Gültak: “Ben vatandaştan yanayım”

Gültak: “Ben vatandaştan yanayım” cukurovagazetesi.com

Akdeniz Belediye Meclisi, Mart ayı birinci birleşimini M. Mustafa Gültak başkanlığında gerçekleştirdi. Mart ayı birleşiminde bazı gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı. TOKİ Başkanlığı ile Protokol imzalanması konusunda yetki verilmesi konusunda konuşan Gültak, “Ben öyle açık hava konseri düzenlemeye niyetim yok. Vatandaş hepimizden uyanık. Vatandaşın avukatlığına soyunmaya gerek yok. Ben zaten vatandaştan yanayım” dedi.


Haber – Vecdi Yenigül

Akdeniz Belediyesi Meclis toplantısında ilçe sınırları içerisinde kanunda ifade edilen özellikleri taşıyan muhtelif bazı mahallelerin, ‘kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan’ tanımlanmasını içeren raporların görüşülmesi ve TOKİ Başkanlığı ile protokol imzalanması konusunda Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’a yetki verilmesi hususu, Belediye Meclisi’nin en önemli gündem maddeleri oldu. Belediye Başkanı Gültak’a Akdeniz ilçesinde yer alan Çay ve Çilek mahallerinde kentsel dönüşüme yönelik TOKİ ile protokol imzalanması konusunda yetki verilmesi maddesi sert tartışmaları beraberinde getirdi. HDP Akdeniz Belediyesi Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi’nin Çay ve Çilek mahallerinde yapılması planlanan TOKİ konutlarına ilişkin, “Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümetlerinin insansızlaştırma politikası uyguladığı” sözlerini ifade etmesi üzerine Akdeniz Meclisi’nde sert tartışmalar yaşandı. Burada konuşan AKP Akdeniz Belediyesi Meclis Üyesi Aysel Mavioğlu Öner, “Asıl insansızlaştırmayı oradaki gelişime, oradaki dönüşüme, oradaki konfora izin vermeyerek yıllarca mahkemelerde süründürerek sizler yaptınız” diye konuştu.

GÜLTAK: “AMACIMIZ İNSANLARA FAYDAMIZ OLSUN”

Akdeniz ilçesi sınırları içerisinde yer alan bazı mahallelerin, ‘kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan’ olarak belirlenmesine ilişkin oylamadan önce söz alan HDP Akdeniz Belediyesi Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi, söz konusu mahallelerde yaşayan vatandaşların görüşlerine yer vererek, “Komisyon olarak mahallerde çalışmalar yaptık. Mahalle muhtarlarını ve vatandaşları ziyaret ettik. Kırsal mahallelerle ilgili bilgiler verdik Kırsal yerlerin mahalleye dönüşmesi konusunda ortaya çıkabilecek sorunları da anlattık. Vatandaşların tereddütleri var. ‘Acaba Belediye hizmetleri azalır mı?’ diye. Bu sorulara karşılık hizmetlerde aksama olmayacağını da anlattık” dedi. Tanrıverdi’nin sözleri üzerine Gültak, “Her yer sanayi olarak kalsın diye bir durum yok, köy olarak kalsın burada amaç insanlara faydamız olsun. Emlak vergisi vermesin, asfalt için vergi vermesin. Bu konunun tekrar komisyon tarafından görüşülmesini isterim. Cuma günü tekrar yapılacak olan Meclis toplantısına kadar komisyon bu konuyu görüşecek benim de bu konudaki görüşüme dikkat edilsin isterim” ifadelerini kullandı. Söz konusu madde komisyon tarafından bir ay ek süre ile bekletilmesine ilişkin oylama yapıldı ve oy birliği ile kabul edildi.

KUŞ: “BELEDİYE ÇALIŞMASI ŞEFFAF OLMALI”

HDP Akdeniz Belediyesi Meclis Üyesi Bedriye Kuş, söz konusu mahallelerde vatandaşların bilgilendirilip kaygılarının giderilmesi gerektiğini belirterek, “Meclise bugüne kadar her kentsel dönüşüm, TOKİ gündeme geldiğinde ben kaygılarımı dile getiriyorum. Kaygılarım halkın mağduriyeti noktasında. Kentsel dönüşümde belli çalışmalar yaptığınızı söylüyorsunuz ama biz halka sorduğumuzda çok dar çerçevede bu çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Birkaç tane memurun gidip belli başlı kişilerle konuştuğunu, bu şekilde meclis gündemine geldiğini duyuyoruz. Belediye böyle bir çalışma yapacaksa halka şeffaf bir şekilde bir çalışma yürütmesi gerekiyor. Halka açık alanlarda, meydanlarda gerekirse anons edilerek o bölgede yaşayan insanları o toplantıya çağırıp bu konuda bilgilendirme yapılması gerekiyor. Orada yaşayan insanların kendi düşüncelerini, taleplerini ve kendi kaygılarını dile getirmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

GÜLTAK: “VERDİĞİNİZ YETKİYİ BİR DAHA OKUYUN’”

