Yaşar Bayergi: “Spor yapmaya devam edin”

Yaşar Bayergi: “Spor yapmaya devam edin” cukurovagazetesi.com

Spor hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri. Düzenli beslenme ile beraber yapılan spor ve spor faaliyetleri, insan yaşamının daha uzun ve sağlıklı sürmesi adına önemli hale geliyor. 15 yıldır spor eğitmenliği yapan Yaşar Bayergi, “Kilo artışına bağlı olarak obezite olanların sayısı arttı. İnsanların hareket halinde olması gerekiyor. Vatandaşlarımız spor yapmaya devam etsin, insanlar en büyük yatırımı kendisine yapmalı” dedi.


Haber – Uğur Özgür

Spor eğitmeni Yaşar Bayergi, hareketli yaşam ve doğru beslenme özellikle pandemi döneminde konunun uzmanları tarafından sürekli dile getirilirken, spor alanlarına erişmekte yaşanan eksiklikler de insan sağlığını olumsuz etkileyen faktörler meydana getirdi. Hareketsiz yaşamla beraber; Obezite, kas ve şekil bozuklukları insanların en büyük sorunları haline geldi. Bunun yanında spor eğitmenlerinin pandemiyle beraber yaşadığı sorunların yanında, 21 gün alınacak Fitness eğitmenliği sertifikası sonucu sektörde deneyimsiz kişilerin spor salonlarında eğitmenlik yapma hakkına sahip olması iddiası gündemde. Konuyla ilgili konuşan spor eğitmeni Yaşar Bayergi, “Personal Trainer yani kişisel antrenör olacak kişilerin sadece 21 günlük eğitim almaları yeterli sayılıyor. Bu karar yanlış çünkü sakatlanmalar olur, insanlar doğru spor yapmaktan geri kalır” diye konuştu.

Toplumların spora bakış açısının zamanla değiştiğine ve Türkiye’de de sağlıksız beslenme sonucu oluşan hastalıklara bağlı olarak spor salonlarında artış yaşandığına dikkat çeken Bayergi, “Mersin Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Akademisi öğretmeniyim. Pegasus GYM isimli spor salonumuz 2006 yılından beri Yenişehir’de hizmet veriyor.  Spor salonları ile ilgili olarak ilk dikkat edilmesi gereken şey neden Amerika’da, Avrupa’da insanlar bu kadar spora bağlı, neden bizler uzağız bu soruyu 10 yıl önce daha fazla sorardım çünkü daha az spor salonu vardı ülkemizde. Var olan spor salonları ise daha köhne ve küçük alanlarda bulunurdu. Daha sonra Amerika’da spor salonlarının yaygınlaştırılması adına hibe ile sayılarının artırıldığına dair birçok yazı okudum. Bu da beni meraklandırmıştı, neden spor salonları bu kadar fazla yapılıyordu bu sorunun cevabı da kendi içinde yer alıyordu çünkü obezite sayısında ciddi artışın yaşanması sonucu sağlıksız beslenme nedeniyle Amerika toplumunun sağlığı devlet tarafından belirli teşviklerle kontrol altına alınmaya çalışılmıştı. Bu yazıları okumak beni etkiledi. O dönemlerde Türkiye’de obezite sorunu çok fazla kendini göstermezken günümüzde spor salonlarının bu kadar fazla yaygınlaşmasının nedeni sağlıksız beslenme nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar ve aşırı kilolu olma durumudur. Bu hem spor salonlarında artış hem de vatandaşların buralara daha fazla rağbet etmesi anlamına geldi. Sporun önemi daha da arttı ama hala yetersiziz bu konuda” dedi.

