Doruk: “Suda doğum annenin doğumunu kolaylaştırır”

Doruk: “Suda doğum annenin doğumunu kolaylaştırır” cukurovagazetesi.com

Suda doğum anne adaylarının hep duyduğu, çok merak ettiği doğum yöntemlerinden biri ve sağlıklı olduğunu savunanlar kadar, doğru bulmayanlarda çok. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Arzu Doruk, suda doğumdaki amacın annenin doğumunu kolaylaştırmak, hızlandırmak ve ağrıyı azaltmak olduğunu söyledi.


Haber – Barış Köksal

Suda doğan bebeğin dünyadaki ilk anlarında yabancılık hissetmediğini ifade eden Dr. Doruk, annenin de suda doğum esnasında ağrı kesici hormonlarının daha fazla salgılandığını belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Arzu Doruk, son zamanların en çok merak edilen doğum türü, suda doğum hakkında merak edilenleri anlattı. Suda doğumun annelere faydalarından bahseden Dr. Doruk, suda doğum uygulamalarının gebeleri rahatlatarak kasların gevşemesi ile doğumun daha kolay bir şekilde gerçekleştiğini belirterek, “Sıcak suyun içinde durmak suyun kaldırma kuvvetinden dolayı annenin hareketini arttırır. Buna bağlı olarak vücuttaki kan dolaşımı hızlanır ve rahim kasılmalarında kişi fazla ağrı hissetmez. Suda doğum yapan kişinin stresi azalır. Korkusunu yener ve sadece bebeği doğurmak için elinden geleni yapar. Sıcak su kadının doğum yolunu gevşeterek bebeğin kolayca doğmasını sağlamaktadır” dedi.

“SUDA DOĞUM ANNE VE BEBEK İÇİN RİSK TEŞKİL ETMEZ”

Suda doğumun bebek için faydalarına da değinen Doruk, bebeğin anne karnındaki gibi ortam yarattığını ifade ederek, “Sıcak su annenin stresinde etkili olarak bebeği rahat bir şekilde doğmasını sağlar. Bazı kadınlar suda doğum yapmanın bebek için zararlı olduğunu düşünmektedir. Oysa bebek anne karnında da su kesesinin içinde gelişimini tamamlamaktadır. Sıcak su gebe kadınları sancıları olduğunda bile rahatlatmaktadır. Bu nedenle suda doğum anne ve bebek için bir risk teşkil etmez. Aksine anneyi rahatlatarak kolay doğum yapmasını sağlar” diye konuştu.

“ERKEN DOĞUMLARDA SUDA DOĞUM YAPILAMAZ”

Hangi durumlarda suda doğumun uygulanmaması gerektiğini anlatan Doruk, “Erken doğum olan kişilerde suda doğum yapılamaz. Bebeğin çok kilolu olduğu durumda, annede çoğul gebelik varsa enfeksiyon ve kanama riskine karşılık yapılamaz. Annenin doğum yolunda oluşan problemler de, bebeğin ters gelmesi durumunda karnın içinde aniden gelişen olaylar da suda doğum yapılmaz” ifadelerini kullandı.

“NORMAL DOĞUM DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR”

Suda doğumun risklerinden bahseden Doruk, suda doğum yapma olayının sanıldığından çok daha yaygın olduğunu belirterek, “Çoğu kişi suda doğumu tercih etmez, normal doğumu tercih eder. Sıcak su annenin kan dolaşımını etkileyebilir. Annenin doğum sırasında bebeği itekleyerek dışarı çıkarması anında bebeğin ciğerlerine direk olarak su dolma riski vardır. Bu olay bebek doğduğu anda suyun içerisinde sıkışabilir ve nefes alırken suyu içine çekebilir. Bebek doğum kanalından çıktıktan sonra hava ile ilk temasını yapar. Suyun içinden çıktıktan sonra göbek kordonu kesilmelidir. Suyun içinden çıkarma esnasında bebeğe bağlı olan göbek kordonuna zarar verilmemesi ve ezilmemesine dikkat edilmelidir. Bazı riskleri olmasına rağmen normal doğumdaki gibi şiddetli ağrılar söz konusu değildir. Diğer doğumlardan su içinde doğum yapmak kasların gevşemesine ve annenin ıkınarak rahat doğum yapmasını sağlar. Her doğum metodunda mutlaka anne ve bebek için risk söz konusudur.