Mersin’de ilk kez Dil Bayramı kutlandı

Mersin’de ilk kez Dil Bayramı kutlandı cukurovagazetesi.com

’Dilimiz Bizim Birliğimiz’ sloganıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesinin, düzenlediği etkinliklerle 89. Türk Dil Bayramı kutlandı.


Haber – Uğur Özgür

İçel Sanat Kulübü’nde gerçekleştirilen etkinliklerle başlayan Türk Dil Bayramı etkinlikleri, ikinci gününde Kültür Park Amfi Tiyatro’da yapılan müzik gösterisinden sonra açık oturumlarla devam etti. 89. Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Mersin Türkçe Günleri programı, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, İçel Sanat Kulübü Başkanı Mecit Baskın, Mersin Sanat, Edebiyat Derneği Başkanı Erkan Özaydın, Akdeniz Sanat Oluşumu Dönem Sözcüsü Fatma Saadet Bilir ve Dil Derneği Temsilcisi Hidayet Karakuş'un katılımıyla yapıldı. Yapılan etkinliklerde, dilin gelişimi ve önemi, dil ve bilim arasındaki ilişki, dil ve kültürel aktarım, Türkçe kelimelerin türetilmesinin tarihçesi konuşulup, tartışılırken, izlemeye gelen genç kuşaklara ana dil bilincinin önemi uyandırılmaya amaçlandı.

ÖZDÜLGER: “TÜRKÇEMİZİ YAŞATMAK ADINA BU ETKİNLİKLER BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ”

Mersin’de 'Dil Bayramı’nın ilk kez kutlandığını ve her yıl kutlayacaklarını belirten Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, “1932’de kurulan Türk Dil Kurumu’nun hemen ardından eylül ayında gerçekleşen ilk 'Dil Kurultayı' ile 26 Eylül Dil Bayramı olarak belirlendi. Ulu Önder Atatürk’ümüz bize ‘dilini korumayan bir millet var olamaz’ dediği için gerçekten güzel Türkçemizi güzel kullanabilmek ve onu yaşatabilmek bizim elbette görevimiz. Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın dediği gibi ‘dilim benim bayrağımdır’. Türkçemizi yaşatmak adına bu etkinlikler bizim için çok değerli" şeklinde konuştu.

YAPILAN OTURUMLARDA DİL SEVGİSİ VE ÖNEMİ TARTIŞILDI

Kültür Park Amfi Tiyatro’da gerçekleştirilen etkinlikte dilin önemi ve pekiştirilmesi 2 oturumda yapılan karşılıklı fikir alışverişinde tartışıldı. 2 oturumda gerçekleştirilen programın ilk oturumunda 'Türkçenin bağımsızlık savaşı' konusu işlendi. Ferhat İşlek’in yönlendiriciliğini yaptığı oturumda, Şair ve Yazar Hidayet Karakuş ve Araştırmacı Yazar Erdal Sevinçli konuşmacı olarak yer aldı. Oturumda Türk Dil Kurumu’nun kuruluşu, dil devrimi, dil devrimi sonrasında unutulan kelimeler, dil ve bilim, dil ve bağımsızlık, dil ve kültür konuları üzerine bilgiler verildi. Ali Bilir’in yönlendiriciliğinde gerçekleşen, 'Dilimiz Kimliğimiz' konulu ikinci oturumda ise yazar ve Ressam Doktor Gülseren Engin konuşma yaptı. 'Tatlı dil' başlığı ile düzenlenen kapanış etkinliğinin yönlendiriciliği şair ve yazar Orhan Özdemir tarafından yapıldı. Etkinliğe katılan halk ozanları da sazları ve sözleriyle etkinliği süsledi. 'Tatlı dil' oturumunu, Aşık Başare lakabıyla tanınan ozan Mehmet Doğan bağlamasıyla renklendirdi.