve aday olabilmelerinin önü açılmıştır. Bu Kanun ile birlikte Türkiye, Fransa, İtalya, Belçika ve İsviçre gibi ülkelerden daha önce kadınlara oy hakkı tanıyan ülke olmuştur. 5 Aralık tarihi bu düzenleme ile her yıl Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaya başlamıştır. Vesile ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir kadın milletvekili olarak, bizi bu hakka 87 yıl önce kavuşturan Atatürk'ü saygı, şükran ve rahmetle anıyorum. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ortaya koyduğu bu vizyonun, maalesef ondan sonra gelen vesayetçi zihinler tarafından devam ettirilmediğini görüyoruz. Vesayetçiler kadınlarımızı kılık kıyafetlerine göre ayırdılar. Seçilme hakkı başta olmak üzere kadınlarımızı anayasal haklarından mahrum bıraktılar. Lafta demokrasiyi ve eşitliği kimseye bırakmayanlar, kamusal alanda olduğu gibi, siyasette de başörtülü kadınlarımıza tahammül edememişlerdir. 2013 yılında ilk defa kadın milletvekilleri başörtülü olarak TBMM’ye girdiklerinde, kendilerini eğitimli ve seçkin zümre olarak isimlendirip, geçmişte halkın kılık kıyafetleriyle ilgili kararlarını acımasız ve sert bir şekilde tatbik edenler ve 2 Mayıs 1999’da Merve Kavakçı’ya yemin ettirmeyenler tarafından, yine protesto edilmiştir. Kadın üzerinden siyasi rant peşinde koşan bu kesim, amaçlarının kadınlarla birlikte siyaset yapmak olmadığını, kadınların kılık kıyafetleri üzerinden siyaset yapmak olduğunu kanıtlamışlardır” ifadelerini kullandı.
“KADINLAR AK PARTİ DÖNEMİNDE HAKLARINI ÖZGÜRCE KULLANMAYA BAŞLADILAR”
Kadınların seçme seçilme hakkına AK Parti döneminde tam olarak kullanmaya başladıklarını kaydeden Yılmaz, “Atatürk’ün vefatından sonra yaklaşık 60 yıl boyunca kadınlarımızın parlamentodaki temsil oranı hiçbir zaman yüzde 4’ü aşmamıştır. Ülkemize, milletimize ve kadınlarımızın Kurtuluş Savaşı'nda verdiği şanlı mücadeleye asla yakışmayan bu tablo, AK Parti’nin iktidara gelmesi ile değiştirilmiştir. 2002 genel seçimlerinde kadın milletvekili sayısı 24, temsil oranı yüzde 4,4 iken, 2007'de bu sayı 50'ye temsil oranı da yüzde 9,1 e yükselmiştir. 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde bu sayı 79’a çıkmış, temsil oranı da yüzde 14,4’ü bulmuştur. 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde kadın milletvekili sayısı 98’e, temsil oranı yüzde 17,82’ye çıkmıştır. 24 Haziran 2018'de yapılan genel seçimlerde kadın milletvekili sayısı 101 olmuştur. Her ne kadar kadınlar, seçme ve seçilme hakkını 1934 yılında elde etmişlerse de, haklarını özgürce kullanmaya AK Parti ile başlamışlardır. Kadınlarımızın siyasete ve sosyal hayata katılım mücadelesinde elde ettikleri başarıların çoğunun altında AK Parti imzası vardır. Kadın hakları konusunda AK Parti döneminde yapılanları burada saymakla bitiremeyiz” şeklinde konuştu.