EYT Derneği: "Emekli kanmayacak

EYT Derneği: cukurovagazetesi.com
Bilge Çakır

2021 Tüm Emekliler Sendikası, EYT Mersin Derneği ve TÜED Mersin Şubesi, emekli yurttaşlar için özel emeklilik ve bireysel emeklilik sistemi yerine; sosyal devlet anlayışı temelinde kamusal emeklilik sistemin güçlendirilmesi talebinde bulundu.


Özgür Çocuk Parkı'nda toplanan heyetin taleplerini, 2021 Tüm Emekliler Sendikası Başkanı Hüseyin Kurt okudu.

Kurt, ‘’Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,16 Şubat 2024 günü ‘Emeklilerimizin bayram ikramiyelerinde bütçe imkânlarını tekrar zorlama pahasına bir artış yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki bayram bu rakamı yüzde 50 artış ile 3 bin liraya yükselteceğiz’ dedi. Sözde 'Emekli Yılı'nda  bu bir müjde değil, emeklinin derdine çare değil, kızgın tavaya dökülmüş bir damla sudur. Toplu sözleşmelerde  ikramiyelerin en az bir maaş tutarında olması gelenekselleşmiştir. Sizin ikramiye dediğiniz cep harçlığıdır, eksik olsun, istemez’’ ifadelerini kullandı.

‘’Yanlıştan dönün’’

‘’Emeklilere saygısızlık yapıyorsunuz, yapmayın, yanlıştan dönün’’ diyen Başkan Kurt, ‘’Emekli çalışırken primlerini son kuruşuna kadar ödedi, siz emanete hıyanet ettiniz, bu primleri işletip büyüteceğinize bir avuç şirkete aktardınız, enflasyona yem ettiniz. Yetmedi 2008 yılında  yüzde 70 olan ABO oranlarını yasayla düşürdünüz. Başımıza kök aylık  hilesini sardınız. ABO oranlarını eski hâline getirin, üç bin liranız sizin olsun’’ diye konuştu.

“Emekli Sendikaları Kanunu” talebi

‘’Türkiye Büyük Millet Meclisine çağrımızdır, şu anda emekli maaşları TÜİK’in açıkladığı sahte enflasyon oranlarına göre hükûmet tarafından tek yanlı olarak belirleniyor’’ diyen Hüseyin Kurt,  ‘’Milletin vekillerine diyoruz ki: bir an önce toplanın, emekli maaşları ile dul ve yetim aylıklarının toplu sözleşme yoluyla belirlenmesi için, ‘Emekli Sendikaları Kanunu’ çıkarın’’ talebinde bulundu.