Bayramda sağlıklı beslenme: Tatlı tüketirken nelere dikkat edilmeli?

Bayramda sağlıklı beslenme: Tatlı tüketirken nelere dikkat edilmeli? cukurovagazetesi.com
Bilge ÇAKIR

Ramazan Bayramı yaklaşırken, uzmanlar şeker tüketimine dair önemli uyarılarda bulunuyor. Mersin Medicalpark Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Leyla Batmaz, Ramazan ayı boyunca uzun süreli açlığın ardından bayramda ani ve fazla şeker tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.


Dr. Batmaz, özellikle diyabet hastalarının bayramda beslenmelerine çok daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Ramazan’da uzun süren açlık sonrası bayramda yoğun yemek tüketimi, sindirim sisteminin adaptasyonunu zorlaştırabilir. Bu durum mide ağrısı, hazımsızlık gibi şikâyetlere yol açabilir. Ayrıca, aşırı şeker ve tatlı tüketimi, kan şekerinde ani yükselmelere neden olabilir. Özellikle diyabet hastalarının bu süreçte daha dikkatli olmaları gerekiyor. Kontrolsüz şeker yükselmeleri ciddi sağlık sorunlarına, hatta şeker komasına yol açabilir. Bu konuda hastalarımızın mutlaka dikkat etmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı

Dr. Batmaz, bayram sabahı kahvaltının önemine dikkat çekerek, "Bayram sabahı mutlaka sağlıklı bir kahvaltı yapılmalı. Beyaz ekmek, bal, pekmez gibi basit şekerlerden kaçınılmalı; bunun yerine tam tahıllı ekmek, az yağlı peynir, zeytin ve yumurta gibi protein ve lif açısından zengin besinler tercih edilmelidir. Tatlı tüketilecekse, şerbetli tatlılar yerine porsiyonu küçük tutulan sütlü tatlılar veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir" dedi.

Su tüketimi ve hareketlilik şart

Ramazan ayı boyunca sınırlı su tüketiminin vücudu olumsuz etkileyebileceğini belirten Dr. Batmaz, "Bayramda günlük en az 2-2,5 litre su içilmesi gerekiyor. Şeker hastalarının susuz kalması, kan şekerinin yüksek seyretmesine ve böbrek fonksiyonlarının olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Ayrıca, şeker hastalarının bayram ziyaretlerinde mümkünse yürüyerek gitmeleri veya gün içerisinde hafif tempolu yürüyüşler yapmaları, kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olacaktır" şeklinde konuştu.

Kan şekeri takibi ihmal edilmemeli

Bayram boyunca kan şekerinin düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini belirten Dr. Batmaz, "Yemeklerden iki saat sonra kan şekeri ölçülmeli. Şayet çok yüksek çıkarsa, hastalar bol su tüketerek vücuttaki fazla şekeri atmaya yardımcı olmalıdır. Kan şekeri 400-500 mg/dL seviyelerine ulaşırsa ve hasta yeterli miktarda su içmezse, şeker koması riski artabilir. Bu nedenle şeker hastalarının hem beslenmelerine hem de su tüketimine dikkat etmeleri hayati önem taşıyor" dedi.