Dinçer, " Mersin'de hasar gören okulların onarılması gerek"

Dinçer, cukurovagazetesi.com
Nurgül Bayram

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Talat Dinçer, 6 Şubat depremi nedeniyle Mersin’de birçok okul hakkında yıkılma kararı alındığına dikkat çekti. Dinçer, 2024-2025 öğretim yılında kaç okulun eğitime açılacağı ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesi sundu


CHP’li Dinçer, deprem nedeniyle Mersin’de 1108 derslikten oluşan 63 okul hakkında yıkılma kararı alındığını belirterek Mersin’in 15 bin 611 nakil sayısıyla Türkiye’de en çok nakil alan 3. İl olduğunu ve yıkılan okullarda toplamda 50 bin öğrencinin başka okullara nakledildiğini vurguladı.

Dinçer, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde yaşanan felaketten kalan can ve mal kayıplarından oluşan yaraların halen sarılmış olmadığına dikkat çekti.

Dinçer, “Her zaman savunduğumuz gibi deprem değil denetimsiz binalar öldürür. Mersin genelinde 1.110 devlet 284 özel olmak üzere toplam 1.394 Okul bulunmaktadır. Kahramanmaraş 6 Şubat depreminden sonra 588 Okulda analiz çalışmalarından sonra 76 Okulumuz hasar nedeniyle boşaltılmış olup, 1108 derslikten oluşan 63 okul hakkında yıkılma kararı alındı. Depremden etkilenen illerden toplam 166 bin 238 öğrencinin diğer illerdeki okullara nakil yapılırken, Mersin’e 15 bin 611 nakil sayısıyla Türkiye’de en çok nakil alan 3’üncü il oldu. Yıkılan okullarımızdan toplamda 50 bin öğrenci başka Okullara nakil edildi. Bu zor zamanlarda, eğitim kurumlarımızın karşılaştığı bu talihsiz durum karşısında birlik ve beraberlik içinde hareket etmenin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Öğrencilerimizin güvenliği ve eğitim kalitesinin korunması her zaman önceliğimizdir. Bu nedenle hasar gören ve yıkılan okullarımızın en kısa sürede onarılması ve yapılması gerekmektedir. Unutmayalım ki, eğitim geleceğimizin temelidir ve bu temeli sağlam tutmak hepimizin sorumluluğudur” şeklinde konuştu.

Dinçer, Milli Eğitim Bakanı Tekin’e şu soruları yöneltti:

1. Hasar tespiti yapılan Okulların güçlendirme ile tam sağlıklı olacağını düşünüyor musunuz?

2. Yıkılan devlet Okullarının aynı sayıda yerine tekrar Devlet Okulları yapılacak mı?

3. Mersin çok fazla göç almakta, yapılacak Okulların derslik sayısını artırmayı düşünüyor musunuz?

4. 2024-2025 Öğretim yılında kaç tane Okulu eğitime açmayı düşünüyorsunuz?

5. Köy Okullarını tekrar eğitime açarak merkezlerde oluşan öğrenci yığılmalarını azaltmayı düşünüyor musunuz?

6. Yıkılan Okullarımızın hepsi kaç yılda eğitime başlamış olacaktır?