Mersin’de TESTER (Canlı Müzik ve Eğlence Sektörü Derneği)’in toplu mekanlara giriş için aşı olma zorunluluğu getirilmesi önerisi üzerine kafe işletmecileri gazetemize konuştular. Kafe işletmecisi Özlem Özdemir Esen, “Aşı olunduğu zaman bu hastalık kalkar mı ortadan, bitmeyebilir ama vaka sayıları azalabilir. İnsanlar az etkilenir, daha hafif atlatır, daha az bulaşır” dedi.
Haber – Uğur Özgür
Tekrar artmaya başlayan vaka sayıları üzerine TESTER, tekrar kapanma ihtimaline kafelere ve canlı müzik yapan işletmelerin girişinde aşılanmış olma zorunluluğu önerisinde bulundu. TESTER’in önerisi üzerine gazetemize konuşan kafe işletmecilerinden Özlem Özdemir Esen, “Aşı olma zorunluluğu sadece canlı müzik ve kafelere değil, AVM’lere, market, hastane, öğrenci, okul girişleri gibi her yere aşı zorunluluğu getirilsin” dedi.
“AŞILAMAYLA BERABER VİRÜS DAHA AZ BULAŞIR”
Pandemi sürecinden hem maddi anlamda hem de manevi anlamda çok ciddi şekilde etkilendiklerini söyleyen kafe işletmecisi Özlem Özdemir Esen, “Çünkü işletmelerimiz kapatıldı, birçok personelimiz yevmiye ile çalışıyor, kapalı olduğu için ücretlerini ödeyemedik. Manevi anlamda da evimize kapanmak zorunda kaldık, dışarıya çıkamadık, sevdiklerimizle görüşemedik hatta bu süreçte hamileyken koronavirüs geçirdim ve 9 gün yoğum bakımda kaldım. O yüzden bildiğim kadarıyla yeni bir süreçte kafe, restoran ve canlı müzik yerlerine aşı olmak kaydıyla giriş yapma zorunluluğu getiriliyor, bende getirilmesinden yanayım. Çünkü ben aşımı oldum herkesin aşısını olmasını isterim. Aşı olunduğu zaman bu hastalık kalkar mı ortadan, bitmeyebilir ama vaka sayıları azalabilir. İnsanlar az etkilenir, daha hafif atlatır, daha az bulaşır” ifadelerini kullandı.
“BİZ PANDEMİ SÜRECİNDE MADDİ ANLAMDA HİÇBİR DESTEK ALAMADIK”
Pandemi sürecinde, maddi anlamda hiçbir destek alamadıklarını ifaden eden Esen, “Bin lira gibi bir destek verilecekti, biz bu destekten yararlanmadık. Küçük çaplı işletmelere ve çok büyük işletmeler destekten faydalanabildi ancak. Biz orta ölçekli bir işleteme olduğumuz için hiçbir şekilde destek alamadık. Sadece sigortalı olan arkadaşlarımız aylık bin lira gibi nakdi destek alabildi. Biz mesela kiralarımızı ödeyemedik. Açıldığımız gün elektriklerimiz kesildi, sularımız kesildi, hatta elektriğimiz kesildiği için 3 faturamız üst üste geldiği için elektrik aboneliğimiz iptal oldu ve iptal olduğu için de ekstra abonelik ücreti istendi. Kapandığımız için kalifiyeli elemanlarımız başka sektörlere yönelmek zorunda kaldı ya da ben 10 personel çalıştırırken 5 personele düşürdüğümde pandemiden dolayı böylelikle de işlerinden olmuş oldular, işsiz kaldılar. Tekrar iş yerimizi açtığımızda birikmiş bir sürü kira borcumuz vardı, nasıl ödeyeceğimizi bilmiyorduk” diye ekledi.
“HER SEKTÖRE AŞI OLMA ZORUNLULUĞU GELSİN”
Sadece kafelere girişte aşılanmış olma zorunluluğu getirilmesin diyen Esen, “Türkiye’de ücretsiz, randevulu veya randevusuz aşı olunabiliyor. Ama şöyle bir durum var aşı olma zorunluluğu sadece canlı müzik ve kafelere değil, AVM’lere, market, hastane, öğrenci, okul girişleri gibi her yere getirilmeli aşı zorunluluğu getirsinler. Bu pandemiden etkilenen sadece biz olmamalıyız. Gerekirse sokağa çıkan herkese aşı olma zorunluluğu getirilsin. Adaletli bir şekilde kapanma olursa bizimde tepkimiz olmaz. Böylelikle herkes hızlı bir şekilde aşı olmuş olur. Hedef tahtası biz olmak istemiyoruz, sanki hastalığı sadece kafe ve restoranlar yayıyormuş gibi sadece bizi kapatmasınlar. Zaten bir sonraki kapanmada artık açılma gibi bir durumumuz yok. Eşit olması kaydıyla bu uygulamanın Mersin’de de hayata geçmesinden yanayız” şeklinde konuştu.
“ZORUNLU AŞILAMADAN YANAYIZ”
Yaklaşık 15 yıldır Mersin’de cafe ve canlı müzik işletmeciliği yapan Ersin Ocak, “Pandemi sürecinde herkesten önce biz cafe sahipleri etkileniyoruz. Mekan sahipleri etkilendiği gibi daha çok elemanlar etkileniyor. Çünkü günü birlik, yevmiye ile çalışan elemanlar var yani gün sonunda alacakları yevmiye ile evini geçindiren elemanlar var, bunlar pandemiden dolayı işten çıkıp, evine para götüremediler. Bir daha kapanma gerçekleşirse durumumuz vahim olur. Ama zorunlu aşılamadan yanayız yani en azından belki ileride pandemi azalır. Halkın bilinç altına bir şekilde yerleştirilmeli zorunlu aşı. Keşke uygulama ilk önce Mersin’de hayata geçirilse çünkü mersin bir tatil şehri, çok göç alabilen şehirler arasında” ifadelerini kullandı.
“TEDBİRLER ALINMAZSA TEKRAR KAPATILMAK İSTENEBİLİR”
2019’da kafe açılışını yaptıktan 2 gün sonra pandemiden dolayı kapatmak zorunda olduğunu söyleyen kafe işletmecisi İbrahim Pirbudak ise, “Bu süreçte kafemizi de tanıtamadık, yeni açıldığı gibi kapanmasından dolayı. Artık bu süreçte yeni yeni işler işlerlik kazanmaya başladı ve görünen o ki tekrardan kapanmasını isteyecekler gibi tedbirler alınmasa. Bu yüzden bence en az bir aşı olunmalı yani sadece kafe ve müzik yeterli değil de bütün her yerde aşı olmuş olma zorunluluğu getirilmeli. Biz de sağlıksız müşteriyi kabul edecek değiliz. En azından bir aşı olunmasını isteriz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.