Dinçer, "Her şey on kat, on beş kat arttı"

Dinçer, cukurovagazetesi.com
Nurgül Bayram

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüştü.


CHP’li Dinçer kanun teklifi kapsamında, zor durumda olan esnafın yapılandırma talebinin dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Talat Dinçer konuşmasında kayıt dışı ile mücadelenin, esnafımızın kasasına oturarak değil, vergi kaydı olmayanların üzerine gidilerek yapılması gerektiğini vurguladı.

Emekli olan vatandaşın özel sektörde işe başlamasına verilen desteğin kaldırılmasına karşı olduğunu belirten Dinçer, “En düşük emekli maaşı alan Bağ-Kur'lu vatandaşlarımızın maaşlarında acil ve ciddi bir düzeltme bekliyoruz” dedi.

"Ne kadar kayıtlı iş yeri varsa bütün denetimler de orada yapılıyor"

Konuşmasında kayıt dışı denetimlere dikkat çeken Dinçer, “  İş dünyasının beklediği bu tasarın içerisinde aslında bir yapılandırma bekleniyordu. Bir yapılandırma talebi vardı. Çünkü hayat o kadar bir pahalandı ki, yani şu geçtiğimiz bir yıl içerisinde biliyorsunuz her şey on kat, on beş kat arttı. Esnaf tabii birden hazırlıksız yakalandı bu işe. Esnafın talebi de tabii bu tasarın içerisinde en azından bir yapılandırma olsaydı, kredi faizlerini vergiye ve SGK biraz esnafı rahatlatırdı. Bu bekleniyordu ama böyle bir şey göremedik. Bir de yapılan bu denetim genelde hep kayıt dışıyla mücadele deniyor. Ama ne zaman böyle bir olay çıkarsa emin olun ki kayıt dışına hiç kimse gitmiyor. Ne kadar kayıtlı iş yeri varsa bütün denetimler de orada yapılıyor” dedi.

Özellikle post makinelerindeki komisyonların yüksekliği esnafı ibana ittiğini belirten Dinçer, “ Şimdi burada da tabi bu ibana para yatırmalar var.  Buradaki bu sıkıntı şimdi gündeme geldi. Esnaf bunu zorunluluktan yaptı emin olun. Hiç kimse bunu isteyerek yapmadı. Ama bankada post makinelerindeki komisyonlar o kadar yükseldi ki 5'lere 6'lara kadar vurdu. Böyle olunca da esnaf ibana para yatırmak zorunda kaldı. Bu geçişi de yaparken biraz yumuşak geçiş yapılırsa faydalı olacağını düşünüyorum. Ben bu söylediklerimizin dikkate alınmasını umuyorum. Teklifin hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.