Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar, bu yıl 38’incisi gerçekleştirilen Ahilik Kültür Haftası Kutlama Töreni’nde Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) ile bir araya geldi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, protokolün kortej yürüyüşüyle devam etti. Kongre Merkezi’ndeki etkinlikte konuşmaların ardından halk oyunları, şed kuşatma töreni ve yılın çırağı, kalfası ve ustasına ödül takdimi gerçekleştirildi. Etkinlik, misafirlere sunulan ahilik pilavı ile son buldu. Başkan Çakır, kent protokolüyle birlikte pilav ikramında bulundu.

Ahilik: Birlik ve Dayanışmanın Sembolü

Açılış konuşmasını yapan Mersin Valisi Atilla Toros, ahiliğin birlik ve beraberliğin simgesi olduğunu belirtti. “Ahilik bu toprakların sigortasıdır, birlik ve beraberliğin sembolüdür. Birlikte oldukça daima güçlü ve dirayetli kalacağız. Zamana yenik düşmeyen değeri kaybolmayan ahilik bugünün ihtiyaçlarına derman olacak bir hazinedir. Bu ahlaki değerlerle ticaret yapan tüm esnafımızla iftihar ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mersin Milletvekili Talat Dinçer ise mesleki eğitimin ahiliğin gelişimindeki rolüne dikkat çekti. Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hamit Mert Avcı, “Halk kart uygulamasıyla sadece vatandaşın yerel esnaftan alışveriş yapmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda esnafın işini kolaylaştıracak düzenlemelere de imza atıyoruz” dedi.

Esnafın Geleceği İçin Yatırımlar Sürüyor

Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, projeler hakkında bilgi vererek, “Davultepe’de bir eğitim merkezi kuruyoruz. Kadın ve genç esnafı özel programlarla destekleyeceğiz. Dijital dönüşüm ofisi ve verimlilik merkeziyle esnafımızın dijital yolculuklarına yol göstereceğiz. Bugünü ve yarını inşa edecek projelere odaklanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Fikir Otobüsü Yarışması Akdeniz Bölgesi’ne Taşınıyor
Fikir Otobüsü Yarışması Akdeniz Bölgesi’ne Taşınıyor
İçeriği Görüntüle

Çakır: “Ekonomik Reformları İthal Düşüncelerde Aramaya Gerek Yok”

MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, konuşmasında ahiliğin sadece ekonomiyle değil, iş yapma ahlakıyla da ilgili olduğunu vurguladı. “İçinde ahlak, temiz kazanç, kalite, hak ve hukuk var. Tam da merkezinde insan var” diyen Çakır, sürdürülebilir ekonomilerin insana değer veren sistemlerle mümkün olduğunu belirtti. “İnsana değerle birlikte bereket artar, ekonomi gelişir, güçlü bir gelecek inşa edilir. Kendi değerlerinize sarılsak yeter” ifadelerini kullandı.

553244862 1376926281106179 1885278923170294768 N

Durum Analizi ve Yol Haritası Önemli

Ahiliğin temelinde sürekli değerlendirme olduğunu hatırlatan Çakır, “Geçmişten aldığımız güçle günümüzü daha iyi hale getirebiliyor muyuz? Esnafımız daha güçlü mü? Gelecek için çırak, kalfa ve usta yetiştirebiliyor muyuz? Ahilik bu sorulara verdiğimiz cevaplarda gizlidir” dedi. Çakır, bu soruların her yıl tekrar edilmesi ve geleceğe yönelik yol haritası çıkarılmasının önemine işaret etti.

Dayanışma Ruhuyla Zorlukların Üstesinden Gelmek

Türk insanının en büyük gücü olarak birlik ve dayanışmayı öne çıkaran Çakır, “Yeter ki birbirimize güvenip değerlerimize sahip çıkalım. Ahilik helalinden kazanmak, vergisini vermek, kazandığını toplumla paylaşmak ve veren el olmaktır. Evet dertlerimiz çok ama işimizi ahilik ahlakıyla yaparsak önümüzdeki tüm büyük zorlukları aşarız” diyerek sözlerini tamamladı.

545C17Ed 4E58 4Cff A466 E15Aa021B7Fa

Kaynak: Haber Merkezi