AKMİB nisan ayında kimya ihracatını yüzde 37 artırdı

AKMİB nisan ayında kimya ihracatını yüzde 37 artırdı cukurovagazetesi.com
Kader Çetintaş

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Başkanı Saadettin Çağan, nisan ayında 487 milyon 848 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiklerini duyurdu. Geçen yıla göre yüzde 37’lik bir artış sağlandı. Özellikle Cebelitarık, Fas, Belçika ve Hollanda pazarlarında güçlü bir ivme yakalandı.


Çağan, AKMİB'in uzak pazarlardaki etkinliğini artırmak için çalışmalar yürüttüğünü belirtti ve bu çerçevede 26-28 Eylül 2024 tarihlerinde Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na büyük önem verdiklerini vurguladı.

Venezuela'nın Türk kimyasal ürünleri için büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Çağan, bu ülkenin Türk kimya sektörü için Güney Amerika'ya açılan bir kapı olduğunu söyledi.

Venezuela'nın dünya genelinde en fazla ithalat yaptığı ürün grupları arasında plastikler, kauçuk ürünleri ve ilaçlar bulunuyor. Çağan, Türkiye ile Venezuela arasında imzalanan Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması'nın ticaretin ivmesini artıracağını öngördüklerini belirtti.

Çağan ayrıca Türkiye'nin Venezuela'ya kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe istikrarlı bir şekilde artan bir ihracat gerçekleştirdiğini ve AKMİB'in bu pazardaki etkinliğinin önemli olduğunu vurguladı. Nisan ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında ABD, Hollanda ve Romanya'nın olduğunu sözlerine ekledi.