Akdeniz Belediyesi, 25 Kasıma Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında ’Kadına şiddete karşı sıfır tolerans’ sloganıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş sonrasında Cumhuriyet Meydanı’nda konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Biz kadınlara ne kadar iyi bakarsak mutlu bir aile oluştururuz. Mutlu bir aile mutlu bir toplum demektir. Mutlu bir toplumda mutlu bir ülkedir. Şiddete sıfır tolerans diyoruz. Kadına kalkan eller kırılsın diyoruz. Şiddete karşıyız. Her gün şiddet duymak istemiyoruz. Gününüz kutlu olsun
Haber – Barış Köksal
Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak'ın da katıldığı yürüyüşte, kadına yönelik uygulanan şiddete dikkat çekildi. Ulu Cami’de başlayıp Cumhuriyet Meydanı’na kadar süren yürüyüşe katılanlar, Gültak’la birlikte düdük çalarak farkındalık oluşturmaya çalıştı. Turuncu maske ve atkı takıp balon taşıyan kadınlar, Cumhuriyet Meydanı’na kadar “Kadına uzanan eller kırılsın” sloganı attılar. Yürüyüş sonrasında Cumhuriyet Meydanı’nda konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Bugün kadınlar için yürüdük. Peygamber efendimizin dediği gibi; 'Cennet anaların ayağının altındadır'. Yüce dinimizin yüce Peygamberi annelerimizle ilgili bu sözü söylemiştir. Biz eğer cenneti, Allah'ın rızasını önemsiyorsak bırakın şiddeti annelerimizin ayağının altını öpmemiz gerekiyor. Kadın üretken, kadın anne, kadın eş. Beni de dünyaya getiren bir kadın. Beni de eğiten, büyüten, terbiye eden, emziren, devamlı benim için meraklanan da anne. Sadece kadına değil, hayvana, bir ağaca, bir yaşayan canlıya şiddet aslında aciziyettir, aslında zavallılıktır. Düşünün ki bir kadına şiddet uygulayan erkek acaba piyasada nasıl erkek olarak gezebilir. Ona şefkatini, aşkını, hayatını veren bir kadına nasıl şiddet uygulanabilir. Bunların eğitilmesi, bunların bu şiddetten uzaklaştırılması için gerekirse hapsedilmesi gerekir. Eğer eğitim, tedavi olmuyorsa çok uzun süreler tecrit edilmesi gerekir. Çünkü bunların zihinleri bozuktur" şeklinde konuştu.
“BELEDİYE OLARAK KADINLARI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Göreve geldikleri günden beri kadına önem verdiklerini, kadına yönelik çalışmalar yaptıklarını ve çalışmalarında kadınların hep yanında olacaklarını belirten Gültak, “Çünkü baktığınızda 2 tane kooperatif kurulmasını sağladık. Türkiye'de 2 kadın kooperatifi kuran belediye enderdir. Yetmez dedik, bakanlıktan hibe almalarını sağladık. Yetmez dedik, üretecekler kime satacaklar dedik ve belediyenin hizmet alanlarını onlara verdik, ürettiler ve aracılara gerek kalmadan satmaya başladılar. Dolayısıyla Türkiye'mizde, dünyamızda kadının en büyük sıkıntılarından bir tanesi erkeğine karşı bir kazancının olmaması, eve para getirememesi. Böylelikle bu kooperatifler sayesinde kadınlarımızın kazanç elde etmesini, evin maliyesine katkı vermesini sağladık. Yetmez dedik 700'ün üzerinde kadına 4,5 milyonun üzerinde kredi verdik. Bunların hepsini 2 yılda yaptık. 32 yıldır evli olduğunu vurgulayan Gültak, "Eşim benim kahrımı çok çekti. Çünkü siyasetçinin eşi olmak çok zor. Ne zaman geleceği belli değil, ne zaman nereye gideceği belli değil. Onun zor zamanlarında eşi yanında duramıyor. Erkeklere de söylüyorum. Kadınlarınıza 'seni seviyorum, aşkım, canım' demenizde hiçbir sakınca yok. Bundan dolayı çekinmeyin, utanmayın. O sizin yol, hayat arkadaşınız. Biz kadınlara ne kadar iyi bakarsak mutlu bir aile oluştururuz. Mutlu bir aile mutlu bir toplum demektir. Mutlu bir toplumda mutlu bir ülkedir. Şiddete sıfır tolerans diyoruz. Kadına kalkan eller kırılsın diyoruz. Şiddete karşıyız. Her gün şiddet duymak istemiyoruz. Gününüz kutlu olsun" ifadelerini kullandı.
