Mezitli Belediyesi, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yapımcılığını üstlendiği Benim Dünyam isimli kısa filmin basın galasını gerçekleştirdi. Otizmli Mert Güzel’in hikayesinin filmle hayat bulduğu çalışma, davetlilerin de yer aldığı galada gösterime sunuldu. Galada konuşan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Einstein, Mozart, Newton da bunlar birer dünya yıldızıydı ve aynı yoldan geldiler. Bizim çocuklarımızın da aynı yetenekle ortaya çıkmaması için hiçbir engel yok. Otizmin farkındayız, belediye olarak yanındayız” dedi.
Haber – Barış Köksal
Mezitli Belediyesi, Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla Benim Dünyam isimli kısa filmin yapımcılığını üstlendi. 16 yaşındaki otizmli Mert Güzel ve annesi Jülide Güzel’in hikayesi Alter Güven ve Onur Kıvrak yönetmenliğinde kısa filmle hayat buldu. Gerçek hayat hikayesinin yer verildiği çalışmanın basın galasına; Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın yanı sıra CHP Mersin Milletvekilleri Cengiz Gökçel ve Alpay Antmen ile İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne de katıldı. Galada konuşan Neşet Tarhan, otizmin farkında olduklarını ve belediye olarak bu konuda çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Anne Jülide Güzel ise, otizmli çocuklara annelik eden herkesin umutlu olmalarını istedi.
TARHAN: “OTİZM TOPLUMUN HER KESİMİNİ İLGİLENDİRİYOR”
Benim Dünyam isimli film gösterimi öncesi konuşan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, otizmin farkında olmaları gerektiğini ve toplumsal bilinçlenmenin önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu konuda toplumsal duyarlılığa dikkat çekmek için çalışmalara başladık. Bu çalışmanın ilki, yapımcılığını üstlendiğimiz ‘Benim Dünyam’ isimli kısa film. Yarınlarda Türkiye’nin değişik noktalarında, hatta uluslararası platformlarda da bu filmin tanıtımı için elimizden gelen her türlü çabayı, desteği göstereceğiz. Ayrıca otizmli çocuklarımız için bir park ve yaşam alanı yapacağız. İçerisinde çocuklarımızın spor ve eğitim çalışmaları yapacakları bir mekan olmasını istiyoruz. Mersin’de yaklaşık 2 bin 500 otizmli olduğu söyleniyor ki, bu az bir rakam değil. Otizme ilişkin önerilerde bulunmak haddim değil ama bazı tespitler bulunmak istiyorum. Otizmin farkında olmamız için otizmli bir yakınımızın olması gerekmiyor. Toplumsal bilinçlenmede otizmli bireylere karşı anlayışlı olmamız ve onları ayırmadan yanlarında durmamız çok önemli. Otizm, toplumun her kesimini ilgilendiriyor, çünkü otizmliler toplumun en özel üyeleri. Otizm onların seçimi değil. Onların bir tek gereksinimleri var; o da bizim onları kabullenmemiz” ifadelerini kullandı.
“BU SÜREÇTE EN ÇOK ZARAR GÖREN KADINLAR”
Otizmli çocukların özel yetenekleri olduğunun ve bu konuda en fazla kadınların zor zamanlar yaşadığını belirten Tarhan, “Onların yapamadıkları yerine yapabildiklerine odaklanarak, onların güçlü yönlerini keşfetmemiz gerekiyor. Onlar sevgilerini göstermeyebilirler ama sevgi dolu olan özel gereksinimlere sahip çocuklardır. Otizmle mücadelede doğru bilgilenmek, erken tanı, özel eğitim, bakım ve sağlık hizmetlerini iyileştirilmesi son derece önemlidir. Onlara fırsat verilirse özel yetenekleri olduklarına inanıyorum. Pes etmek asla olmamalı, Einstein, Mozart, Newton da bunlar birer dünya yıldızıydı ve aynı yoldan geldiler. Bizim çocuklarımızın da aynı yetenekle ortaya çıkmaması için hiçbir engel yok. Otizmin farkındayız, belediye olarak yanındayız. Onlar sessiz feryatlarını ruhlarına gömüyorlar, onlar dört duvar arasında fırtınalara göğüs geriyorlar. Onların neler yaşadığını anne ve babaları kadar anlamamız mümkün değil. Bazı ailelerin parçalanmasına kadar neden olan bir olgu bu. En çok zarar görenler maalesef kadınlarımız. Erkek terk ediyor, kadınlarımız otizmli çocuklarla baş başa kalıyor. Her zaman söylüyoruz kadınlara çok şey borçluyuz, onları her alanda desteklememiz gerekiyor. Onların sesini duyalım ve duyuralım. Önümüzdeki süreçte belediye olarak elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
