Mersin’de keşfedilen yeni tür, koruma altına alınacak

Mersin’de keşfedilen yeni tür, koruma altına alınacak cukurovagazetesi.com
Ebru DOST

Bozyazı’da Coğrafya öğretmeni Nevzat Çağlar, Evcialanı Yaylası’nda keşfedilen ters lale türü koruma altına alınacak.


Öğretmen Çağlar’ın keşfi üzerine kendi ismi de konulan “Fritillaria Nevzatcaglari” ters lalesine; Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir,  İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Bostan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Turgut Muz ve Nevzat Çağlar’ın da katılımıyla gerçekleşen toplantıda korunma kararı alındı.

Bozdemir, “Coğrafya öğretmenimiz Nevzat Çağlar’ın keşfi, bölgenin biyolojik çeşitliliği açısından büyük önem taşıyor. Bu keşfin bilim dünyasına tanıtılması ve koruma altına alınması için gerekli adımlar atılacak. Kendisini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz” diye konuştu.
Toplantıda Çağlar’da, "Anamur’un kısa mesafelerde değişen yükseltisi, farklı iklim koşulları, kalkerli arazi yapısı gibi özellikleriyle birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yaptığını biliyorum. Bu bitkinin sadece belirli bir alanda bulunması, koruma önlemlerinin alınmasını gerekli kılıyor. Özellikle domuzların bitkinin bulunduğu araziyi kazması ve hayvan otlatmaya karşı koruma önlemlerinin alınması gerekiyor"açıklamasında bulundu
.