Öldürülen kadınların sesi oldular

Öldürülen kadınların sesi oldular cukurovagazetesi.com
Bedirhan Sürmeli

Mersin Kadın Platformu son 1 haftada öldürülen 8 kadın için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü binası önünde eylem yaptı. Kadın Platformu temsilcileri öldürülen kadınlar için ses yükselterek 6284 sayılı yasanın uygulanması gerektiğini belirtti.


İstanbul Sözleşmesi uygulansın

Platform, “Kadınları şiddet gördüğü evlere, ilişkilere hapseden politikalarınızdan derhal vazgeçin, şiddeti önleyici yasaların gereklerini uygulayın” diyerek basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Geçtiğimiz günlerde farklı kentlerde 24 Saatte 7, üç günde 8 kadın erkekler tarafından katledildi. Sadece basına yansıyanları bildiğimiz bu cinayetler bile erkek şiddetinin her geçen gün nasıl tırmandığını gözler önüne sermektedir. Bu ülkede kadın katliamı var. Kadına karşı şiddeti ve ayrımcılığı körükleyerek “Aileyi korumak”, “boşanmaları önlemek” gibi bahanelerle mevcut yasaları hedef gösterenlerin kadın düşmanı söylem ve politikalarından cesaret alan erkek failler  kadınları katletmeye devam ediyor. Adana ‘da Hakim Eba (23), sokak ortasında tartıştığı boşanma aşamasında olduğu Şükran Eba (19) ile kayınpederi, kayınvalidesi ve kayınbiraderini  öldürdü. İzmir ‘in Konak ilçesinde Fatma Kahraman, ablasının evinde evli olduğu Rıdvan Kahraman tarafından  öldürüldü. Mersin ‘de Bekir Aktekin, cezaevinden tahliye olduktan 6 gün sonra evli olduğu SeherAktekin’i  öldürdü. İzmir ‘in Konak ilçesinde Gülsüm Mertoğlu, boşanma aşamasında olduğu Sedat Mertoğlu tarafından  öldürüldü. Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde sokakta yürüyen Hilal Kar, kimliği belirsiz bir kişi tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Dini nikahlı olduğu M.D. tarafından öldürüldüğü söyleniyor.Gaziantep ‘in Araban ilçesinde 70 yaşındaki Mehmet Emin Mercandağı, evinin bahçesinde tartıştığı evli olduğu Fatma Mercandağı öldürdü.Balıkesir’in Gönen ilçesinde Cevri Gökyıldız, evli olduğu Maizer Gökyıldız’ı katletti.Antalya’da Abdülkadir Kocaoğlu, boşandığı Ayten Çağıran’ı katletti.Katledilen kadınların hepsinin de evli olduğu , boşanma aşamasında olduğu ya da boşandığı erkekler tarafından öldürülmesi tesadüf mü? Tesadüf olmadığını, bu cinayetlerin hiç birinin münferit olmadığını biliyoruz.  Faillerin tek olmadığını biliyoruz, fail kadın düşmanı politikalarla kazanılmış haklarımıza göz diken iktidar ve onun ortaklarıdır”