HDP Akdeniz Belediyesi Meclis Üyesi Bedriye Kuş’un kaygılarını dile getirdiği mecliste, Belediye Başkanı Gültak, mahalleler ile ilgili yetkinin meclis tarafından verildiğini, TOKİ ile bir prosedürün uygulanacağını vurgulayarak,Süreci anlatayım belki kaygılarınız gider. Önümüzde Çay Mahallesi’nden daha detaylı anlatan bir projemiz var Barış, Bahçe Mahalleleri. Biz buraya bir proje hazırladık vatandaşlarla görüşerek. Görüşmelerin ilk etabında vatandaşların bazı kaygıları vardı, bunları anlattık. Araya pandemi girdi sonrasında yoğun bir çalışma yaptık, revize ettik projeyi. Projenin sonunda yüzde 88,1 sözleşme imzaladık. Kamulaştırma kararı aldık. Geriye kalanlar da yok demedi. Nerdeyse yüzde yüze yakın anlaşma sağladık. Çay Mahallesi’nde bana verdiğiniz yetki vatandaşı bağlayan bir yetki değil. Burada polemik ya da siyaset yapmanın anlamı yok. Bu yetki sadece belediye başkanı olarak benim TOKİ ile resmi imzaları atıp işleri takip noktasındaki bir yetki. Verdiğiniz yetkiyi bir daha okuyun. Bu yetkiyi vermemek sizin elinize bir şey geçirmez. Sadece prosedür ile ilgili bir yetki” diye konuştu.

“BIRAKIN MODERN BİR ŞEHRİMİZ OLSUN”

TOKİ konusunda vatandaşlara zoraki bir durumun dayatılmadığı, yüksek bir orana ulaşılmadan bu projenin gerçekleşmesini kendisinin de istemeyeceğini ifade eden Gültak, “Biz zaten halka açık, şeffaf bir biçimde yapacağız. Buna vatandaş karar verecek zaten ne siz ne ben karar veremeyiz. Bana şu anda vereceğiniz yetki sadece prosedür. Zaten oradaki insanları ikna etmeden böyle bir şeye başlamam. Bu şehrin modern bir şehir olmasını istiyorsanız burayı dönüştürmek zorundayız. Ben sizin o yapmak istediğiniz şeye gelmem. Sizin ne yapmak istediğinizi ben de biliyorum siz de biliyorsunuz. Ben öyle açık hava konseri düzenlemeye niyetim yok. Vatandaş hepimizden uyanık. Vatandaşın avukatlığına soyunmaya gerek yok. Ben zaten vatandaştan yanayım. Siz kendiniz inceleme yaparsınız. İsterseniz buraya gelen vatandaşların yanına tek tek gelebilirsiniz. Bırakın modern bir şehrimiz olsun. Meclis üyeleri olarak birer arkadaşınızı belirleyin biz detaylarını milimetresine kadar anlatalım. Ama komisyon sokak sokak kurmak idarenin ve TOKİ’nin işi” şeklinde konuştu.

TANRIVERDİ: “TEREDDÜTLER GEÇMİŞTEN GELİYOR”

HDP Akdeniz Belediyesi Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi, daha önce yaşanan sorunların tereddütler doğurduğunu ve bunların giderilmeden kabul edilemeyeceğini ifade ederek,10 yıllardır var olan bir sorun var. Bir siyaset yapıyoruz, oradaki sorunlar geçmişten geliyor. Ak Parti hükümetleri öteden beri o bölgenin insansızlaştırılmasını, buna karşı çıkabilirsiniz ama bize yansıması budur. Eğer halk tarafından böyle bir yansıma olmasa biz de söylemeyiz. Oradaki mevcut insanları başka bölgeye taşıyarak değişimin yapılması. Herkes bu düşünceye katılmak zorunda değil. Geçmişte yaşanan sıkıntılardan kaynaklanan birtakım şeyler var. Bunları tartışmadan, konuşmadan böyle bir talepte bulunmanız erken olur diye düşünüyorum” dedi.

ÖNER: “YETER Kİ SİZ KÖSTEK OLMAYIN”

Ak Parti Akdeniz Belediyesi Meclis Üyesi Aysel Mavioğlu Öner, Tanrıverdi’nin ‘insansızlaştırma’ sözleri üzerine sert tepki gösterdi. Meclis’te büyük bir tartışmaya neden olan ‘insansızlaştırma’ sözleri üzerine söz alan Öner,İnsansızlaştırma diyorsunuz ben soruyorum bütün meclise, sosyo-ekonomik düzeyi düzelen, orada yaşayan haklarımız da dahil kaç kişi Mezitli ve Yenişehir’e göçtü? Kimseye zorla zorbalık yapmıyoruz. Burada halkın onaylamadığı hiçbir şeyi zorbalıkla yapacak bir Akdeniz Belediyesi meclisi de yok belediye başkanı da yok. Vatandaşı ikna edeceğim diyor. Yeter ki siz köstek olmayın” diye konuştu. Büyük tartışmalar yaratan TOKİ ile protokol yapılmasına ilişkin Belediye Başkanı Gültak’a yetki verilmesi maddesi, 1 ay süreyle tekrar görüşülmesi için komisyona ek süre verildi. Bir sonraki toplantının, 5 Mart Cuma günü saat 10:00’da yapılmasının açıklanmasından sonra Meclis toplantısı sona erdi.