Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, 2021 Yılı Sanat Programı’nı düzenlediği basın açıklaması ile duyurdu. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal işler Dairesi Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, “Sanatçı sanatını yaptığı sürece sanatıyla ayakta kalıyor. Bizim Büyükşehir Şehir Tiyatrosu olmaktan duyduğumuz gururun tarifi yok. Koşulların biran önce iyileşmesini ve sizlerle birlikte olmayı temenni ediyoruz” dedi.
Haber – Uğur Özgür
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı 2021 Yılı Sanat Programı’nı, 2021’e 21 eserle adını verdiği programla duyurdu. Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ekibinin de hazır bulunduğu programda, Kültür ve Sosyal işler Dairesi Koordinatörü Bengi İspir Özdülger ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Atak da yer aldı. Pandemi nedeniyle tiyatro salonlarında seyirciyle buluşamamalarının olumsuz etkisine değinen Genel Sanat Yönetmeni Murat Akar, “Biz kendimizi kısıtlayamıyoruz. Maskeyle çıkıp oynayamayız. Kulislerimiz her ne kadar yaptığımız sanat için elverişliyse de pandemi için elverişli değil” diye konuştu.
ÖZGÜLDER: “SANAT TOPLUMLARI BİRLEŞTİREN BİR UNSUR”
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal işler Dairesi Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, Mersin halkının kurulan Şehir Tiyatrosuna sahip çıkacaklarından emin olduklarını ve en kısa zamanda seyirci ile buluşmak istediklerini ifade ederek, “Pandemi sanatı sadece ülkemizde değil dünyada da olumsuz şekilde etkiliyor. Ama sanat her zaman toplumları birleştiren, ışık saçan, onları en güzel hayali kurmasını sağlayan bir unsur. Ve onsuz da olmamız mümkün değil. Bu noktada biz sanatçılar çalışmalarımızı, her ne kadar halkla birleştiremesek de her daim sürdürdük. Çünkü sanatçı sanatını yaptığı sürece sanatıyla ayakta kalıyor. Bizim Büyükşehir Şehir Tiyatrosu olmaktan duyduğumuz gururun tarifi yok. Koşulların biran önce iyileşmesini ve sizlerle birlikte olmayı temenni ediyoruz. Biz her şekilde sanatın iyileştirici ve aydınlatıcı gücünü, sanatın Mersin’den tüm Türkiye’ye yayılmasını istiyoruz. 28 yıl önce kurulmuş devlet operasına aşina, böyle bir sanata aşina şehrin insanları olarak tiyatromuzu bağırlarına mutlulukla basacaklarını ve sahipleneceklerini de biliyoruz. Tek isteğimiz en kısa zamanda sizler, seyircilerle bir arada olmak” ifadelerini kullandı.