“KADINA YÖNELİK ŞİDDET KARŞISINDA TÜM KESİMLER MÜCADELE ETMELİ”
Hak İş Konfederasyonu olarak üye sendikalar ve 81 il başkanlıkları ile birlikte 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü sebebiyle şiddetin her türlüsüne hayır demek için toplandıklarını kaydeden Hak İş Kadın Komite Başkanı Alev Ceylan, “Kadına yönelik şiddete, istismara, eşitsizliğe, ayrımcılığa, mobbinge, güvensizliğe karşı durmak için bir aradayız. Kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik zarar veya ızdırap veren veya verebilecek toplumsal cinsiyete dayalı her türlü eylem veya bu eylemlerde tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma kadına yönelik şiddet olarak kabul edilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de maalesef kadına yönelik şiddet devam etmekte ve her 3 kadından biri fiziksel şiddete maruz bırakılmaktadır. Hak İş olarak kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarının kararlılıkla devam etmesi gerektiğine ve bu süreçte tüm kesimlerin sorumluluk alması gerektiğine inanmaktayız. Bu çerçevede son dönemde daha da yoğunlaşan çalışmalardan kamunun STK’larının yazılı, görsel veya işitsel olarak sosyal medyanın bu konuyu kamuoyunda gündemde tutma konusunda göstermiş oldukları çabadan dolayı memnuniyet duyuyoruz” dedi.
“2 MİLYON 758 BİN 120 KADIN KADES UYGULAMASINI İNDİRMİŞTİR”
İçişleri Bakanlığı tarafından yerli ve milli imkanlarla oluşturulan KADES programına 2018 yılından bugüne kadar 2 milyon 758 bin 120 kadının indirmiş olduğunu ve 248 bin 473 ihbar alındığını belirten Ceylan, “Bu çalışmalar sayesinde geçmişte uğradıkları şiddete açıklayamayan, söyleyemeyen, gizli tutan kadınların artık konuştuklarını, resmi makamlara, STK’lara daha yoğun bir şekilde başvurduklarını, şikayette bulunduklarını görüyoruz. Kadına yönelik şiddete karşı şiddete sıfır tolerans yaklaşımıyla bir devlet politikası haline gelmelidir. Yapılan çalışmaların daha caydırıcı, daha kapsayıcı ve etkili araç ve politikalarla sürdürülmesi gerekmektedir. Toplumsal değerlerimiz bugünümüzün ve geleceğimizin teminatıdır. Şiddeti bertaraf etmekte toplumsal değerlerin önüne ve gücüne inanıyoruz. Hak İş Kadın Komitesi olarak dün olduğu gibi bugünde kadınların insan hakları ihlallerine yol açan her türlü davranışa, tutuma karşı kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını, mücadelemizin etkin ve kararlı bir şekilde sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” diye ekledi.
“KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN KARŞISINDA KARARLILIKLA DURUYORUZ”
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Veysel Topkaya ise, kadına yönelik şiddetle mücadele çok yönlü, bütüncül bir yaklaşımı ve toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesini gerektirdiğini söyleyerek, “Bu kapsamdaki çalışmaların disiplinler arası bir yaklaşımla yürütülmesi ve ilgili tüm tarafların önleme, koruma, kovuşturma ve politika oluşturma boyutuyla sürecin içinde yer alması büyük bir önem arz etmektedir. Ülkemiz ve bakanlığımız adına bu konuda gelişen toplumsal hassasiyetten ve bilinçten memnuniyet duyuyor, bu farkındalıktan büyük bir güç alıyoruz. Kadına yönelik şiddete alınması gereken bütün tedbirleri araştırıyor ve şiddete sıfır tolerans ilkesini etkin bir şekilde hayata geçiriyoruz. Kadına yönelik şiddetin en önemli insan hakkı ihlallerinden biri olması, yasal düzenlemeler, önleme ve koruma alanlarında merkezi ve yerel düzeyde kurumlar arası koordinasyon ve iş birliği ile yürüttüğümüz mücadeleyi kararlılıkla sürdürmeyi ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadın haklarının korunması, geliştirilmesi, toplumsal yaşamda kadın güçlendirilmesi, eşit hak ve fırsat imkanlarından yararlandırılmasına katkı sağlamasını ve bu önlemlere ışık tutmasını dileyerek geçen gün 4. Uluslararası Eylem Planı kapsamında yapmış olduğumuz 3 günlük çalıştay sonucunda özellikle tüm kamu kurul ve kuruluş ve yerel yönetimlerinde katkısıyla 2022-2025 yıllarını kapsayacak il eylem planını hazırladık, son aşamaya getirdik” sözlerini ekledi.