Birlik İçin Elele Grubu’nda yer alan Mersin Eczacı Odası, ülkelerde süregelen ilaç yokluğu sorununa dair önemli bir açıklama yaptı.İlaç sektöründeki bu değişimin, gelişme esnekliği ve yapılarına yönelik yanlış politikaların sonucu olduğu belirtilerek , özellikle kronik hastalıklarda kullanılan ithal kökenli ilaçların bulunamadığına dikkat çekildi.
Mersin Eczacı Odası tarafından yapılan açıklamada, zam haberlerinin ilaç yokluğunun bir nedeni olarak gösterilmesi de, asıl sorunun kamu otoritesinin ilaca ve sağlığa yönelik ekonomik görünüm açısına dayandığı vurgulandı.
Gayri Safi Milli Hasıla'dan (GSMH) ilaca ayrılan payın son 13 yılda %1,6'dan %0,7-0,8 seviyelerine gerilediğini belirten Oda şu açıklamalarda bulundu: “Bunun sonucu olarak aynı zamanda ekonomik bir ürün olan ilacın üreticisi, ithalatçısı, tedarik sürecinde yer alan dağıtım kanalları ve zincirin en sonunda hastaya ilacı sunan eczaneler ekonomik açıdan çıkmaza itilmektedir. Bu kısıtlamalardan yalnızca üretici, kooperatifler ile depolar ve eczane olumsuz etkilenmemekte, insanımız da aynı biçimde etkilenmektedir. Hastaların artık çok daha fazla ilaç fiyat farkı ödediği gözler önündedir. Halkımızın cebinden ödediği sağlık gideri oranı TÜİK İstatistiklerinde de görüldüğü gibi %20'lere doğru yükselmektedir”
Ayrıca bazı hayati öneme sahip ilaçların firmalar tarafından tedarik edilmediği, ancak buna rağmen erişilebilir durumda olduğu vurgulandı. Eşdeğeri bulunamayan ve bazı vatandaşlar tarafından yüksek fiyat sebebiyle temin edilemeyen bu ilaçların halk sağlığını büyük zarara uğrattığı vurgulandı.
İlaç sektöründeki bu değişimin, gelişme esnekliği ve yapılarına yönelik yanlış politikaların sonucu olduğu belirtildi. Fiyat İlaç Kararnamesi'nin bugünkü ekonomik koşullarla uyumlu olmadığı ve yapılan değişikliklerin enflasyonun karşılanmasında yetersiz kaldığı kaydedildi. İlaç yokluğunun temel sebebine dikkat çeken Oda tarafından, “Eczacının hastasına ilacını temin edememesi ve eczanesini ayakta tutmak için zorluklar içinde olmasının temel nedeni kamunun ilacın finansmanı ve fiyatlandırması için uyguladığı politikalardır. İlaç Fiyat Kararnamesi günün ekonomik koşulları ile uyumlu olmaktan uzaktır ve son yapılan güncellemeler enflasyon ve artan maliyetlerle birlikte eriyip gitmiştir. İlaca, yalnızca ekonomik gözlükle bakılmasının, ticari bir meta gibi yorumlanmasının sonuçlarını bugün ilaç yokluğuyla yaşıyoruz. Oysaki en pahalı ilaç, erişilemeyen ilaçtır. Bu nedenle insanımızın hak ettiği ilaç hizmetlerini alabilmesi, kronikleşmeye başlayan erişilemeyen ilaç sorununun temel çözümü için ilaca Sosyal Devlet İlkesi ile bakılması ve bütçeden OECD ülkeleri ortalamalarında pay ayrılması gerekmektedir” açıklamalarına yer verildi.
Eczacılar son olarak, İnsanı yaşatmayı asli görev olarak gördüklerini belirterek,” Halkımızın sağlığıyla oynanmasına ve eczanelerimizin yok olmasına sessiz kalmayacağız” dediler.