Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Özge, kronik sinüzitin başağrısının birincil nedeni olmadığına dikkat çekerek, uzun süreli yüz ağrısı, baskı hissi ve eşlik eden bulgular için mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğini söyledi.
Çocuk-ergen baş ağrıları ve baş ağrılarının çok yönlü doğası başta olmak üzere nörolojinin farklı alanlarında çok sayıda kitap ve yüzlerce bilimsel makale yazan görevlisi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Özge, müzmin (kronik) sinüzit başağrısı yapar mı?” ve migrenle arasındaki farklara dikkat çekti.
Sinüslerin, burun çevresindeki kemiklerin içinde yer alan hava dolu boşluklar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aynur Özge, “Çoğumuz hayatımızın bir döneminde burun tıkanıklığı, geniz akıntısı veya yüz ağrısı gibi şikayetlerle sinüslerden yakınmışızdır. Sinüs problemleri bazen kafa karışıklığına yol açar, özellikle başağrısı gibi belirtilerle farklı hastalıkların öne çıkmasına neden olur” dedi.
SİNÜSLER VE SİNÜZİT NEDİR?
Kronik sinüzitin başağrısının birincil nedeni olmadığına işaret eden Uzmanı Prof. Dr. Aynur Özge, şu bilgileri verdi: “Havanın nemlenmesini sağlar. Başın ağırlığını azaltır. Ses tonunun oluşmasına katkıda bulunur. Sinüzit ise sinüslerin iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. İltihaplanma, hava akışını engelleyerek bir dizi belirtiye yol açar.
SİNÜZİT NEDEN OLUR?
Sinüzit şu nedenlerle oluşur; viral veya bakteriyel enfeksiyonlar (soğuk algınlığı sonrası) Alerjik rinit, burun yapı bozuklukları (deviasyon), bağışıklık sisteminin zayıf olması, havasız ortamlarda uzun süre bulunmak. Akut sinüzit, genellikle bir üretken enfeksiyonla başlar ve 4 haftaya kadar devam edebilir. Belirtileri, burun tıkanıklığı ve sarı-yeşil renkli burun akıntısı, geniz akıntısı, yüzde ağrı ve dolgunluk hissi, öne eğilmekle artan yüz ağrısı
ATOPİK RİNOSİNÜZİT VE MİGREN BİRLİKTELİĞİ
Tedavide, bol sıvı tüketimi ve buhar inhalasyonu, burun spreyleri, enfeksiyon durumunda doktor kontrolünde antibiyotik kullanılır. Kronik sinüzit, sinüs iltihabının 12 haftadan uzun süre devam etmesiyle ortaya çıkar.
Bazı durumlarda atopik rinosinüzit (alerji kaynaklı sinüzit) belirtileri ve migren atakları birbirine karışabilir. Bu iki durum arasındaki karışıklığın nedenleri şunlardır:
Her iki durumda da başın belirli noktalarında ağrı olur. Burun Tıkanıklığı, alerjik rinosinüzitte burun tıkanıklığı yaygındır ve başağrısına eşlik eder.
IŞIK VE SES HASSASİYETİ
Işık ve ses hassasiyeti, migren ataklarının karakteristik belirtisidir, ancak sinüzit hastalarında da bu hassasiyetler karşılaşılabilir. Kronik sinüzit hastalarının çoğu zaman başının arkasında veya yüz bölgesinde baskı hissi tarif etmeleri, migren belirtileriyle karışır. Ancak gerçekte, migren tek taraflı, zonklayıcı başağrısı, bulantı, kusma, ışık ve ses hassasiyeti ile kendini gösterir.
BAŞAĞRISININ BİRİNCİL NEDENİ DEĞİLDİR
Kronik Sinüzit, daha genel, sürekli bir baskı hissi ve burun tıkanıklığı öne çıkar. Bu nedenle kronik rinosinüzit hastalarının migren tanısı ve tedavisi görmeleri çoğu zaman şikayetlerin azalmasını sağlar.
Kronik sinüzit başağrısının birincil nedeni değildir. Uzun süreli yüz ağrısı, baskı hissi ve eşlik eden bulgularınız varsa mutlaka bir uzmana danışın. İki durum arasındaki farkın iyi analiz edilmesi, tedavide migrenin öncelikli olarak ele alınmasını gerektirebilir. Migren tanısı doğru konulduğunda uygun tedavi ile yaşam kaliteniz artacak, uzun süreli şikayetleriniz azalacaktır.
Unutmayın, sağlıklı bir hayat için doğru tanı ve tedavi her şeyin anahtarıdır. Kendinize iyi bakın ve her zaman danışmak için kapınızı çalabileceğiniz bir uzmana danışmayı ihmal etmeyin!”