Miras kalan motifler sergilendi

Miras kalan motifler sergilendi cukurovagazetesi.com
Bilge ÇAKIR

Mersin Olgunlaşma Enstitüsü, iğne oyasıyla işlenmiş dokuma örtü, takı, fular ve çantaların yer aldığı “Bolkarlar’dan Toroslar’a Desenlerin Sırrı” temalı defile düzenlendi.


Mersin Olgunlaşma Enstitüsünce Mersin Kültür Merkezi'nin bahçesinde 'Bolkarlar'dan Toroslar'a Desenlerin Sırrı' sergisi, Vali Ali Hamza Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Daire Başkanı Nazan Suna Alpural'ın katılımıyla gerçekleşti.

 

KÜLTÜR HAZİNESİNİN SEMBOLLERİ

Mersin Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mehmet Göçer, Türk el sanatları motiflerinin her dönemde Türk kültürünün en nadire yansımalarından biri olduğuna vurgu yaparak, “Bugün burada sergilenen köklü bir mirasın nesilden nesile aktarılan bir kültür hazinesinin sembolleridir. Bu sergimizde camdan, seramiğe, giyimden dekoratif eşyalara, dokumadan tezhip ve nakışa kadar birçok farklı alanda kadim kültürümüzün hayat bulduğu birbirinden kıymetli eserler ürettik. Her bir eserde Anadolu coğrafyasının derinliklerinde, Selçuklu döneminden miras kalan motiflerin izlerini göreceksiniz. Mersin Olgunlaşma Enstitüsü olarak bu değerli mirasımızı koruyarak gelecek nesillere aktarma sorumluluğumuzu büyük bir titizlikle sürdürüyoruz” dedi.

 

GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI CAN BULUYOR

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Daire Başkanı Nazan Suna Alpural ise, dokumadan el sanatlarına, nakıştan seramiğe, iğne oyasından ahşap oymaya kadar birçok geleneksel Türk el sanatlarının olgunlaşma enstitülerinin sayesinde can bulduğunu söyledi.

 

AKDENİZ’İN MAVİLİĞİNDEN, DAĞLARIN DORUKLARINA

Vali Ali Hamza Pehlivan’ın eşi Yıldız Pehlivan da Akdeniz’in derin maviliğinden, dağların heybetli doruklarına kadar her metrekaresiyle Türk tarihinin, medeniyetinin ve geleneklerinin bir aynası olduğunu ifade etti. Pehlivan, , “Mersin’in bereketli topraklarında kök salan kültürümüz, Toroslar’ın zirvelerine kadar yayılan bir nakış gibi yüzyıllar boyunca işlenmiş, yoğrulmuş ve bugüne taşınmıştır. Bolkar Dağları'nın esintisiyle şekillenen desenler, Torosların eteklerinde filizlenen motiflerle buluşup el emeği, göz nuru birer sanat eserine dönüşmüştür” dedi.

Konuşmaların ardından defilede mankenler, geleneksel Türk el sanatlarıyla yapılan motif ve desenler ile Mersin-Niğde yöresinin izlerini taşıyan 20 tasarımı sergiledi.