“SOSYAL MEDYA SPOR SALONLARINA İLGİYİ ARTIRDI”

Sosyal medyanın spor salonlarına olan ilgiyi artırdığına ancak doğru bilinen yanlışlara spor salonlarında şahit olduklarına vurgu yapan Bayergi, “Türkiye’de sosyal medya’da ve televizyonlarda yer alan bazı reklamlar da spor salonlarına olan ilgiyi arttırdı. Sağlığına dikkat etmek isteyenlerin dışında spor salonlarına olan ilginin farklı olduğu bir ilgi de var. Bizim salonumuza da sadece daha iyi bir vücuda kavuşmak için gelen var. Popüler kültürden, sosyal medyadan etkilenip spor salonlarında kendilerini kanıtlamak için gelenler çok fazla sayıda var. Spor salonumuzda birçok antrenman türü yapılıyor interval, aerobik, kilo verme, kilo almak için de gelenler oluyor. Milli atletlerimiz de buraya geliyor, milli dövüşçüler yine burada antrenmanlarını yapıyorlar. Kardeşim Gözde Bayergi de Kick Box’da dünya şampiyonu, onun hocası da benim. Muai Thai ve Kick Box eğitimi de veriliyor burada. Spor salonumuzda kilo vermek için gelenlerin sayısı olukça fazla. Duruş bozuklukları, şekil bozuklukları olanlar da geliyor bunu bizler görüyoruz spor salonlarına gelenlerde ilk baktığımız bu oluyor. Bunun sebebi de eğitimsizlik aslında. Genç yaşta aldığımız ağırlığı vücudunuza yüklediğiniz zaman bu şekil bozuklukları oluyor. Bizler de bu konuda insanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz.  Buraya gelenlerin ilk sorusu, ‘Hocam kaç ayda sizin gibi oluruz?’ oluyor. Ancak bu oldukça zor çünkü yıllarca spordan uzak, sağlıksız beslenme sonucu vücudunda yağ oranı yüksek bu durumda hemen iyi bir vücuda sahip olması çok zor. Doğru bildikleri birçok yanlış var ve çok ilginç sorularla karşılaşıyoruz. Vücudumuzda bulunan yağ, kasa dönüşemez. Vücut önce sporla yağ yakar ardında yağ bulamazsa protein yakmaya başlar bu böyle gelişir. Duruş bozuklukları da yine bireysel eğitimle ancak bir zaman sonra sporla veya fizyoterapi ile geçebilir. Kız arkadaşlarımızın da ergenlik sürecinde birtakım şekil bozuklukları bulunuyor ve buna bir önlem almıyorlar çünkü spor konusunda, bedenimizi tanıma anlamında yeterli bilince sahip değiliz” ifadelerini kullandı.

“PANDEMİDE MADDİ DESTEK ALMADIK”

Pandemi kısıtlamaları nedeniyle işletmelerinde sınırlı sayıda kişiye hizmet ettiklerini, bunun yanında spor salonları sahiplerinin gerekli destekleri görmeğini ifade eden Bayergi, “Pandemi nedeniyle spor salonumuzda 10 metrekareye 1 kişi düşüyor ve bizler de özel olarak bireysel ilgilenmeye çalışıyoruz. Kalabalık olmuyoruz ve seanslara bağlı olarak çalışıyoruz. Oldukça geniş bir spor salonumuz var ama pandemi kısıtlamasından dolayı az kişiye hizmet veriyoruz. Pandemi nedeniyle verilen nakdi yardıma yaklaşık 8 aydır başvuru yapmama rağmen bizlere bir dönüş yapılmış değil. Teşvik primlerine başvuran birçok arkadaşım var hala almış değiller. Benim ihtiyacım yok ama hala bu maddi desteği almış değilim. Bu dönemde antrenörlerin sigorta primleri yatırıldı ancak hiç maddi olarak destek almadı. Spor salonları olarak pandemide yaklaşık üç ay kapalı kaldık sonra kontrollü açıldık ve hafta sonları kapalıyız. Hafta sonları kapalı olmak da bizleri etkiliyor.  Yaz mevsimi geliyor, insanların en iyi zaman dilimi yaz aylarında oluyor. Bizlerin açık olması lazım çünkü buna ihtiyacımız var” diye konuştu.

