Mersin Valiliği himayesinde Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince bu yıl 31. Düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları, kent protokolü ile esnaf ve sanatkarları buluşturdu.
Mersin Kültür Merkezinde gerçekleştirilen kutlama ve ödül törenine Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı, Hasan Ufuk Çakır, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, İL Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, il Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, İl Deterdarı Metin Uzun, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Ticaret il Müdürü Ferhat Sümer, il Bilim Sanayi Müdürü Hasan Gül ile oda başkanları, yönetim kurulu üyeleri ile coşkulu vatandaş topluluğu katılım gösterdi.
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Ahilik Kültürü Haftasının açılış konuşmasını yapan Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, etkinliklere katılım gösteren protokol ve diğer davetlilere teşekkür ederek,” Anadolu topraklarından doğup büyüyen, bugünlere gelen Ahilik Geleneğimiz asırlarca bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiğini oluşturmuştur. Maalesef yaşadığımız yüzyılda her şey kendisini hızlıca tüketiyor, değersizleşiyor. Buna rağmen, kardeşliği, dayanışmayı, kaliteyi, insana önem vermeyi öğütleyen Ahilik Değerlerimiz zamana yenik düşmeyen, yüzyıllardır varlığından bir şey kaybetmeyen, bizlere yol gösteren önemli bir rehberdir. Ahiliği günümüzde yaşatan esnaf-sanatkar teşkilatımız sanatkarlıkla ahlakı, ekonomiyle sosyal dayanışmayı bir arada tutan, özüyle ve sözüyle insanı merkeze almaktadır”dedi.
Başkan Sarı: “Esnaf-sanatkar teşkilatımız sadece alan, satan, ticaret yapan bir meskenin sahibi değildir. Esnaflarımız bulunduğu mahallenin, kasabanın, şehrin gözü, kulağı, sesi, vicdanı, yol göstericisidir. Pirimiz Ahi Evran’ın dediği gibi, “Rızkımız Allah’tandır, Kapımız 72 millete açıktır” Esnaf-sanatkarlık, din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin güzel vatanımızın büyümesine, gelişmesine emek veren milyonların sesidir. Bugün büyük dediğimiz sanayicilerimizin, ticaret erbablarımızın hikayesi esnaf-sanatkarlıkla yazılmıştır. Değerli Misafirler, Günümüzde konuşulan kalite güvence sistemi, müşteri memnuniyeti, iş ve işveren ilişkileri, meslek etiği gibi pek çok konu Ahilik mirasının bizlere bıraktığı değerlerdir. Ancak dünya değişiyor. Son 20 yılda bilginin üretimi ve dolaşımı son 100 yılda üretilen bilgiyi 30’a katladı. 21. yüzyılda iş yapma biçimlerimiz, üretim biçimlerimiz, işyerlerimiz değişecek. Yapay zeka, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm bütün esnaflarımızı ve mesleklerimizi etkileyecek. Büyük dönüşüme hazır olmak en azından bunun farkında olmamız gerekiyor. Biliyorum son yılda 10 binin üzerinde esnafımız sadece Mersin’de kepenk kapattı. SGK primlerini ödemekte zorlanan, işyeri kirasını zamanında ödeyemeyen, siftah dahi yapamayan esnaflarımız var. Esnaf ve sanatkarlarımızı yaşatmak, büyütmek gerekiyor. Büyük dönüşüme hazır hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sayın Valimize, Belediye Başkanlarımıza, yetkili makamda olan herkese büyük sorumluluk düşmektedir. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak, esnaf-sanatkarlarımızın yerelde ve ulusalda sorunlarını çözmek için bütün oda başkanlarımızla birlikte çalışıyoruz. Özellikle ulusal ve uluslararası projeleri yürüterek esnaf-sanatkarlarımıza ve yanlarında çalışana destek olmaya çalışıyoruz. Son 2 yılda yürüttüğümüz projeler ile esnaf-sanatkarlarımızın işyerlerine yaklaşık 3 Milyonluk demirbaş ve malzeme desteğinde bulunduk. Kayıt dışılık ile mücadele kapsamında denetimlerimizi gerçekleştirdik. Bu çerçevede 500 yakın kişinin çalışma izinlerini, işyeri kayıtlarını ve personel desteklerine katkıda bulunduk. En önemlisi Milli Eğitim Müdürlüğümüzle yaptığımız işbirlikleriyle son 1 yılda 1150 kişiye mesleki eğitim ve kişisel gelişim kursları düzenledik. 15- 45 yaş arasında olan Mersinli hemşerilerimizden, gençlerimizden yaklaşık 120 kişiyi aktif işgücüne kazandırdık. 2025 yılında mesleki eğitimi çalışmalarımızı, 21. Yüzyılın bilgi beceri yetkinlikleri için gerekli çalışmaları Mersinimizin bütün ilçelerinde oda başkanlarımızla birlikte gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
“Esnafların sorunlarını çözecek olan makro anlamda parlamentodur”
Esnafların değişen dünyaya ve teknolojiye ayak uydurması gerektiğini sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Devletin bütün kurumlarının katkılarıyla esnafa ne yapılabilir, çağa ayak uydurması nasıl sağlanabilir konusuna bakılması lazım. Bu yapay zekadır, yeşil dönüşümdür ya da dijital dönüşümdür... Esnaflarımızın mutlaka çağa ayak uydurması gerekiyor. Yoksa günümüzde olduğu gibi o çağın getirdiği vahşi düzen içerisinde yok olup gitme tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Esnafımızın sorunları çok fazla. Aslında temel olarak makro anlamda sorunu çözecek olan parlamentodur” diye konuştu.
“Esnaflarımıza kapımız açık olmaya devam edecek”
Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de imkânları doğrultusunda esnafa destek olduğunu ifade ederek, “Esnafımıza her zaman kapımız açıktı, şu anda da açık ve açık olmaya da devam edecek. Bunu geçmiş süre boyunca hepiniz yaşadınız. Çok kritik günler geçirdiniz. Pandemi döneminde olduğu gibi, bugünleri de yardımla, yardımlaşmayla, birbirimizin elinden tutmayla aşabiliriz” ifadelerine yer verdi.