Genç: “Dünya kadınların eliyle değişecek”

Genç: “Dünya kadınların eliyle değişecek” cukurovagazetesi.com

Mersin Kadın Platformu, yaklaşan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla haftalık programını açıkladı. Etkinlikte konuşan Cumhuriyet Halk Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, “Tüm dünyada kadınlar artık susmayacaklarını ve mücadeleye devam edeceklerini haykırıyorlar ve dünya kadınların eliyle değişecek” dedi.


Haber – Barış Köksal

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Mersin Kadın Platformu, Eğitim-Sen binasında basın açıklaması düzenledi. Yapılan basın açıklamasında Mersin Kadın Platformu üyeleri ve Cumhuriyet Halk Partisi temsilcileri de yer aldı. 8 Mart programının da paylaşıldığı açıklamada, Kadın Platformu adına konuşan Cumhuriyet Halk Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, 8 Mart’ta sokaklarda olacaklarını belirterek, “2021 yılı 8 Mart’ında yine sokaklarda, alanlarda, bulunduğumuz her mecrada olmaya ve mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

“2020 YILI KADINLAR İÇİN MÜCADELE YOLU OLDU”

Kadınlar için zorlu bir yılın geçtiğini, buna rağmen mücadele ettiklerini ifade eden Gülşah Yıldırım Genç, “8 Mart haftasında yine beraberiz. Kadına yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin ve ayrımcılığın yanında 2020 yılında kadınlar bir de pandeminin yarattığı sorunlarla boğuştu. 2011 yılında Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi, diğer adıyla İstanbul Sözleşmesi Kadınlara ve LGBTİ+’lara yönelik şiddetle mücadelenin yol haritası ve güvencesidir. Bu yıl bu sözleşmenin kaldırılması tartışmaları da eklenince 2020 yılının 8 Mart’ından bugüne biz kadınlar için zor ama bir o kadar da mücadele yılı oldu. Baskılara, para cezalarına, hukuksuz uygulamalara rağmen hayatlarımızdan, özgürlüklerimizden, sokaklardan vazgeçmiyoruz dedik” ifadelerini kullandı.

 

“İŞKENCEYE KARŞI MÜCADELE EDİLMELİDİR”

Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde üniversite öğrencilerinin çıplak aramaya maruz kaldığını ve bunu sistematik bir işkence olduğunu iddia eden Genç, “Bugün erkek egemen sistemin en radikal savunucularından olan AKP iktidarı kadınlara ve LGBTİ+’lara yönelik sindirme politikalarına devam etmektedir. Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde kalabalık bir üniversiteli kadın grubuna çıplak arama yapılması göz altında ve cezaevlerinde kadınların yaşadıkları sistematik işkenceyi yeniden gündeme getirmiş ve AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in “Türkiye’de çıplak arama yoktur, onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez’’ gibi sözler sarf etmesi kadınları aşağılayan ve sistematik işkenceyi görmezden gelmeye çalışmaktır. Çıplak arama, insan onuruyla bağdaşmayan insanlık dışı, onur kırıcı muameledir ve işkencedir. Onurlu kadın tariflerine değil, insan onuruyla bağdaşmayan kötü muamele ve işkenceye karşı mücadele edilmelidir” dedi.

 

“HER ALANDA MÜCADELEMİZİ YÜKSELTECEĞİZ”

Kadınların susmayarak, mücadelelerine devam edeceklerini savunan Genç, “Bugün, kadınların, LGBTİ+’ların, ötekileştirilenlerin, yok sayılanların kendi yaşam haklarına, kimliklerine, özgürlüklerine, sahip çıkmak için Yükselen kadın düşmanlığına, homofobiye ve ırkçılığa karşı sesini yükseltme sözünü söyleme günüdür. 2021 yılı 8 Mart’ında yine sokaklarda, alanlarda, bulunduğumuz her mecrada olmaya ve mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz. Çünkü biz kadınlar bütün baskıcı, ayrımcı, erkek egemen sisteme karşı umutluyuz, kararlıyız. Çünkü örgütlüyüz ve güçlüyüz. Tüm dünyada kadınlar artık susmayacaklarını ve mücadeleye devam edeceklerini haykırıyorlar ve dünya kadınların eliyle değişecek. Kadın dayanışmasıyla hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkmaya kararlıyız” şeklinde konuştu.

Mersin Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne dair programını da paylaştı. 1 Mart 2021 saat 20.30’da Pandemide ve Krizde; Dünya Kadın Emeğiyle Dönülüyor konulu  online söyleşi ( Kolaylaştırıcı: Gülperi Fatih, Konuşmacı; Melda Yaman) 3 Mart’ta ise Mersin Kadın Platformu ve İnsan Hakları Derneği saat Saat 12.30’da ceza evinde bulunan kadın mahkumlara dayanışma kartları gönderecek.

5 Mart’ta da saat 18.00- 20.00 arasında  Mersin Kadın Platformu, Yenişehir Belediyesi etkinlik alanı Forum AVM önünde serbest Kürsü, sinevizyon, müzik dinletisi içeren bir Kadın Buluşması gerçekleştirecek.

8 Mart’ta ise saat 18.30’da Beşiktaş Meydanı’ndan Özge Can Aslan Meydanı’na kadar Feminist Gece Yürüyüşü yapılacak.