“PROTEİN VE C VİTAMİNİ BU DÖNEMDE BOL TÜKETİLMELİ”

Doğru beslenmenin pandemi sürecindeki önemine dikkat çeken Bayergi, “Pandemi sürecinde vatandaşlar evde sürekli kaldı ve hareketsiz yaşama alıştı. Böyle olunca sağlıksız beslenme nedeniyle sadece Covid -19 virüsü hayatı olumsuz etkilemedi, hareketsiz kalmak da büyük sorunlara yol açtı. İnsanların bu yüzden spora zaman kaybetmeden başlamaları gerekiyor. Kan dolaşımınızı hızlandırmanız gerekiyor. Covid-19’un en büyük düşmanı iyi bir bağışıklığa sahip olmak. Bunu sağlamak da sağlıklı beslenme ve spor yapmaktır. Kilo artışına bağlı olarak obezite olanların sayısı arttı. İnsanların hareket halinde olması gerekiyor Kilolu insanların damarları ince olur ve spor yapmamış olması büyük tehlike nedeni de iç yağ oranının yüksek olmasıdır. Proteinli gıdaları tüketmeleri gerekiyor insanların. Örneğin, et, tavuk ve bunları sularını tüketmeleri gerekiyor. C vitaminini almaları gerekiyor. Pandemi sürecinde en çok protein ve C vitamini almaları önemli. Bunlar bağışıklık sistemini güçlendirir ve bizler de spor salonumuza gelen vatandaşlarımıza da bunları söylüyoruz. Mersin bir sahil şehri ve spor salonlarına gelemeyenlerin açık ve temiz havada gidebileceği yerler var. Evlerinde sosyal medya aracılığıyla da bazı spor hareketlerini yapabilirler. Yoga, plates gibi sporlar özellikle yaşı büyük ve kemik yapısı sert olanların tercih etmeleri gereken bir spor. Bizler de buna dikkat ederek salonumuza alıyoruz. Her kapıdan girene aynı çalışma programını uygulamıyoruz” dedi.

“İNSANLAR YATIRIMI SAĞLIĞINA YAPMALI”

Son zamanlarda gündemde olan spor eğitmenleri adaylarının kısa sürede eğitmenlik belgesi almalarına ilişkinde eleştiride bulunan Pegasus GYM salonu eğitmeni Yaşar Bayergi, “Bizler beden eğitimi bölümü mezunuyuz ve her spor alanında kendimizi yetiştirmeye çalıştık. Spor sağlığı, masajı, spor sakatlığı ve beslenmesi gibi akla gelecek birçok alanda eğitim sahibi oldum. Ailemden de sporcular var ve elit sporcu kategorisinde yer alıyorum. Altı yaşından beri sporun içerisindeyim. Tüm bunlar ortadayken şimdi salon açma yetkimizin olmadığını gördük. 2. kademe bir antrenöre ihtiyacımız var. Yasal olarak böyle bir mevzuat var. Bu durum bizlerin lehine, dışarıdan hoca almak doğru değil. Bununla beraber son zamanlarda aldığımız bir haber var spor hocası olarak gerekli eğitime ve deneyime sahip olmayıp, Personal Trainer yani kişisel antrenör olacak kişiler için sadece 21 günlük eğitim almaları yeterli sayılıyor. Bu doğru değil çünkü 3 haftada eğitim alıp spor salonu açacak, spor hocası olacak kişilere hemen eğitmenlik belgesi verilmesi doğru değil. Bu karar yanlış sakatlanmalar olur, insanlar doğru spor yapmaktan geri kalır. Bilek Güreşi ve Fitness Federasyonuna bağlıyız bu karar nasıl alınmış bilmiyoruz. Amaç bundan fazla para kazanmak, vatandaşlarımız spor yapmaya devam etsin insanların en büyük yatırımı kendisine yapmalı sağlığına yapmalı. Vücudumuza da bakmalıyız spor yapmak için de bazen konfor ve maddi olarak da iyi durumda olmak lazım. Geçim sıkıntısı yaşayan insanlar spor yapmaktan da uzaklaşıyor. Box eldiveni olmayıp sporu bırakanlar oluyor. Bunlara şahit oluyorum sistemde sorun var” şeklinde konuşarak sözlerini sonlandırdı.