Mersin narenciye üretiminde 2. sırada

Mersin narenciye üretiminde 2. sırada cukurovagazetesi.com
Güray Gürdal

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan Ulusal Turunçgil Konseyi’nde yaptığı açıklamada, Mersin’in 328 bin 401 hektarlık tarım alanı olduğunu ve toplam 1 milyon 661 bin 486 ton narenciye üretimi ile Türkiye’de 2. Sırada olduğunu belirtti.


Mersin'de Tarım ve Orman Bakanlığının himaye ve destekleri ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Ticaret Borsası ve Ulusal Turunçgil Konseyi'nin iş birliğinde, 'Üretim Planlamasında Turunçgil Yol Haritası' temalı 'Turunçgil Çalıştayı' düzenlendi.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, tarımın insan hayatı için önemli olduğunu belirterek, “Tarım, her günümüzde, her anımızda var olan, var olması gereken bir olgudur. Hayat devam ettiği sürece, dünyada yaşam devam ettiği sürece de var olacaktır. Tarım, insanlık tarihi kadar eski ve geleceği kadar da baki olacak bir sektör. Tabii bu sektörün önemini ifade etmek, bunun farkında olmak işin bir boyutu. Bununla birlikte önemine uygun adımları atmak, bu öneme uygun şekilde geleceği planlamak da bir diğer önemli husustur” dedi.

Mersin'in 328 bin 401 hektarlık tarım alanı bulunduğunu söyleyen Vali Pehlivan, "Türkiye yaklaşık 1.9 milyon ton ihracat ile dünya narenciye ihracatında ikinci sıradadır. İlimiz, toplam 1 milyon 661 bin 486 ton narenciye üretimi ile Türkiye'de 2. sıradadır. Muz, çilek, limon, yenidünya, erik, nektarin, şeftali, kabak, taze bakla üretiminde Mersin 1. sırada yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

“Bereketli toprakları geleceğe taşımak zorundayız”

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ise “Bu sene,  erek iklim koşulları, gerekse fazla üretimden dolayı turunçgilde ciddi sorunlar yaşadık. Aynı sorunları meyvede de görmeye başladık. Bu sene ve bundan sonraki senelerde bu riskin devam etme ihtimali bizi endişelendiriyor” diye konuştu.