“SANAT YAPMAK İSTİYORUZ AMA HEVESİMİZ KALMIYOR”
Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Murat Atak, sanatın önemine vurgu yaptığı konuşmasında, “6-7 aydır çalışmalarımızı sürdürüyoruz ama bu süreçte basınla ilk defa bir araya gelme şansımız oldu. Artık öyle bir hale geldik ki çok çalışıyoruz, çok çalıştığımızdan kimsenin haberi yok. Bütün dünyada sanat etkinlikleri bir şekilde durmuş ve durdurulmuşken biz bu koşullarda öncelikle sanatçılarımızın bütün kurallara uyarak provalara devam ediyoruz. Kasım başından beri perdelerimizi açmıyoruz. Türkçede çok yanlış kullanılan bir ifade var ‘sosyal mesafe’ diye oysa her yerde diyoruz ki bu uzak durmamızın tanımı sosyal mesafe değil fiziksel mesafe. Sosyal mesafeyi korumaya kalktığımız zaman artık insanlar birbirlerinden iyice uzaklaşmaya başladılar. Oysa biz fiziki mesafelere dikkat ederek sosyal mesafeleri kısaltmaya çalışıyoruz. Bunu nasıl yapıyoruz? Bütün dünyadaki modaya biz de uyduk. Her ne kadar tiyatro ekrana sığmaz diye düşünsek de dijital platformlarda belediyemizin internet sitelerinde bazı yerel ve ulusal kanallarda yayınlanmak üzere eserlerimizi videoya çektik. Sonra başkanımızın isteğiyle bir radyo stüdyosu kurduk. Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Radyosu kurduk. Stüdyomuzda öyküler, masallar mümkün olduğu kadar az kişilik oyunlar seslendiriyoruz. Bunun açılışını Atatürk’ün büyük eseri Nutuk ile gerçekleştirdik. Bu bizim için büyük bir onurdur. Çünkü sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir diyen Atatürk’ün bu konudaki vasiyetini, bize bıraktığı emanetini devam ettiriyoruz. Mersin kültürel geçmişi açısından öyle şahane bir il ki. 6-7 aydır buradayım ama hala gezmediğim, görmediğim kültürel varlıklar var. Bütün bunlarla birlikte sanatımızı birleştirerek Mersin halkına sunma gayreti ve hevesi içerisindeyiz ama hevesimiz kursağımızda kalıyor. Seyirci ile buluşamıyoruz” diye konuştu.
“MERSİN’DE BÜYÜK BİR ŞEHİR TİYATROSU GEÇMİŞİ VAR”
Pandemi nedeniyle seyirci ile buluşamamanın zorluklarını dile getiren Atak, “Mart ayından itibaren seyirci ile buluşma ihtimalimiz var. Tiyatrolar kapalı değil, bir yasak yok. Fakat neresinden bakarsanız bakın nefes nefese yapılan bir iş bu. Sahnedeki bağırdığımız anda oradan çıkacak damlacıkların nereye kadar ulaşacağı bilimsel olarak hesap edemiyoruz. Maskeyle çıkıp oynayamayız. Kulislerimiz her ne kadar yapacağımız, yaptığımız sanat için elverişliyse de pandemi için elverişli değil. Aynı odada giyiniyoruz. Seyircimizi ne kadar uzaklaştırırsak reaksiyonlar da o kadar az gelmeye başladı. Biz kongre merkezinde sergilediğimiz oyunda da bunu gördük. Mesafeli şekilde oturuluyor, insanlar kendilerini yalnız hissediyor. Halbuki yan yana olduğu zaman daha etkili. Bizim insanımız dokunmayı, konuşmayı çok sever. Bütün bunları halledeceğiz. Bir hedef belirledik. 2021 yılında 21 eser. Mersin’de inkar edilemeyecek bir geçmişi var Şehir Tiyatrosunun, 20 yıllık bir geçmiş. 20 yıl önce çok değerli ustalar tarafından bir araya gelerek kurulmuş. Ancak zamanla sanata ve sanatçıya bakış açısı pek de bizim beklediğimiz gibi siyasetçilerin elinde olmasıyla birlikte herhangi birini veya partiyi hedef alarak söylemiyorum. Biraz geri planda kalmış sanat. Vahap seçer geldiğinden sonra yeniden yapılanma sürecine giriştik. Bu süreçle birlikte daha önce duyurduğumuz üzere bir sınav yaptık. Temmuz ayında yaptığımız sınava Türkiye’nin bütün konservatuarından mezun olmuş yaklaşık 300 arkadaşımız girdi. Teknik desteğe ihtiyacımız vardı. Profesyonel ekiple bu iş yapılabilir öbür türlü ahbap ilişkisine dönerdi. Mersin Belediyesi bir karar alarak 40 yeni ekiple yolumuz devam ediyoruz. Görmüş olduğunuz kadro yaklaşık 60 kişi sanatçımız, sanatla ilgili memurlarımız var. Bu şans ve Türkiye’ye örnek olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.