“Sigarayı satıp zarar ediyoruz’’

“Sigarayı satıp zarar ediyoruz’’ cukurovagazetesi.com
Nurgül Bayram

Mersin Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Turan, sigaraya gelen zamların devam edeceğini söyledi.


Turan, sigaraya gelen zamlara dikkat çekerek zincir marketlerin esnafları zor duruma soktuğundan bahsetti.

Sigaraya gelen son zamla birlikte JTI grubunun en pahalı sigarası 70 liraya, en ucuzu ise 58 liraya çıkarken, Philip Morris (PM) grubunun en pahalı sigarası 70 lira, en ucuzu ise 63 lira oldu.

‘’Bizler de köle gibi çalışıyoruz’’

Ramazan Turan, zamlarla beraber esnafın zarara uğradığını belirterek, ‘’Sermayesini, mesaisini harcayan esnafımız ise mutsuz. Satan biziz, zarar eden yine biziz. Para kazanmayan biziz. Fabrika ve personelleri çok yüksek maaşlar alıyorlar. Bizler de köle gibi çalışıyoruz” dedi.

Turan, esnafın komisyon alınırken de sıkıntı yaşadığına dikkat çekerek, ‘’ sigara firmalarının kendilerinden komisyon aldıklarını fakat esnafın satışı yaparken komisyon almasında sakınca görüldüğünü söyledi.

 “Sigarayı satıp zarar ediyoruz’’

Komisyon ücreti kesen firmaların sigarasını satmak istemediğini söyleyen Turan, ‘’ Sigarayı satıp zarar ediyoruz. Biz firmadan kredi kartı ile sigara aldığımızda komisyon ödemesi yapıyoruz. Veya komisyon almayalım ama kârınızı daha da düşüreceğiz diyorlar. Zaten sigaranın kârı %4,5. Yani bizden %1 bizden komisyon alıyorlar. Onların bizden komisyon alması, firmaların bizden komisyon alması serbest. Ama bizim müşteriden komisyon almamız yasak. Şikayet edildiği takdirde yüksek cezalar ödüyoruz. Ve maliyeciler gelip de siz buna sigaraya komisyon almışsınız, bundan dolayısıyla ceza yazacağım diyor.7-8 Bin veya 10 Bin TL ceza yazıyor. Bu yüzden bizde komisyon ücreti kesen firmaların sigarasını satmak istemiyoruz” açıklamasını yaptı.