Elektrikli araçlar radyasyon yayıyor mu?

Elektrikli araçlar radyasyon yayıyor mu? cukurovagazetesi.com
Bilge Çakır

Elektrik Elektronik Mühendisi Seyfettin Atar, elektrikli araçlarda elektromanyetik alanlar oluşabileceğini belirterek, “Elektromanyetik radyasyona dair mevcut veriler sınırlı olmakla birlikte, bazı bilim insanları bu alanların uzun süreli maruziyeti ile potansiyel sağlık riskleri arasında ilişki olabileceğini belirtmektedir” dedi.


Elektrikli araçların benimsendiğini, gün geçtikçe kullanımının arttığını ve bu durumun çevre dostu ulaşım çözümleri açısından önemli bir adım olarak değerlendirildiğini ifade eden Elektrik Elektronik Mühendisi Seyfettin Atar, Bununla birlikte, elektrikli araçlarla ilişkili elektromanyetik radyasyon konusunda kamuoyunda çeşitli endişeler ortaya çıkmaktadır.  Bu konuya dair önemli bilgileri ve bilimsel verileri paylaşmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

“BEYİN, SİNİR SİSTEMİ VE ÜREME SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ OLASI ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI GEREKLİDİR”

Elektromanyetik radyasyonun tanımını yapan Atar, “Elektromanyetik radyasyon, elektrik ve manyetik alanların birleşimiyle oluşan enerjidir ve çeşitli frekans spektrumları üzerinde yayılmaktadır. Elektrikli araçlar, elektrikli motor ve batarya sistemleri nedeniyle elektromanyetik alanlar üretebilmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, elektrikli araçların ürettiği elektromanyetik alanların düzeyinin, uluslararası güvenlik standartlarının çok altında olduğunu göstermektedir. Ancak, bazı çalışmalar elektromanyetik radyasyona uzun süreli maruz kalmanın, insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda endişeleri gündeme getirmiştir. Özellikle beyin, sinir sistemi ve üreme sağlığı üzerindeki olası etkilerinin araştırılması gereklidir” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLAR DAHA FAZLA ETKİLENİYOR”

Sağlık risklerinden de bahseden Atar, “Elektromanyetik radyasyona dair mevcut veriler sınırlı olmakla birlikte, bazı bilim insanları bu alanların uzun süreli maruziyeti ile potansiyel sağlık riskleri (örneğin; baş ağrıları, uyku bozuklukları, yorgunluk) arasında ilişki olabileceğini belirtmektedir. Bu durum, özellikle çocuklar ve hassas bireyler için daha fazla önem taşımaktadır. Halk sağlığını korumak için, hem üreticilerin hem de kullanıcıların bu konuda dikkatli olmaları elzemdir. Elektrikli araç kullanıcılarının ve potansiyel alıcılarının, elektromanyetik radyasyon düzeyleri ve buna ilişkin bilimsel verileri göz önünde bulundurarak bilinçli kararlar alması önemlidir. Üreticilerin de elektromanyetik alanları en aza indirmek için gereken mühendislik çözümlerini geliştirmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.