Çakır'dan iklim, dijitalleşme ve eğitim vurgusu

Çakır'dan iklim, dijitalleşme ve eğitim vurgusu cukurovagazetesi.com
Haber Merkezi

MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, Teknoloji hayatın her alanında çığır açtı ve dijitalleşme artık bir zorunluluk haline geldi.


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, TRT Çukurova Radyosu’nda katıldığı programda açıklamalarda bulundu.

Küresel Yeni Dalga: İklim ve Dijitalleşme

Başkan Çakır, Fas'ta katıldığı ASCAME toplantısında yaptığı konuşmaya değinerek, Akdeniz ülkelerinin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler olduğunu ve bu konuda ortak hareket etme gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, dijitalleşme ve yapay zeka alanındaki hızlı gelişmelerin de yeni bir dalga oluşturduğunu ve bu alanda da işbirliği yapılması gerektiğini belirtti.

Çakır, 21. yüzyılda teknolojinin hayatın her alanında çığır açtığını ve dijitalleşmenin artık bir zorunluluk haline geldiğini ifade etti.

Eğitimde Dönüşüm ve İş Gücü Sorunları

Başkan Çakır, dijitalleşen dünyada klasik eğitim sisteminin yetersiz kaldığını ve Eğitim 4.0'a geçilmesi gerektiğini belirtti. Analitik düşünen, girişimci ruha sahip, yeniliklere uyum sağlayan ve multi disiplin alanlarda eğitim almış bireylere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İş gücü sorununa da değinen Çakır, işverenlerin nitelikli eleman bulmakta zorlandığını ve bu sorunu çözmek için "Türkiye'nin Eğitimde Mersin Modeli" adında bir proje başlattıklarını duyurdu. Bu proje ile meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin işverenlerle irtibatlı olacağını ve kalifiye işgücü oluşacağını ifade etti.

İklim Değişikliği ve MTSO'nun Projeleri

Başkan Çakır, iklim değişikliğinin en çok Akdeniz bölgesini etkileyeceğini ve bu konuda harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı. MTSO olarak bu konuda çeşitli projeler yürüttüklerini belirterek, şu projelerden bahsetti:

Bitkilerin Sesini Duyun İklim Değişikliğine Uyum Sağlayın Projesi: Farkındalık projesi.

Yeşil Bir Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı Projesi: Tüm liman şehirlerinin ortak olduğu bir proje.

Temiz Akdeniz Projesi ve Temiz Deniz Projesi: Denizlerin temizliği üzerine çalışmalar.

İklim Değişikliğine Adaptasyon İçin Harekete Geç Projesi: Ürün deseni oluşturma çalışmaları.

Avrupa Dijital İnovasyon Merkezi: Bölgeyi dijitalleşmeye hazırlama çalışmaları.

Çakır, Mersin, Adana ve Antakya'nın birleşerek ardından Akdeniz ülkeleriyle işbirliği yapması gerektiğini ve üniversiteler, ticaret odaları ve ziraat odalarının bu sorunlara birlikte çözüm bulması gerektiğini sözlerine ekledi.