Sağlık uzmanları, insülin direncinin artan sağlık sorunları arasında yer aldığını belirtiyor. Vücutta insülin hormonuna karşı gelişen bu direnç, pek çok sistemin etkilenmesine ve çeşitli belirtilere yol açıyor.
Mersin Eczacı Odası insülin direncinin vücutta bıraktığı etkileri gösteren bir paylaşım yaptı.
Paylaşımda, vücutta insülin direncine yol açan faktörler, bol kalorili, şekerli ve işlenmiş gıdaların tüketimi, hareket azlığı, obezite, hipotiroidizm, akromegali, cushing sendromu, genetik faktör, D vitamini eksikliği olarak belirtiliyor.
İnsülin direnci nedir?
İnsülin direnci, insülin hormonuna karşı karaciğer, kas ve yağ dokusu gibi yapılar başta olmak üzere biyolojik yanıtta meydana gelen bozulmayı ifade eder.
İnsülin Direnci Belirtileri Nelerdir?
Eczacı Odası paylaşımında insülin hormonuna karşı bir direnç oluştuğunda bu durumdan vücuttaki pek çok sistem etkilendiğini ve dolayısı ile etkilenen bu mekanizmalarda farklı belirtiler ile kendini gösterdiğine işaret ederek, bu belirtileri; şeker içeren gıdaları yeme isteğinde artış, yemek veya şekerli yiyecek yedikten sonra uyku hali, hızlı kilo alma, kilo vermede zorluk, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon eksikliği, adet düzensizliği, karaciğerde yağlanma şeklinde sıralıyor.
İnsülin direncinin tedavi süreci
Kısa dönem şok programlar uygulanmamalıdır. Vücut ağırlığının azaltılması hedeflenmelidir. Bireyin günlük mevcut kalori alımı hesaplanmalı ve ortalama 400-600 kcal azaltılmalıdır. Günlük proteinin yeterli miktarda alınması tokluk hissi ve yağsız vücut kitlesini koruması açısından önemlidir. Yağda eriyen vitaminlerin emilimi (A, D, E, K) olumsuz etkilenebileceğinden yağ oranı çok azaltılmamalıdır. Basit karbonhidratlar yerine (şeker gibi), kompleks karbonhidratlar (tam tahıl ürünleri, baklagiller) tercih edilmelidir. Öğün sayısı 4-6 arası olmalı. Fazla ögün sayısı öğünlerde fazla yemenin önüne geçer.
İnsülin direnci testi
İnsülin direnci belirtileri olan kişi öncelikle endokrinoloji bölümünde alanında uzman hekime görünülmesi öneriliyor. Alanında uzman hekim insülin direnci teşhisi için bir kaç çeşit tetkik ve tarama yöntemi kullanabileceği ifade edilirken, bunlar:
• Açlık kan şekeri testi
(Sınır değer 100 mg/dL'dir. Bu değerin üzerinde 100-125 mg/dL arası prediyabet olarak düşünülebilir.)
• HbAlc testi
(Ortalama son 2-3 aylık kan şekeri ortalamasının verildiği tetkiktir. 6,5 ve üzeri değer ise diyabet tanısı olarak değerlendirilir.)
• OGTT(Oral glukoz tolerans testi)
(Kişiye 50 mg şekerli solüsyon verilerek 1 saat sonrasında yapılan kan değeri ölçümüdür. 200 mg/dL ve üzeri ise diyabet olarak tanı alınabilir) şeklinde paylaşımda yer alıyor.