Kırıkkale’de mehter takımı eşliğinde kortej yürüyüşüyle başlayan KALEFEST-2024’ün ilk günü, yöresel ürünlerin bulunduğu lezzet sokağı, kitap fuarı ve el sanatları sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Şehit yakınları ve gaziler korosu tarafından da vatandaşlara konser verildi.
Kırıkkale Valiliği tarafından kurumlar arası koordinasyonla kamu kaynağı kullanılmadan KALEFEST-2024 etkinlikleri coşkuyla başladı.
İl protokolü ve çok sayıda vatandaşın katılığı etkinlikte mehter takımı eşliğinde kortej yürüyüşü yapıldı. Belediye binası önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yapılan kortej sonrası Vali Mehmet Makas, Belediye Başkanı Ahmet Önal, Garnizon ve Mühimmat Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Durmuş, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Makas, savunma sanayinin, tarımın, bozlağın baş şehri, Kırıkkale olduğunu belirterek, birlik ve beraberliğin sağlanacağını ve şehri tanıtmaya devam edeceklerini söyledi.
Belediye Başkanı Ahmet Önal ise birlikteliğin, beraberliğin, dayanışmanın kıymetli olduğunu ifade ederek, etkinliği düzenleyen Vali Makas'a da teşekkürler etti.
Konuşmaların ardından KALEFEST-2024'e sponsor olan firma yetkililerine plaket takdim edildi. Daha sonra Vali Makas ve beraberinde Başkan Önal, MHP Milletvekili Halil Öztürk, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin, protokol üyeleriyle birlikte kitap fuarı, yöresel ürünler ile el sanatlarının bulunduğu stantların açılışını gerçekleştirdi. Lezzet sokağında kurulan 50 stantta, yöresel yiyecek ve el sanatları ürünleri ziyaretçilere tanıtıldı. Vatandaşlar, lezzet sokağına yoğun ilgi gösterdi.
Sucuk, tokmak köfte, tap tap çöreği, omaç, kaygana, gözleme, çörek, mantı, turşu gibi yöresel yiyeceklerden tadan vatandaşlar, aynı zamanda alışveriş yaparak esnaflara ekonomik katkı sağladı.
Karaahmetli köyünden gelen Huzeyme Altaş, yöresel yiyecek tokmak köfte yaptıklarını belirterek, bu tür tanıttıklarını söyledi. Bu tür organizasyonun ilk kez yapıldığını anlatan Tuğba Çiftçi, KALEFEST-2024'ün Kırıkkale için çok güzel olduğunu ifade etti. Sultan Bozkoyun, Kırıkkale halkının KALEFEST'ten faydalandığını ve bu tür etkinliklerin de devamının yapılmasını istedi. Yöresel pekmezi yaparak geçimini sağlayan Nazik Bozkoyun, Karaahmetli yöresine ait doğal pelte tatlısını ziyaretçilerine tanıttığını belirtti. Ayşe Ünver ise, Sulakyurt ballısının bal, yumurta, irmik ve cevizden yapıldığını aktardı.
Sevgi Yolu'na açılan Kitap Fuarı'nda, 95 yayınevinin olduğu stantlarda toplamda 95 bin kitap sergilendi. Resim sergisinde ise vatandaşlar, "Kralların Ressamı" olarak tanınan Rahmi Pehlivanlı'nın eserlerini ve farklı ressamlar tarafından yapılan resim çalışmalarını inceledi.
KALEFEST alanında çocuklar için de oyun grupları kuruldu. Cumhuriyet Meydanı'nda şehit yakınları ve gaziler korosu, vatandaşlara konser verdi. Sponsorluğunu özel firmaların karşıladığı etkinlikler, Pazar gününe kadar devam edecek.