“BÜTÜN ANNELER UMUTLU OLSUN”
Mert Güzel’in annesi Jülide Güzel, geçen sürede yaşadıklarını ve otizmli çocukların annelerinin sabırlı olmalarının önemli olduğunu dile getirerek, “Mert, şu anda Türkiye’de fen lisesinde okuyan tek otizmli öğrenci. Her ne kadar çok zor günler geçirdiysek de oğlumun otizmli olmasından mutsuz değiliz. Filmimizi izledik, çok güzeldi, çok beğendim, harika bir iş çıkarmışlar. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bütün annelere örnek olmak için, bütün anneler umut taşısın diye bu filmi çektik. Kafasını duvardan duvara vuran bir çocuğun fen lisesi seviyesine kadar gelebileceğini görsünler istedim. Sorumluluk hissettim, vicdani bir şey benim için. Neşet Tarhan, çok güzel şeyler vaat etti bize ve vaatleri de gerçekleşti. Bu süreçte biz Mert ile çok farklı duygular yaşadık, çünkü hiç bu kadar içimizi açmamıştık kimseye. Çok güzel duygular yaşadık. Mert son iki yılda inanılmaz değişim geçirdi. Şu an ben çok mutlu bir anneyim. Bütün anneler umutlu olsun, umutları hiç kırılmasın. Evladı özel gereksinimli her bir bireye lütfen sahip çıksınlar. Mert’in annesi olduğum için çok mutluyum, birçok otizmle çocuk sahibi anne arkadaşım var. Otizmli çocuk sahibi olan herkese öncelikle sabır dilerim. Neşet Tarhan’a sonsuz teşekkür ediyorum kendisi bana ikinci bir baba oldu. Kendisi bana bu fırsatı verdi. Otizm adına bir şeyler yapmayı çok istiyordum ama mutlaka Mert’e değecek bir şeyler olsun istiyordum. Herkese emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
ANTMEN: “MERT, SEN BİZİM KAHRAMANIMIZSIN”
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’a bir otizm köyü kurulmasını ve buna destek olmak istediklerini ifade ederek, “Neşet Başkan kadınları ve üretici kadınlar üzerine çalışmaları yapıyor. Down sendromlular için bir fark yarattı. Şimdi de otizmli çocuklar için çalışıyor. Kendisi çok başarılı çalışmalar yapıyor. Sayın Neşet Tarhan, o halde bir otizm köyü yapalım, bizler de maddi ve manevi destek verelim. Bu eseri ortayı ortaya çıkaran Jülide anne, emeğiniz ve sabrınız için çok teşekkürler. Mert sen bizim kahramanımızsın” dedi.
GÜVEN: “ZORLANDIĞIM BİR PROJEYDİ AMA MERSİN’DE BİR AİLEM OLDU”
Benim Dünyam isimli kısa filmin yönetmenlerinden Alter Güven, çekimleri 20 gün süren ve Mert Güzel’in hikayesinin anlatıldığı kısa filmin sürecine yer vererek, “Mezitli Belediyesi’nin bizlere yönlendirdiği bir hikaye bu, bizler bu hikayeyi keşfetmedik. Mezitli Belediyesi’ne teşekkür etmek gerekiyor. İnsanları ortaya çıkarıp, değer veriyorlar ve bizlere de bu işi ortaya çıkarmak kalıyor. Bizler daha fazla insanın duyacağı, hale getirerek bu hikayeleri insanlara film sayesinde ulaştırıyoruz. Film ön prodüksiyonu, kişisel olarak zorlandığım bir konuydu bu çocuklara, otizmli çocuklara oldukça uzak olduğum bir konuydu. Kendimi bu konuda zorladım, normalde 2 gün içinde de yapılacak bir kısa filmdi ancak bizler total olarak 20 saat çekim yapacağımıza 20 gün içinde her gün birer saat çekmeyi tercih ettik. Bu sayede insanlarla bir araya gelip onların ailesiyle anlaşıp, o aileden biri olduk. Kendilerini anlayarak bir şeyler yaptık. Çoğu şey film ve belgesel gibi değil, hikayede geçenlerin hayatını anlatacak en kısa anlaşılır şekilde anlatmanın yoluna bulmaya çalıştık. Bu farkındalık yaratmak için yapılan bir belgesel doküman da denilebilir. Farkındalığı süsleyerek de anlatamazdık, sinema dili olarak izlenebilir bir formatta anlatmamız gerekirdi ki herkese izleyebilsin. Mersin’de benim bir ailem oldu. Günlerimiz geçti arabayla birçok yere gidip geldik. Mert’in en iyi haliydi bu, müthiş bir efor vardı bu projede. İlk kez böyle bir projede yer aldım daha önce klip gibi çekimler yaptım. Hikayeyi ilk duyduğum anda tamam dedim, Mert’in annesi Jülide hanım 20 yıl bu süreci yaşıyor ben de 20 dakikada hallederim dedim, bu şekilde 6 kişilik bir ekiple projeyi tamamladık. Benim Dünyam isimli bu kısa filmimiz büyük ödüller alacaktır, böyle düşünüyorum. Belki bundan sonra daha büyük bir proje çekeriz” diye konuştu.