TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun teklifinin 18. maddesiyle en düşük emekli aylığı 23 bin 552 liraya yükseltildi. Düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından zam farklarının emeklilerin hesaplarına yatırılacağı bildirildi.
Düzenlemeyi değerlendiren Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak, yapılan artışın emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıları gidermeye yetmeyeceğini söyledi.
Açlık sınırının 40 bin lira bandına ulaştığını hatırlatan Akbudak, "En düşük emekli aylığının 23 bin 552 liraya yükseltilmesi, ne yazık ki emeklilerimizin yaşadığı ağır ekonomik tabloyu değiştirecek bir adım değildir. Rakamın artırılmış olması tek başına yeterli değildir. Asıl mesele, bu maaşın emeklinin insanca yaşayabilmesine imkan sağlayıp sağlamadığıdır" dedi.
"Emekliler temel ihtiyaçlarından kısmak zorunda kalıyor"
Açlık sınırının altında kalan bir gelirle milyonlarca emeklinin yaşamını sürdürmesinin beklendiğini belirten Akbudak, bunun sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmadığını ifade etti. Emeklilerin maaşlarını aldıkları gün öncelikle kira ve fatura ödemelerini yaptığını dile getiren Akbudak, "Ardından mutfak masrafı, ilaç giderleri, sağlık harcamaları ve ulaşım masrafları geliyor. Ay sonunu getirebilmek için birçok emekli temel ihtiyaçlarından kısmak zorunda kalıyor. Et, süt ve balık gibi sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez ürünleri artık birçok emekli için lüks haline gelmiş durumda. Pazara çıkan, markete giren her emekli fiyat etiketleri karşısında çaresizlik yaşamaktadır" diye konuştu.
"Emeklilik geçim mücadelesine dönüştü"
Yıllarca çalışarak ülkeye hizmet eden insanların emeklilik döneminde geçim derdiyle baş başa bırakıldığını vurgulayan Akbudak, "Emeklilik, ömrünün en huzurlu dönemi olması gerekirken bugün milyonlarca vatandaşımız için borçla, kredi kartıyla ve temel ihtiyaçlarını erteleyerek yaşam mücadelesi verilen bir döneme dönüşmüştür" ifadelerini kullandı.
"Kalıcı politikalar hayata geçirilmeli"
Emeklilerin yalnızca maaş artışını değil, kaybolan alım gücünü de konuştuklarını söyleyen Akbudak, son yıllarda temel tüketim ürünleri, kira ve sağlık harcamalarındaki artış karşısında emekli maaşlarının hızla eridiğini belirtti. Yapılan zamların daha emeklinin cebine girmeden enflasyon karşısında etkisini kaybettiğini ifade eden Akbudak, "Bu nedenle yalnızca rakamsal artışlar değil, emeklinin satın alma gücünü koruyacak kalıcı politikalar hayata geçirilmelidir" dedi.
"Emekliler haklarını istiyor"
Hükümete ve karar vericilere çağrıda bulunan Akbudak, emeklilerin sadaka değil, yıllarca alın teriyle kazandıkları haklarını talep ettiğini söyledi. En düşük emekli aylığının en az açlık sınırının üzerine çıkarılması gerektiğini belirten Akbudak, maaş hesaplama sisteminin adaletli hâle getirilmesini ve emeklilerin enflasyona ezdirilmemesini istedi. Maaş artışlarının yalnızca altı aylık enflasyon farkına göre değil, hayatın gerçek maliyetleri dikkate alınarak yapılması gerektiğini kaydetti.
"Mücadelemizi sürdüreceğiz"
TÜED Mersin Şubesi olarak milyonlarca emeklinin sesi olmaya devam edeceklerini dile getiren Akbudak, "İnsanca yaşayabilecek bir emekli maaşı sağlanıncaya, emeklilerimiz geçim sıkıntısından kurtuluncaya ve sosyal devlet ilkesi gereği hak ettikleri yaşam koşullarına kavuşuncaya kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Emeklilerimiz lütuf değil, anayasal ve kazanılmış haklarının teslim edilmesini beklemektedir" diye konuştu.




